Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vuoden yrittäjät ohjeistavat - näillä vinkeillä yritys menestyy

Usko omaan ideaan ja tekemiseen johtaa menestykseen, kertovat valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneet yrittäjät.

Jussi Hurskainen, Heli Kurjanen, Mårten Janson ja Hannu Ali-Haapala
Ylärivissä Jussi Hurskainen ja Heli Kurjanen. Alarivissä Mårten Janson ja Hannu Ali-Haapala. Kuva: Arcusys, Lune Group, Fondia, Finn Spring.
Nelli Kallinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin tänä vuonna jo 50. kertaa.

Tällä kertaa Joensuussa pidetyssä yrittäjägaalassa palkittiin helsinkiläinen lakipalveluyritys Fondia Oyj, joensuulainen tietojärjestelmiin erikoistunut Arcusys Oy, juupajokelainen Lunette-kuukautiskuppeja valmistava Lune Group Oy ja toholampilainen lähdeveden pullottaja Finn Spring Oy.

Palkitut yrittäjät paljastavat parhaat vinkkinsä menestykseen.

1. Usko omaan ideaan ja tekemiseen

Tärkeimpänä asiana esiin nousee usko omaan ideaan ja tekemiseen. Toisten ihmisten ei pidä antaa vaikuttaa liikaa yritystä koskeviin päätöksiin.

– Kaikkea ei kannata uskoa. On hyvä ajatella rakentavasti, miten toisten neuvoilla voi tehdä omasta toiminnastaan parempaa, painottaa 80 ihmistä työllistävän Suomen suurimman lähdevesipullottajan Finn Spring Oy:n yrittäjä Hannu Ali-Haapala.

Ensin yritetään. Jos tulee erehdys, korjataan se. Ja sitten yritetään taas uudelleen.

Hannu Ali-Haapala

Myös kuukautiskuppeja valmistavan Lune Group Oy:n perustaja Heli Kurjanen muistuttaa, että se mikä toimii yhdessä yrityksessä, ei välttämättä toimi kaikissa yrityksissä.

Lakipalveluyritys Fondian yrittäjä Mårten Janson on samoilla linjoilla.

– Omaan ideaan täytyy uskoa, vaikka se poikkeaisi siitä, mihin kaikki muut uskovat.

2. Ihmiset tekevät menestyksen

Yritykseen pitää saada heti alusta alkaen oikeat ihmiset mukaan. Työntekijät yhdessä tekevät yrityksestä menestystarinan.

– Jos firman väkiluku kasvaa yli kahteenkymmeneen, ei yrittäjä voi enää puuttua kaikkiin työntekijöidensä tekemisiiin. Ihmiset tekevät kyllä hyvää työtä, kun heille vain antaa siihen mahdollisuuden, tietojärjestelmiin erikoistuneen Arcusys Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja Jussi Hurskainen muistuttaa.

Tärkeää on myös, että yrittäjällä on hyvät taustajoukot. Perheenjäsenet voivat tuoda yrittäjälle kaivattua tukea ja turvaa.

3. Rohkeasti kohti tulevaa

Uskalla ajatella ja haaveilla isosti.

– Olen uskaltanut ajatella, että tämä voi olla enemmän kuin kotona pyörivä pieni firma ja enemmän kuin Suomessa pyörivä firma. Olen uskonut, että meillä on oikeasti globaalit markkinat, kertoo Lune Group Oy:n Heli Kurjanen.

– Yritys, erehdys ja korjaus on hyvä rimpsu muistaa. Ensin yritetään. Jos tulee erehdys, korjataan se. Ja sitten yritetään taas uudelleen. Näin syntyy hyvä kiertokulku, neuvoo Finn Spring Oy:n yrittäjä Hannu Ali-Haapala.

Varo näitä sudenkuoppia!

Yrittäjyyteen, kuten kaikkeen ihmisen tekemään, liittyy myös epäonnistumisia. Mutta, mitkä sudenkuopat olisi hyvä välttää?

Varovaisuus on tärkeää. Siinä missä ihmisiin on hyvä luottaa, pitää liikaa sinisilmäisyyttä välttää.

– Valta ja status voivat vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen kielteisesti. Ihmiset voivat ruveta käyttäytymään eri tavalla, kun he pääsevät eri asemiin firman sisällä. Sen olen oppinut kantapään kautta, paljastaa Fondia Oyj:ltä Mårten Janson.

Miljoonayritystä ei rakenneta parissa vuodessa.

Mårten Janson

– Sen olen oppinut aika karvaasti, ettei yhtä asiakasta saa laskea liian suureksi. Meillä Perlos toi jossain vaiheessa 70 prosenttia liikevaihdosta ja sitten yhteistyö yht'äkkiä päättyikin, Arcusys Oy:n luoja ja yrittäjä Jussi Hurskainen varoittaa.

On hyvä olla kriittinen myös itseään kohtaan.

– Usein yrittäjä uskoo, että asiat kehittyvät ja menevät eteenpäin nopeammin kuin, mitä ne todellisuudessa menevät. Ei saa luottaa ylipositiivisiin ajatuksiin. Miljoonayritystä ei rakenneta parissa vuodessa, muistuttaa Mårten Janson.

Suosittelemme