Hyppää sisältöön

Tarkka-ampuja Simo Häyhän kuvasta kohistiin somessa – suunnittelija muutti "kolikon" ulkoasua

Tarkka-ampuja Simo Häyhää kunnioittava juhlarahake aiheutti pienoisen kohun tulkinnanvaraisella kuvallaan jo ennen varsinaista julkistusta.

Uudessa kuvassa esiintyy suunnittelijan mukaan"kiistatta Simo Häyhä" Kuva: Timo Sipola

Suomalaisille sotasankarit ovat niin pyhä asia, että taiteellisia vapauksia ei hyvällä katsota. Suunnittelija valkoinen kuolema alias Simo Häyhä-rahakkeen takana on rahatieteen ja jalokiviopin asiantuntija Timo Sipola.

Vaimonsa ja pienen poikansa kanssa Kemissä asuva Sipola työskentelee öisin uusien ideoiden kimpussa ja päivisin hän tekee markkinointia ja saattaa singahtaa vaikka pitämään luentoa.

– Numismaatikoille on ollut tosi kiva käydä esittelemässä näitä rahakkeita tai kolikoita, niin kuin minä niitä kutsun. Kyllähän sitä näkyvyyttä pitää saada, Sipola toteaa.

Siinähän se minun kohukolikkoni on.

Timo Sipola

Näkyvyyttä Sipolan suunnittelemille rahakkeille tulikin jo näytekappalevaiheessa pienimuotoisen kohun saattelemana enemmän kuin hän olisi osannut tilata.

– Siinähän se minun kohukolikkoni on, Sipola naurahtaa esitellessään samettisessa rasiassa lepäävää näytekappaletta.

Vaikka Sipola puhuukin kolikoista, niin maksuvälineeksi rahakkeesta ei ole. Valmisteilla olevasta Suomi 100 vuotta-sarjasta yhteen rahakkeeseen Sipola sommitteli tarkka-ampuja Simo Häyhää. Kun siitä tuli ensimmäinen näytekappale, alkoi spekulointi (siirryt toiseen palveluun), onko kuvassa Häyhä ollenkaan.

Timo Sipolan ensimmäinen versio Simo Häyhää kunnioittavasta juhlarahakkeesta. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kuvassa sotilas tähtää lumipuvussaan ja maskissaan sellaisella aseella, joka sotaharrastajille kertoo henkilön olevan paremminkin ruotsalainen vapaaehtoinen kuin kuuluisa suomalainen sotasankari.

– Olen ottanut tässä taiteellisia vapauksia. Tässähän on teksti "valkoinen kuolema alias Simo Häyhä" ja kun siinä on tuo alias, niin voisi ajatella että se tarkoittaa "mukamas Simo Häyhä". Kyllä sen kuvan pitäisi ajatukset viedä kuitenkin Simo Häyhään.

Sipola korostaa, ettei kukaan varmuudella voi sanoa, kuka alkuperäisessä mustavalkoisessa kuvassa loppujen lopuksi on. Hänen oma arvionsa on, että valkoisessa maskissa esiintyvä henkilö on Häyhä itse, mutta hänelle on kuvan ottamista varten tällätty ruotsalainen ase käteen.

Muutoksia kuvaan ja tekstiin

Kustannusosakeyhtiö Revontulessakin oltiin tyytymättömiä nimenomaan Häyhää esittävään kolikkoon vielä luomisvaiheessa, mutta muusta syystä.

– Sieltä sanottiin heti, että kuva on liian pieni, joten aloin suunnitella uutta Simoa. Siihen kuva on otettu suoraan Valkoinen Kuolema-kirjan kannesta, jossa kiistatta esiintyy Simo Häyhä.

Alkuperäistä, etukäteisjulkisuuttakin saanutta Simo Häyhä-rahaketta on tehty tuhannen kappaleen lyöntierä.

Toinen asia, mikä muuttui kuvan lisäksi, on teksti "markan puolesta". Slogania ei ollut ymmärretty suunnittelijan toivomalla tavalla, joten uuteen kolikkoon tulee todennäköisesti muoto "Suomen puolesta".

Marraskuussa valmistuvassa viiden juhlarahakkeen sarjassa Simo Häyhä saa seurakseen itsenäisen Suomen historiasta marsalkka Mannerheimin, hävittäjälentäjä Eino Ilmari Juutilaisen ja Mannerheim-ristin ritarit Ruben Laguksen ja Lauri Törnin. Sarja on yksityisen ihmisen täysin omalla rahoituksellaan käynnistämä hanke, joka on syntynyt 'Valkoinen Kuolema' -kirjan innoittamana ja Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Timo Sipola on suunnitellut viisi Suomen juhlavuotta juhlistavaa rahaketta, joista valmiina on jo kolme. Sarja on täysin valmis marraskuun kuluessa. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Suomirockin legenda saa myös muistomerkkinsä

Sipola on työstänyt viime aikoina myös eläviä suomalaislegendoja ja parhaillaan työn alla on rahake Remu Aaltosesta.

– Remu on ollut idolini jo pitkään. Jos Elvis on maailmalla king, niin Remu on Suomessa king of rock´n roll, Sipola sanoo.

– Remu on tehnyt suomalaisen rockin eteen enemmän töitä kuin kukaan muu, niin hän ehdottomasti ansaitsee tulla ikuistetuksi muistokolikkoon.

Sipola on tehnyt koruja muun muassa Suomen presidenteille ja ulkomaisille merkkihenkilöille, joista hänellä on muistona monia valokuvia omistuskirjoituksilla. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Vaikka Aaltosen kohdalla voikin puhua Suomirockin ikonista, haluaa numismaatikko pitää hänet silti erillään Suomen juhlavuoden rahakkeista.

– Suomalaisilla sotasankareilla ja Remulla on ihan eri asiakaskunnat. Tai voisi ne olla samatkin, mutta en ole halunnut häntä tähän sekoittaa, vaan nämä ovat kaksi ihan eri teosta.

Remu-rahakkeessa on toinen puoli jo valmiina ja siinä maestro poseeraa tietysti rumpukapuloiden kanssa.

Kolikon toinen puoli on vielä työn alla ja Sipola suunnittelee jotenkin yhdistävänsä siinä molemmat osaamisalueensa eli numismatiikan ja gemmologian. Kolikkoon tullaan siis upottamaan tavalla tai toisella teemaan sopivasti Aaltosen syntymäkuukauden jalokivi.

Gemmologin taitojaan hän on ujuttanut myös satavuotiaan Suomen keräilykolikoihin. Esimerkiksi Suomen vaakunaa koristavat kirkkaat ja sinisävyiset kivet.

Suosittelemme sinulle