Kiina tulee!
Kiinan sijoitukset Suomeen ovat EU:n kärkipäätä. Ja samaan hengenvetoon on varoitettava, että tilasto hämää.
Vuosina 2000–2016 Kiinan yritysostot ja uudet investoinnit Suomessa olivat yhteensä 6,9 miljardia euroa, kertoo Rhodium Groupin EU-vertailu (siirryt toiseen palveluun). Summa on EU-maista peräti viidenneksi suurin Saksan, Britannian, Ranskan ja Italian jälkeen.
Mutta: summa selittyy lähes täysin yli kuuden miljardin euron kaupalla, jossa pääosa Supercell-peliyhtiöstä myytiin Kiinaan. Ilman sitä sijoitukset Suomeen ovat EU:n alimmassa kolmanneksessa.
Ja toiseen suuntaan kauppa takkuaa. Vienti Suomesta Kiinaan on kasvanut viime vuosina selvästi hitaammin (siirryt toiseen palveluun) kuin vienti Ruotsista Kiinaan tai, kiitos Saksan, euroalueelta Kiinaan.
Suomen päässä suurin Kiina-liikehdintä tapahtuu pk-yrityksissä, mutta myös isoja kauppoja tulee jatkuvasti lisää.
Vuoden alussa kiinalainen AMC osti Finnkinon, tai oikeammin sen emoyhtiön ruotsalaisen Nordic Cinema Groupin, joka on Pohjoismaiden ja Baltian suurin elokuvateatteriketju. Elokuussa kiinalainen CYG-konserni osti presidentin kansainvälistymispalkinnon saaneen menestysyritys OptoFidelityn, joka on erikoistunut älylaitteiden testaamiseen.
Kemiin ja Kemijärvelle kaavailtujen biovoimaloiden kohtalo selvinnee lähikuukausina. Kiinalaiset ovat kiinnostuneet uudet Helsingin raitiovaunut ja VR:n kaksikerrosvaunut valmistaneesta kajaanilaisesta Transtechista. Kännykkäjätti Huawei on lupaillut Suomeen lisäinvestointeja.
Siispä: Kiina tulee.
Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja, jossa on joka toinen maanantai perusteellinen verkkohaastattelu ajankohtaisen ihmisen kanssa. Joka toinen maanantai sarjassa on tiivis video, jolla avataan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä.