Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Terrafame hakee lupaa uraanin tuotantoon – Yhtiö: taloudellinen merkitys ei suuri, mutta parantaisi kannattavuutta

Uraanin tuotanto voisi alkaa vuonna 2019.

Terrafamen kaivosaluetta Sotkamossa.
Kuva: Niko Mannonen / Yle
Teija Santaharju,
Jussi Virkkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Terrafame (entinen Talvivaara) hakee lupaa aloittaa uraanin talteenottamisen kaivosalueella. Terrafame tiedottaa jättävänsä lupahakemuksen lähiviikkojen aikana.

Jos lupa valtioneuvostolta eli hallitukselta heltiää, voisi Terrafame oman arvionsa mukaan aloittaa uraanin talteenoton vuoden 2019 lopulla.

Terrafamen mukaan luonnonuraania liukenee tällä hetkellä malmin tuotantoprosessissa, mutta yhtiö ei ota sitä talteen.

– Suhteessa nikkelin ja sinkin tuotantoon uraanin talteenoton taloudellinen merkitys Terrafamelle ei olisi huomattava, mutta se parantaisi yhtiön kannattavuutta, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Kaivosalueella on jo uraanin talteenottolaitos, johon on mennyt 75 miljoonaa euroa. Laitos vaatisi vielä kymmenen miljoonan euron lisäinvestoinnin, jos uraanin talteenottaminen alkaa.

Suomen valtio on enemmistöomistajana Terrafamessa. Yhtiö kertoi helmikuussa, että yhtiö saa 250 miljoonaa euroa yksityistä rahaa. Kaupassa Terrafamesta 15,5 prosenttia siirtyi raaka-ainekauppaa tekevän kansainvälisen Trafigura-konsernin ja siihen kuuluva Galena-sijoitusrahaston omistukseen.

Terrafame osti konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon toiminnan syksyllä 2015. Silloin louhinta oli ollut keskeytyksissä kaksi vuotta. Toukokuussa 2016 hallitus valmistautui jo kaivoksen alasajoon, mutta marraskuussa hallitus myönsi Terrafamelle jälleen lisärahoitusta, eikä alasajo ollut enää vaihtoehto.

Kaikkiaan valtio on laittanut kaivokseen rahaa Terrafamen aikana yli puoli miljardia euroa, Yle kertoi helmikuussa.

Liikevaihtoa Terrafamelle kertyi kolmannella neljänneksellä noin 64 miljoonaa ja liikevoittoa 42,5 miljoonaa euroa. Vuosi sitten tulos oli saman verran pakkasen puolella ja liikevaihtoa oli  21,2 miljoonan euron edestä.

Tavoitteena on kasvattaa edelleen nikkelin sekä sinkin tuotanto- ja toimitusmääriä. Kannattavuutta parannetaan keskittymällä toiminnan kustannustehokkuuteen.

Terrafame päätti yt-neuvottelut viikko sitten, ja lopputuloksena päätettiin irtisanoa 37 työntekijää.

Suosittelemme sinulle