Suomessa bingoalaa edustava SBH-Yhtiöt ja Veikkaus ovat erimielisiä siitä, onko oikein, että Veikkaus voi pyörittää verkkosivuillaan eBingo-nimistä peliä.
SBH-Yhtiöt Oy on tehnyt asiasta selvityspyynnön, joka on parhaillaan sisäministeriön käsiteltävänä.
Kiistan ytimessä on bingoalan tulkinta siitä, millainen peli kyseessä itse asiassa on.
Bingoalan mielestä bingon pitäisi kaikissa tapauksissa olla tavaravoittopeli eikä myös Veikkauksen oikeuksiin kuuluva rahapeli, jossa voiton saa rahana.
– Tämän vuoden alussa voimaantullessa lainsäädännössä bingopeli käsitellään hyvinkin tarkkaan. Siinä todetaan, että bingossa voi voittaa vain tavaraa tai tavaraan vaihdettavia lahja- ja ostokortteja. Veikkaus taas ei saa toimeenpanna muita arpajaisia kuin rahapelejä, sanoo SBH-Yhtiöiden toimitusjohtaja Jorma Pitkäjärvi.
SBH-Yhtiöihin kuuluu 20 yleishyödyllistä yhteisöä, jotka vastaavat erilaisesta bingotoiminnasta Suomessa.
Veikkaus ei näe laissa epäselvyyksiä.
Meillä on sisäministeriön vahvistamat pelisäännöt kyseiselle pelille. Ei tässä mitään ihmeellistä ole.
Velipekka Nummikoski, Veikkauksen varatoimitusjohtaja
Valtio-omisteisen Veikkauksen varatoimitusjohtajan Velipekka Nummikosken mukaan eBingossa kyse on "mitä suurimmassa määrin" juuri rahapelistä ja tavaravoittobingo on oma lukunsa.
– Ebingo on sähköisesti toimeenpantava numeroveikkaus ja meillä on sitä oikeus harjoittaa. Meillä on sisäministeriön vahvistamat pelisäännöt kyseiselle pelille ja olemme toimineet sen mukaan. Ei tässä mitään ihmeellistä ole, hän sanoo.
Asetelma on kuin Daavidin ja Goljatin kohtaamisessa.
Pelissä pyörivät Veikkauksessa miljoonien summat. Seitsemän vuotta pyöritetyn eBingon liikevaihto on runsaat 20 miljoonaa euroa.
Ei siis ihme, että bingoala on huolissaan – vaikka Pitkäjärvi tämän kiistääkin.
– Emme ole liikkeellä vastakkainasettelumielellä. Ei meillä sellaista ole, että Veikkauksen liikevaihdon kuuluisi meille siirtyä, vaikka totta kai siitä seuraisi todennäköisesti kansalaisjärjestöjen edustaman bingon jonkinasteinen kasvu. Nyt katsotaan vain bingopelioikeutta.
Pelit erotellaan laissa
Rahapelejä saa Suomessa toimeenpanna vain Veikkaus. Suomessa arpajaislaissa on erotettu Veikkaukselle kuuluvat rahapelit ja muut arpajaiset.
Arpajaislakiin tehtiin vuodenvaihteessa täsmennyksiä samassa yhteydessä, kun Fintoto, RAY ja Veikkaus yhdistyivät. Bingoalan mukaan muutosten takia jako rahapeleihin ja muihin arpajaisiiin entisestään täsmentyi.
Muita arpajaisia koskevassa pykälässä 3 määritellään bingopelit seuraavasti:
Bingopelillä [tarkoitetaan tässä laissa] arpajaisia, joissa voittajia ovat ne, joiden pelilipukkeessa tai muussa sitä vastaavassa sähköisessä muodossa olevassa tositteessa on arvotut numerot pelin sääntöjen mukaisessa järjestyksessä, ja joissa voi voittaa tavaraa tai tavaraan taikka palveluihin vaihdettavissa olevia lahja- tai ostokortteja.
Neuvotteleva virkamies Elina Rydman sisäministeriön poliisiosaston lainsäädäntöyksiköstä kertoo, että eBingossa on kyse rahapelistä, jota Veikkauksella on nykyisen lainsäädännön mukaan oikeus pyörittää.
Se määritellään veikkauspeliksi.
– Veikkaus Oy:n pelisäännöistä annetun sisäministeriön asetuksen mukaan eBingo on sähköisesti toimeenpantava numeroveikkaus. Muita numeroveikkauksia ovat muun muassa Lotto ja Keno, Rydman vertaa.
Bingoalan mielestä Veikkauksen pyörittämän verkkobingon ja yhdistysten järjestämän tavarapalkintobingon erottaminen on keinotekoista, sillä sen näkemyksen mukaan kyseessä on käytännössä sama peli.
– Lainsäädännön tulkinnassa on valuvika, johon toivomme viranomaisen kiinnittävän huomiota, Pitkäjärvi sanoo.
Onko kyse samasta pelistä?
SBH-Yhtiöt pyörittää bingoa myös netissä siten, että pelaaja voi kotoa käsin osallistua bingohalleissa käytävään peliin.
– Rahapalkintoja ei saa olla. Voitot jaetaan pisteinä, jotka voidaan lunastaa lahjakorttina, Jorma Pitkäjärvi selventää niiden toimintalogiikkaa.
Pitkäjärven mukaan nettibingo alkoi ennen Veikkauksen E-bingoa.
Bingoalan mielestä Veikkauksen pelissä kyseessä on samanlainen peli kuin tavarapalkintobingo.
– Bingo on kansainvälinen peli, jota pelataan yli sadassa maassa samalla sääntökoodilla. Pelataan bingorivejä kiinteään ruudukkoon eikä pelaaja itse veikkaa mitään numeroita. Tässä mielessä se ei ole mikä tahansa numeroveikkauspeli, Pitkäjärvi sanoo.
Arpajaislakia tunteva hallitusneuvos Jouni Laiho sisäministeriön poliisiosastolta huomauttaa, että Veikkaus on jo pitkään toimeenpannut bingotyyppisiä pelejä.
Tässä tulee varmasti arvioitavaksi juridisia ja jopa ihan kieleen liittyviä kysymyksiä.
Jouni Laiho, hallitusneuvos, sisäministeriö
– Varmaan koko kysymys kulminoituu siihen, onko Veikkauksen ja bingohallien pelissä kyse ylipäätään samasta pelistä. Tässä tulee varmasti arvioitavaksi juridisia ja jopa ihan kieleen liittyviä kysymyksiä siitä, onko bingo sanana tänä päivänä yleinen ilmaus vai sisältääkö se jonkinlaisen immateriaalisen yksinoikeuden.
Veikkauksen Velipekka Nummikoski katsoo, että bingo on vakiintunut yleisnimi, jolla tarkoitetaan ylipäätään numeroiden veikkaamista ja johon kenelläkään ei voi olla yksinoikeutta.
– Samalla tavalla esimerkiksi kasino on yleinen nimike.
Bingoalan mielestä bingossa taas on kyse määrätystä pelistä, jota pelataan kaikkialla samoilla säännöillä.
Bingohallit vähentyneet selvästi
SBH-Yhtiöiden Jorma Pitkäjärven mukaan bingo on perinteisesti ollut kansalaisjärjestöjen varainhankintakeinoja, mutta nyt työnjako on epäselvä, kun bingoa pyörittää netissä kaksi tahoa.
Pitkäjärven mukaan Veikkaus sai vuodenvaihteen uudistuksessa paljon, kun kaikki rahapelit siirtyivät saman katon alle.
Meille sopisi hyvin, että asia sovittaisiin sillä tavalla, että bingopelit ovat lain tarkoittamalla tavalla tavaravoittopelejä.
Jorma Pitkäjärvi, toimitusjohtaja, SBH-Yhtiöt
– Meille sopisi hyvin, että tämä asia sovittaisiin sillä tavalla, että bingopelit ovat lain tarkoittamalla tavalla tavaravoittopelejä, hän sanoo.
Varsinaiset bingohallit näyttävät olevan katoavaa luonnonvaraa. Niitä on enää seitsemän, kun niitä ennen oli moninkertainen määrä. Pitkäjärven mukaan bingo ei ole silti kuolemassa ja sillä on vahva brändi.
– Bingosalien ja nettibingon lisäksi Suomessa on 120 bingopelipaikkaa, joissa pelataan kerran viikossa iltabingoa. Bingoa pelataan myös laivoilla ja sen nettisuosio on kasvanut.
Veikkaus ei ole antamassa asiassa periksi, ellei viranomainen niin määrää.
– Meillä on edelleen oikeus harjoittaa tätä sähköistä numeroveikkausta. Minun on vaikea uskoa kaiken tiedon valossa, että tähän tulisi muutosta, varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski sanoo.