Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Analyysi: Presidenttikamppailuun ilmoittautunut Sobtšak sinetöi Putinin seuraavan presidenttikauden

Mediajulkkiksena tunnetun Ksenija Sobtšakin presidenttiehdokkuus on lottovoitto Kremlille, kirjoittaa Ylen Moskovan-toimittaja Erkka Mikkonen.

Ksenija nahkatakissa ja nahkahatussa, näyttää kieltä.
Ksenija Sobtšak tunnetaan räväkkänä julkkiksena. Hän on muun muassa juontanut Big Brotheriin verrattua tositelevisio-ohjelmaa. Tässä hän esiintyy muotinäytöksessä vuonna 2003. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Venäläisten suut loksahtivat auki, kun keskiviikkoiltana kaikkien tuntema mediajulkkis Ksenija Sobtšak, 35, kertoi pyrkivänsä maansa presidentiksi. Samalla alkoi spekulointi siitä, mitä sanavalmis tyyli-ikoni tekee presidenttikilvassa.

Yhdestä asiasta kaikki ovat samaa mieltä: Räväkkänä esiintyjänä tunnettu Sobtšak tuo väriä muuten niin harmaisiin vaaleihin. Monet pitävätkin Sobtšakin osana mielenkiinnon houkuttelemista maaliskuussa käytäviä presidentinvaaleja kohtaan.

Tätä ennen kaikkien huomio on keskittynyt Vladimir Putinin panttaamaan tietoon jatkokaudestaan. Käytännössä kaikki pitävät Krimin valtauksen jälkeen yli 80 prosentin kannatusta mittauttaneen Putinin jatkoa presidenttinä varmana. Ilmoituksen pitkittyminen on kuitenkin estänyt varsinaisen vaalikamppailun alkamisen.

**Putinia ankarasti kritisoiva **Aleksei Navalnyi on käynyt yksin presidenttikampanjaa jo kuukausien ajan.

Navalnyi on avannut kymmeniä vaalitoimistoja ja tavannut kannattajiaan ympäri Venäjää. Tällä hetkellä korruption paljastamiseen erikoistunut oppositiojohtaja on pidätettynä – jo kolmannen kerran vuoden sisällä – kansan kutsumisesta luvattomaan kokoontumiseen.

Viranomaiset ovat jo kauan pitäneet Navalnyia vaalikelvottomana tämän aiemman rikostuomion vuoksi. Oppositiopoliitikko on silti jatkanut kampanjointiaan vedoten perustuslain takaavan hänelle oikeuden osallistua vaaleihin.

Ksenija Sobtšak vaati Navalnyin rekisteröintiä presidenttiehdokkaaksi ilmoittautuessaan itse vaaleihin. Hän kertoi jopa olevansa valmis vetäytymään kilvasta, jos Navalnyi päästetään mukaan. 

Sobtšakin ilmoitus sinetöi kuitenkin lopullisesti Navalnyin kohtalon. Kreml laskee, että liberaalia oppositiota edustavan Sobtšakin esiintyminen Putinin vastaehdokkaana tuo vaaleihin niihin kaivattua kilpailua ja uskottavuutta kansalaisten silmissä.

Toisin sanoen sopivan vastaehdokkaan löydyttyä Navalnyille ei ole enää mitään käyttöä Putinin varman vaalivoiton oikeuttamisessa. 

Ksenija Sobtšakin presidenttiehdokkuus näyttäytyy lottovoittona Kremlille.

Nuori ja valovoimainen naisehdokas tuo sopivasti säpinää presidenttikilpaan. Sobtšakin ei kuitenkaan uskota räksyttävän liikaa, sillä häntä pidetään itsekin poliittisen eliitin jäsenenä Pietarin pormestarina toimineen isänsä Anatoli Sobtšakin kautta.

Vuonna 2000 kuollut isä-Sobtšak oli 90-luvulla Pietarin varapormestari toimineen Putinin korkeasti arvostama esimies ja läheinen ystävä. Vahvistamattomien tietojen mukaan Putin on Ksenija Sobtšakin kummisetä.

Sobtšak nousi julkisuuteen tosi-tv-ohjelma Big Brotherin venäläisversion juontajana. Poliittiset ensiaskeleensa hän otti ottamalla näkyvästi osaa Putinina vastustaviin suurmielenosoituksiin vuosien 2011 ja 2012 vaihteessa. Sobtšak esiintyi mielenosoituksissa useita muita oppositiohahmoja sovittelevammin ja pidättäytyi kritisoimasta liiaksi Putinia.

Viime vuodet Sobtšak on tehnyt uraa toimittajana muun muassa riippumattomalla Dožd-kanavalla. Suuren yleisön tietoisuudessa hän on kuitenkin ennen kaikkea glamouria rakastava seurapiirijulkkis ja mainoskasvo, joka muistetaan myös Venäjän Playboyn kansikuvatyttönä.

Sobtšak avasi vaalikampanjansa julistamalla olevansa ehdokas ”kaikkia vastaan”. Aiemmin Venäjän vaaleissa oli mahdollista äänestää protestina kaikkia vastaan, mutta kohta poistettiin äänestysvaihtoehdoista vuonna 2006.

Huomionarvoista on, että Sobtšak ei esiinny suoraan Putinia vastaan. Sen sijaan hän kehottaa vastustamaan kaikkia Venäjän presidentinvaalien kestoehdokkaita eli Putinin lisäksi esimerkiksi kommunistien Gennadi Zjuganovia ja nykyhallintoa terävästi kritisoivan Jabloko-puolueen Grigori Javlinskia.

Putinia vastustava oppositio on suhtautunut Sobtšakiin aina kaksijakoisesti. Riippumattomassa mediassa onkin jo ehditty syyttää julkisuushakuista Sobtšakia Kremlin sätkynukeksi, jonka avulla lyödään kiilaa valmiiksi hajanaiseen ja riitaisaan oppositioon. Presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on kiirehtinyt kieltämään, että Sobtšak olisi sopinut ehdokkuudestaan Kremlin kanssa.

Suurten kansanosien parissa kultalusikka suussa syntyneellä Sobtšakilla ei ole mahdollisuuksia todelliseen kannatukseen. Moskovan ja Pietarin ulkopuolella luksuselämästään tunnettua Sobtšakia pidetään ennen kaikkea liberaalien poliitikkojen irvikuvana, jolla ei ole mitään kosketuspintaa tavallisten ihmisten todellisuuteen.

Sobtšak itse tiedostaa presidenttiehdokkuutensa nostamat epäilykset ja on noussut heti vastustamaan niitä.

– Huolimatta siitä, että virkamiehet yrittävät tahrata maineeni ja käyttää minua omiin tarkoituksiinsa, ja siitä että osa liberaaliystävistäni hyökkää minua vastaan ja harrastelijapolitiikantutkijat spekuloivat aikomuksillani, ehdokkuuteni voi ja sen täytyy osoittautua hyödylliseksi oppositiolle ja koko yhteiskunnalle, Sobtšak kirjoittaa sanomalehti Vedomostissa julkaistussa avoimessa kirjeessä.

Ksenija Sobtšak lupaa nostaa vaalikampanjan aikana kansan tietoisuuteen Venäjän epäkohtia. Vaalien voittajan ollessa jo etukäteen tiedossa ratkaisevampaa on kuitenkin se, että vaaleissa olisi edes jonkinlaista todellisena pidettävää kilpailua, mikä takaisi äänestysprosentin pysyvän siedettävällä tasolla. 

Sobtšakin rooliksi jääkin tarjota näennäinen vaihtoehto ja turvallinen vastus Putinille, jotta tämä voi jatkaa taas seuraavat kuusi vuotta Venäjän presidenttinä.

Suosittelemme sinulle