Hyppää sisältöön

Luther-kumiankkoja jahdataan Turussa – reformaation juhlavuosi päättyy rätväkästi

Ankkajahtia ovat maailmalla edeltäneet muun muassa Luther-piparimuotit ja -sukat. Turun seudullakin on maisteltu Agricola-pizzaa, -leivoksia ja -olutta.

Luther-kumiankkojen etsintää reformaation juhlavuoden kunniaksi
Kuva: Timo Jakonen
Päivi Leppänen

Reformaation merkkivuoden viimeinen viikko alkaa suurella kumiankkajahdilla, eikä tämä ole mikään uutisankka.

500 Luther-ankkaa levittäytyy Turun keskustaan lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Luther-kylpyankkoja voi etsiä Turun tuomiokirkon ympäristöstä ja Kupittaanpuistosta. Niihin voi törmätä myös pääkirjastossa ja sen piha-alueella. Löytäjä saa pitää ankkansa.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotteessa kannustetaan osallistujia jakamaan löytöjään sosiaalisessa mediassa tunnuksella #suuriankkajahti.

Luther-kylpyankkoja Turun tuomiokirkon portailla
Kuva: Timo Jakonen

Luther-tuotteet löysivät markkinaraon

Kansainvälinen reformaation merkkivuosi on tuottanut maailmalla monenlaisia Luther-tuotteita, kuten piparimuotteja, sukkia, olutta ja leivoksia. Luther-hahmo on noussut myös Playmobilin kaikkien aikojen nopeimmin myydyimmäksi tuotteeksi.

Myös Suomessa merkkivuosi on tuonut mukanaan erilaisia teematuotteita. Turun seudulla on maisteltu muun muassa Agricola-pizzaa, Agricolan unelma -leivoksia ja Agricola-olutta.

Lutherin vasara heilui lokakuun viimeisenä päivänä 500 vuotta sitten

Suuri ankkajahti aloittaa valtakunnallisen reformaatioviikon vieton Turussa (siirryt toiseen palveluun) 30. lokakuuta. Ohjelmassa on musiikkia, keskusteluja, opaskierroksia ja näytelmäesityksiä. Reformaatioviikko päättää merkkivuoden vieton Suomessa.

Reformaation merkkivuoden valtakunnallinen pääjuhla pidetään sunnuntaina 5. marraskuuta Logomossa. Kaikille avoimen juhlan teemana on Yhtä matkaa – reformaatiota jo 500 vuotta. 

Turulla on Suomen reformaatiokaupunkina ollut erityinen rooli merkkivuoden vietossa. Ohjelmaa on ollut tarjolla kaikenikäisille. Merkkivuoden päätapahtumat on järjestetty Turussa.

Tiistaina 31. lokakuuta 2017 tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun saksalainen Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä. Teesit käynnistivät tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi tai uskonpuhdistukseksi. Se muovasi kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä, ja sen seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

Suosittelemme sinulle