Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mitä tunnetut suomalaiset ajattelevat sananvapaudesta? Katso erikoislähetys klo 21.05

Yhdeksän tunnettua suomalaista puhuu sananvapaudesta suorassa erikoislähetyksessä torstaina.

Yle Forum: Tarinoita sananvapaudesta
Anna-Maria Talvio,
Emma Grünn
Avaa Yle-sovelluksessa

Sananvapaus on 100-vuotiaalle Suomelle ylpeyden aihe ja keskeinen arvo. Mutta mitä on suomalainen sananvapaus: Mistä saa puhua ja missä kulkevat sananvapauden rajat? Aleksi Valavuori kertoo vaikenevansa, kun taas rap-artisti Pyhimys provosoi taiteen keinoin.

Yhdeksän tunnettua suomalaista puhuu suorassa Yle Forum: Tarinoita sananvapaudesta -erikoislähetyksessä torstaina illalla, miten sananvapaus näkyy heidän arjessaan. Kolme pöytää, yhdeksän vierasta, yhdeksän tarinaa:

Aleksi Valavuori – Urheiluagentti

Aleksi Valavuori keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Aleksi Valavuoren mukaan sananvapaus on rajoittuneempaa kuin aikoihin. Valavuori sanoo yhä useamman olevan hiljaa, koska vaikeneminen on helpompi valinta. Myös Valavuori kokee joutuvansa rajoittamaan sananvapauttaan ja viitsii enää harvoin sanoa mitä ajattelee. Valavuoren mukaan väärinymmärrys ja julkinen kivitys ovat uusia menestyslajejamme.

Maryan Abdulkarim – Toimittaja, kansalaisaktivisti

Maryan Abdulkarim keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Maryan Abdulkarim on Tampereella kasvanut toimittaja, joka muutti Suomeen perheensä kanssa ollessaan seitsemänvuotias. Hän on tunnettu feministi ja yhteiskunnallinen keskustelija. Abdulkarim kokee olevansa etuoikeutettu: hänellä on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja media on kiinnostunut hänen mielipiteistään yhteiskunnallisesti merkittävinä. Kaikkia tämä ei koske. Abdulkarimin mukaan hänen ajatuksiaan saa luonnollisesti kritisoida ja kommentoida. Muuten keskustelu olisi yksipuolista.

Pirkko Saisio – Taiteilija

Pirkko Saisio keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle, Kuvaaja: Laura Malmivaara

Pirkko Saisio uskoi pitkään, että pienissä asioissa voi olla eri mieltä, mutta joutui kokemaan, ettei voi olla missään asioissa eri mieltä. Saision mukaan Suomessa on edelleen valtava määrä tabuja, joista ei voi keskustella sivistyneesti ja rauhallisesti. Viime toukokuussa Helsingin Sanomat  julkaisi Saisiosta haastattelun, jossa hän puhui väritetyistä faktoista, maahanmuutosta ja punavihreästä kuplasta. Lunta tuli tupaan sekä oikealta että vasemmalta, ja itse asiassa enemmän vasemmalta. Samat ihmiset, jotka nostivat hänet jalustalle oikeana lesboikonina, haukkuivat naisen uusnatsiksi ja rasistiksi.

Mikko Kuoppala aka Pyhimys – Rap-artisti

Mikko Kuoppala, eli rap-artisti Pyhimys keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Mikko Kuoppala on rap-artisti Pyhimys, osa Ruger Hauer ja Teflon Brothers -kokoonpanoja sekä tuotantopäällikkö levy-yhtiössä. Hän haluaa välillä provosoida teksteillään, jotta saisi aikaan keskustelua. Kuoppala kokee, että tietyssä roolissa asioita voi sanoa, vaikka ei seisoisikaan omien sanojensa takana. Omien tekstiensä lisäksi hän työstää toistenkin artistien tekstejä. Missä menee taiteilijan vastuun ja vapauden raja? Vai onko sitä ensinkään?

Kai Sadinmaa – Kapinapappi

Kai Sadinmaa keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Kai Sadinmaa halusi tehdä homoparien vihkimisestä asiana julkisen, jotta siitä keskusteltaisiin asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia. Julkista keskustelua ei kirkon puolesta kuitenkaan syntynyt. Sadinmaa kokee sen sijaan, että hänet syyllistettiin ja julistettiin julkisuudenhakuiseksi henkilöksi. Sadinmaata on myös kehotettu suojelemaan piispoja ja vaikenemaan kirkon sijoitustoiminnasta.

Jukka Kurttila – Finlaysonin toimitusjohtaja

Jukka Kurttila keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle, Kuvaaja: Marko Rantanen / Suomen Tekstiili & Muoti

Mistä bisnesmiehellä on oikeus tai lupa puhua? Jukka Kurttilan mukaan yrityksillä on voima ja mahdollisuus, ja sen kautta myös velvollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kurttila ei kuitenkaan osaa tai halua pelätä, vaikka hän on saanut esimerkiksi tappouhkauksia Tom of Finland -lakanoiden takia. Eikä Finlaysonin viimeisin kampanja, jossa naiset maksoivat euron ostoksesta 83 senttiä, suinkaan ihastuttanut kaikkia…

Joni Soila – Seiskan vastaava päätoimittaja

Joni Soila keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Joni Soila on mies, joka päättää, mitä julkkiksista julkaistaan. Hän kertoo käyvänsä useimmiten kovimmat keskustelut julkaisuoikeudesta ja sananvapaudesta omien toimittajiensa kanssa. Soilan mukaan sananvapaudesta ei voi kirjoittaa käyttöohjetta. Soila kokee, että hänellä on oikeus sananvapauden nojalla sanoa lähes mitä vaan, tosin journalistin ohjeita ja lainsäädäntöä vaalien. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa inhimillistä näkökulmaa: mitä Seiska häviää sillä, jos lehti jättää jonkin asian kertomatta?

Ari-Pekka Liukkonen – Huippu-urheilija

Ari-Pekka Liukkonen keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Urheilijana uimari Ari-Pekka Liukkonen sanoo, että joistain asioista on vaikea puhua, koska väärinymmärtämisen vaara on todellinen: lievätkin mielipiteet laitetaan helposti johonkin lokeroon. Liukkosen mielestä sananvapauden tila Suomessa on tällä hetkellä aika hyvä: enemmän häntä huolettavat valeuutiset ja väärän tiedon levittäminen.

Hanna Sumari – Bloggari, toimittaja

Hanna Sumari keskustelee sananvapaudesta Yle Forumissa torstaina suorassa erikoislähetyksessä.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Hanna Sumari bloggaa ja hänen kirjoituksensa herättävät keskustelua – välillä runsaastikin. Hän on kuitenkin aina oma itsensä, eikä häpeä elämässään mitään. Sumari sanoo olevansa todella intuitiivinen. Hän ei koskaan ajatellut että Lapset ravintolassa -kirjoituksesta nousee kohu. Sumari pitää itseään kilttinä ihmisenä, joka ei halua loukata. Mutta ymmärtää, että joskus suorasukainen pamauttelu voi satuttaa toisia.

Yle Forum – Tarinoita sananvapaudesta torstaina 19. lokakuuta klo 21:05-22:30 Yle Areenassa ja TV1:ssä.

*Vieraiden kuvien sitaatit on saatu heidän taustahaastatteluistaan.

Lue myös:

Rasistinen potilas, tissi­palaute, kuulo­vammaisen vähättely ja 7 muuta kokemusta sanan­vapaudesta

Vastamedioita syntyy nyt nopeaa tahtia - mainostajat arastelevat sekalaista joukkoa

Katso Ylen hakukoneesta, mitä poliitikot jakavat Facebookissa – eniten jaetaan blogeja

Analyysi: Tyhmien ajatusten alasampuminen ei ole sananvapauden rajoittamista

Pekka Juntin kolumni: Kaikki mitä puhumme turvapaikanhakijoista on totta

YleX: Naiseen kohdistuvasta väkivallasta fantasioiva suomenkielinen biisi nousi Spotifyn Top10-listalle – mitä tästä pitäisi ajatella?

Suosittelemme