Hyppää sisältöön

Herätys: Missä syyt seksuaaliseen ahdisteluun, naiset pääsevät poliisikouluun aiempaa useammin, kylmää säätä lähes koko Suomeen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Nainen kuvattuna Lontoon kadulla sateenvarjo kädessään.
#Metoo-kampanja on tällä viikolla nostanut esiin seksuaalista häirintää kohdanneiden kokemuksia. Tekijöiden on usein vaikea nähdä oman toimintansa vaikutuksia, kertoo seksuaaliväkivallan parissa työskentelevä Satu Hintikka. Kuva: Pixabay
Yle

Mistä seksuaalinen häirintä johtuu?

Seksuaalinen häirintä on puhuttanut tällä viikolla, kun sosiaalisessa mediassa leviävä #MeToo -kampanja on nostanut ahdistelukokemuksia julkisuuteen. Seksuaaliväkivallan parissa vuosia töitä tehnyt Satu Hintikka kertoo Ylen 180 -haastattelussa, minkälaisia syitä ahdistelun taustalta usein löytyy.

Poliisikoulun ovet aukeavat naisille aikaisempaa useammin

Naisten ja miesten mahdollisuudet päästä poliisikoulutukseen ovat alkaneet tasoittua, kun kuntotestien ja fyysisten vaatimusten painoarvoa valinnoissa on vähennetty. Kun poliisikoulu muuttui ammattikorkeakouluksi neljä vuotta sitten, fyysisten testien painoarvoa vähennettiin entisestään, ja soveltuvuustestauksen painoarvoa lisättiin. Suomen Poliisijärjestöjen Liiton mielestä valintakokeita ei enää saisi helpottaa.

Naispoliisit
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Islannin perhevapaamalli toi isät kotiin vauvoja hoitamaan

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksessa lasten suhde isiinsä on Islannissa läheisempi kuin missään muussa maassa.

Useimmissa islantilaisperheissä äidit pitävät perhevapaista kuusi kuukautta ja isät heille merkityt kolme kuukautta. Islannissa siirryttiin nykyiseen malliin eli perhevapaiden 3+3+3 -järjestelmään vuonna 2001. Vanhemmuuden kustannukset jakautuvat kaikkien työnantajien kesken.

Perhevapaalla oleva vanhempi saa korvausta 80 prosenttia kuukausipalkastaan, korkeintaan 4 000 euroa kuukaudessa. Jotkut vanhemmista pitävät perhevapaansa osa-aikaisena. Silloin vapaa kestää pidempään, mutta korvaus on pienempi.

 Skarphéðinn Halldórsson
Suhde lapsiin on muodostunut paremmaksi, kun heidän kanssaan on viettänyt paljon aikaa jo vauvavuotena, Skarphéðinn Halldórsson sanoo. Kuva: Hrönn Òlafsdóttir

Espanjan hallitus kokoustaa Katalonian tilanteesta

Espanjan hallitus käsittelee tänään lauantaina aamupäivällä Katalonian mutkistunutta itsenäistymissaagaa. Espanjan odotetaan pääministeri Mariano Rajoyn johdolla ottavan käyttöön keinoja, joilla keskushallitus purkaisi Katalonian autonomiaa. Espanjan hallitus on vaatinut Kataloniaa perumaan itsenäisyysaikeensa ja selvittämään, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi vai ei.

Mariano Rajoy
Kuva: JJ Guillen / EPA

Koleaa poutasäätä lähes koko maahan

Korkeapaine vaikuttaa viikonloppuna Suomen säähän. Sateet jäävät vähäisiksi, ja sää on vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmempää. Pilvisyys on melko vaihtelevaa, mutta suurimman osan ajasta sää on poutaista. Lämpötilat jäävät päivisin yleisesti 5 asteen alapuolelle. Rannikolla lämpötila kohoaa vielä 5 asteen yläpuolelle. Öisin voi olla pakkasta lähes koko maassa.

Lue lisää osoitteessa yle.fi/saa

Sääkartta lauantaille 21. lokakuuta.
Sääkartta lauantaille 21. lokakuuta. Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle