Hyppää sisältöön

Helsingin kirjamessuilla on ennätysmäärä ohjelmaa – ei hätää, kokosimme kuusi vinkkiä

Helsingin kirjamessuilla on neljän päivän aikana luvassa yli tuhat ohjelmatapahtumaa. Ulkomaisia kirjailijavieraitakin on yli 40.

Rosa Liksom, Arne Dahl ja Dan Brown.
Helsingin kirjamessuilla voi nähdä ja kuulla kirjamaailman tähtiä. Kuvassa Rosa Liksom, Arne Dahl ja Dan Brown. Kuva: Yle / AOP
Miia Gustafsson

1. Bestseller-kirjailija Dan Brown

Siitä on jo melkein 15 vuotta, kun Dan Brown nousi kuuluisuuteen Da Vinci -koodillaan. Siitä lähtien Brown on ollut yksi maailman kuuluisimmista kirjailijoista. Hänen teoksiaan on myyty noin 200 miljoonaa kappaletta. Brownin kirjallisista kyvyistä voi olla montaa mieltä, mutta hänen tapansa sekoittaa faktaa ja fiktiota tuntuu toimivan ainakin myyntilukujen valossa.

Tuorein kirja Alku julkaistiin maailmanlaajuisesti lokakuun alussa. Brown kertoo uutukaisestaan lauantaina klo 14 Messukeskuksen luentosalissa, joka on jo täyteen varattu ennakkoilmoittautumisten perusteella. Herran esitelmää voi kuitenkin seurata myös screeniltä auditorion ulkopuolella.

2. Ruotsalainen dekkaristi Arne Dahl

Kirjamessuilla vilisee suosittuja pohjoismaisia dekkarikirjailijoita. Yksi suosituimmista on ruotsalainen Arne Dahl. Oikealta nimeltään hän on Jan Arnald. Hän on kirjallisuudentutkija ja toimittaja. Häneltä on vastikään suomennettu Rajamaat-teos, joka aloittaa uuden sarjan. Dahlin A-ryhmä-trillerit nostivat kirjailijan suosioon ja niitä on käännetty 32 kielelle. Kirjoista on tehty tv-sarjoja, joita on nähty myös Suomessa. Arne Dahlin voi nähdä messuilla perjantaina.

3. Suomalaisia suosikkikirjailijoita Kjell Westöstä Rosa Liksomiin

Massoja messuilla liikuttavat maamme omat kirjailijat. Tuolirivit täyttyvät, kun kotimaiset suosikit esiintyvät. Tänä vuonna kiinnostavat varmasti Kjell Westö, Rosa Liksom, Miki Liukkonen, Matti Rönkä ja Tuomas Kyrö.

Messut ovat myös erinomainen tapa tutustua esikoiskirjailijoihin. Heitä jututetaan messuilla useampaan otteeseen.

4. Minustako kirjailija?

Jos unelmissaan näkee itsensä haastateltavana kirjamessujen päälavalla, on tätäkin ajateltu messuohjelmassa. Eri kustantamoiden edustajat päivystävät neuvontapisteellä ja auttavat eteenpäin kirjallisten haaveiden kanssa. Aikataulun näet täältä (siirryt toiseen palveluun).

Hetken mielijohteesta tiskille ei kuitenkaan voi mennä horisemaan, vaan aika on varattava etukäteen Kirjakahvilan vierestä Kustannusyhdistyksen osastolta. Mukana olisi hyvä olla myös pätkä tekstiä.

5. Ravistele ajatuksiasi kiinnostavilla keskusteluilla

Kallion ilmaisutaidon lukiolaisten Kirjakallio-lavalla on useita mielenkiintoisia keskusteluja. Esimerkiksi perjantaina klo 12 puhutaan siitä, mihin kirjaa tarvitaan, kun netistä löytyy kaikki. Miten kirjan pitäisi kehittyä, että se olisi merkittävä tulevaisuudessakin?

Lauantaina kello 11.30 Aleksisi Kivi -lavalla puhutaan runoista. Miten runot puhuttelevat nykyään ja miten vanhakin runo voi olla ajankohtainen? Keskustelijoina Jenni Haukio, Vilja-Tuulia Huotarinen ja Anja Salokannel.

6. Hyvinvointia kirjoista

Lukeminen tekee hyvää, se on selvä. Tänä vuonna messuille on räätälöity oma ohjelmakokonaisuus hyvinvointikirjoille, jolla houkutellaan kirjamessuille uudenlaista yleisöä. Lauantaina ja sunnuntaina Rauha-salissa voi kuulla esittelyjä muun muassa ryhdistä, selkäkipujen hoidosta, seksuaalisuudesta ja tanskalaisesta hyggeilystä.

Terveellisiin elämäntapoihin, itsensä tuntemiseen ja elämänhallintaan liittyvien kirjojen suosio on kasvanut viime vuosina. Etenkin kotimaisia kirjoja tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä ja niille riittää kysyntää. Kotimaisuus on peitonnut amerikkalaiset self-help-oppaat.

Lue myös: Tyypillinen myyntipiste Helsingin kirjamessuilla maksaa yli 3 000 euroa – pienelle kustantamolle "iso resurssikysymys"

Suosittelemme sinulle