Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli: Kahdelle papille varoitus homoparin vihkimisestä

Seinäjoen ja Jyväskylän seurakuntien papit saivat tänään kirjalliset varoitukset samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon.

Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna Salo
Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna Salo Kuva: Hanne Leiwo/Yle
Riia Hantula,
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli käsitteli istunnossaan keskiviikkona kahta tapausta, joissa hiippakunnan pappi on vihkinyt avioliittoon samaa sukupuolta olevan parin. Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna Salo vihki homoparin kesäkuussa ja Jyväskylän seurakunnan seurakuntapastori Eeva-Kaisa Rossi elokuussa.

Tuomiokapituli antoi Salolle ja Rossille kummallekin kirjallisen varoituksen. Päätökset olivat yksimieliset.

Tuomiokapituli totesi, että pastorit ovat tietoisesti toimineet vastoin kirkon kantaa, Lapuan hiippakunnan piispan Simo Peuran hiippakunnan papeille antamaa ohjeistusta, pappisviran velvoitteita ja pappislupaustaan.

"En koe itse toimineeni vastoin pappislupausta"

Pastori Henna Salo kommentoi rangaistusta tuoreeltaan odotusten mukaiseksi. Se noudatteli Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin aikaisemmin tekemää ratkaisua.

– Pettynyt olen siinä mielessä, että en koe itse toimineeni vastoin pappislupausta tai pappisviran velvollisuuksia tai edes kirkon kantaa. Olen toiminut ainoastaan vastoin piispan ohjeistusta.

Henna Salo tähdentää, että hänen saamansa varoitus on vain pieni osa suurempaa asiaa.

– Tärkeintä on, että kaikki seurakuntalaiset saavat vihkimisen tai siunaamisen halutessaan enkä usko, että tässä asiassa mennään enää taakse päin. Nyt on jo lähes sata pappia, jotka ovat kertoneet vihkivänsä samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura pitää valitettavana, että asioita joudutaan ratkaisemaan tuomiokapitulissa varoituksia antamalla.

– Pappislupaus ja sitoutuminen kirkon järjestykseen ovat kuitenkin olennaisia velvoitteita. On meidän kaikkien yhteinen etu, että pidämme kiinni yhteisesti sovitusta ja antamistamme lupauksista, toteaa Peura.

Suosittelemme