Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Populistimiljardöörin ANO-puolue voitti parlamenttivaalit Tšekissä

Kansalaisdemokraattipuolue ODS sai toiseksi eniten ääniä.

Tšekin tasavallan vaalein ennakkosuosikki on liikemies ja miljardöödi Andrej Babiš.
Ano-puolueen johtaja Andrej Babis tapasi kannattajiaan Prahassa syyskuun 28. päivä 2017. Kuva: Martin Divisek / EPA
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miljardööri Andrej Babisin ANO-puolue on voittanut Tšekin parlamenttivaalit selvällä enemmistöllä. Äänistä on laskettu nyt 99,6 prosenttia.

ANO on tällä hetkellä saamassa 29,7 prosenttia annetuista äänistä. Laskennan loppupuolella toiselle sijalle nousi keskustaoikeistolainen kansalaisdemokraattipuolue ODS 11,3 prosentin ääniosuudella.

Kolmanneksi nousi piraattipuolue 10,8 prosentin kannatuksella ja neljänneksi 10,7 prosentin äänisaaliilla EU- ja islamvastainen Vapaus ja suora demokratia eli SPD-puolue. Vaalien äänestysprosentti oli 60.

Tšekin Trumpiksi kutsutun Andrej Babisin kampanja on keskittynyt veronalennuksiin, EU-kriittisyyteen ja korruption kitkemiseen.

Babisia itseään tutkitaan korruptiosta. Hänen epäillään ottaneen laittomasti vastaan kaksi miljoonaa euroa EU-tukiaisia ennen poliittista uraansa. Babis on kiistänyt syytökset.

ANO muodostaa hallituksen

Murskavoitto antaa Babisille vahvan mandaatin muun muassa laskea veroja ja kiristää maahanmuuttoa. Vaalituloksen myötä ANO voi halutessaan muodostaa kahden puolueen koalitiohallituksen.

Babis sanoi vaalivoiton jälkeen, etä hänen ANO-puolueensa on Eurooppa-myönteinen voima, joka haluaa ottaa aktiivisen roolin EU:n politiikan muovaamisessa.

Babisin mukaan EU:n pitäisi pohtia enemmän sitä, miksi Britannia päättänyt erota unionista.

Pääministerin puolueelle tappio

Nykyisen pääministerin Bohuslav Sobotkan sosialidemokraattien äänisaalis jäi 7,7 prosenttiin. Kyseessä on puolueen heikoin vaalitulos sitten vuoden 1993, jolloin Tšekki ja Slovakia erkanivat toisistaan.

ANO ja sosialidemokraatit sekä kolmas puolue istuvat tällä hetkellä hallituksessa. ANOn varapuheenjohtajan Jaroslav Faltynekin mukaan puolue todennäköisesti haluaa neuvotella ensimmäisenä sosialidemokraattien kanssa uuden hallituksen muodostamisesta.

Sosialidemokraattien johtajaa Milan Chovanec ilmoitti lauantaina, että puolue on valmis osallistumaan seuraavan hallitukseen. Chovanec sanoi, että puolue ei kuitenkaan lähde hallitukseen, jonka poliitikoille on tulossa rikossyytteitä.

Myös Faltynekin osuutta tutkitaan Babisin korruptiojutussa.

Suosittelemme