Hyppää sisältöön

Hallituspuolueet hyväksyivät soten valinnanvapauslain

Lakiesitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan sisäänkäynti
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Jussi Virkkunen

Hallituspuolueiden (kokoomus, keskusta ja Sininen tulevaisuus) eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet sote-uudistukseen kuuluvan valinnanvapauslakiluonnoksen. Kokoomus hyväksyi luonnoksen kokouksessaan yksimielisesti.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi, että keskusta painottaa seuraavaksi alkavaa lakiluonnoksen lausuntokierrosta. Viimeisenä tiedon kertoi Sininen tulevaisuus, joka hyväksyi esityksen yksimielisesti.

– Ryhmä oli täysin yksimielinen. Tällä luonnoksella mennään eteenpäin ja kuunnellaan lausuntokierros, sanoi sinisten puheenjohtaja Sampo Terho.

Lakiluonnoksen oli tarkoitus olla eduskuntapuolueiden ryhmissä jo viime viikolla, mutta kokoomuksen ja keskustan eripura siirsi käsittelyä viikolla. Kiistan ytimessä oli asiakasseteleiden käyttäminen erikoissairaanhoidossa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, kuinka laajasti yksityisille terveysyrityksille avataan pääsy erikoissairaanhoitoon.

Valinnanvapauslaki piti valmistella uudelleen, kun sen aiempi versio törmäsi perustuslakiin. Nyt uuden luonnoksen on määrä lähteä lausuntokierrokselle marraskuussa.

Koko sote- ja maakuntauudistuspaketin on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn alkukeväästä. Lait on tarkoitus saada hyväksyttyä kesän aikana.

Lue myös: Mitä soten valinnanvapaus tarkoittaa? – Katso tästä rautalankamalli

Suosittelemme sinulle