Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Stora Enso tekee 94 miljoonan euron investoinnit Uimaharjun ja Imatran tehtaille

Stora Enso investoi Enocellin liukosellukapasiteetin kasvattamiseen.

Enocell
Enocellin tehtaalla varaudutaan lomautuksiin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Stora Enso tiedottaa, että se aikoo investoida 94 miljoonaa euroa uusiutuvien materiaalien kasvun vauhdittamiseen, kuluttajapakkauskartongin ja biomateriaalin kilpailukyvyn parantamiseen.

– Summasta käytetään 52 miljoonaa euroa Uimaharjussa sijaitsevan Enocellin tehtaan liukosellukapasiteetin kasvattamiseen ja 42 miljoonaa euroa kemihierteen saatavuuden parantamiseen Imatran tehtailla, yhtiö tiedottaa.

Joensuun Enon Uimaharjun tehdas muutetaan valmistamaan jatkossa vain liukosellua. Havupuusellun valmistus tehtaalla lopetetaan kokonaan.

Enocellin tehtaalla aiotaan valmistaa vuosittain liukosellua 430 000 tonnia. Määrästä 185 000 tonnia on lehtipuusta ja 245 000 tonnia havupuusta. Tehtaan kapasiteetti nykyinen kapasiteetti säilyy ennallaan.

– Liukosellua voidaan käyttää korvaamaan puuvillaa ja erilaisia öljypohjaisia materiaaleja, kuten polyesteriä. Tuotesegmentin kasvu on alan keskiarvoa nopeampaa. Taustalla on kuitukankaiden kasvava kysyntä ja tekstiiliteollisuuden kiinnostus viskoosia ja muita vastaavia materiaaleja kohtaan, Stora Enso tiedottaa.

Miljoonainvestointi ei tuo uusia työpaikkoja Uimarjun Enocellin tehtaalle.

– Investointi lujittaa Enocellin tulevaisuutta ja varmistaa nykyiset työpaikat, Stora Enson viestintäjohtaja kommentoi.

Enocellin sellutehtaalla on Stora Ensolla 172 vakituista työntekijää. Tehdasalueella lisäksi kunnossapidon työntekijöitä noin 80. Sahalla, joka sijaitsee tehdasalueella, on 90 työntekijää.

Imatran tehtaille isoja investointeja

Imatran tehtailla investoidaan uuteen CTMP-massan kuivaimeen, pulpperiin ja selluvaraston laajennukseen. Tavoitteena on parantaa CTMP:n eli kemihierremassan saatavuutta ja vauhdittaa mikrokuitusellun kaupallistamista.

– Tämä on merkittävä investointi tälle tehtaalle, tehtaanjohtaja Jari Tiura toteaa.

Imatralla tehtaiden investoinnit aloitetaan ensi vuonna ja valmistuessaan maaliskuussa 2019 Imatralle tarvitaan 10 työntekijää lisää.

Imatran tehtailla on Stora Enson työntekijöitä 830. Kaikkiaan koko tehdasalue työllistää noin 1 300 henkilöä.

Stora Enson mukaan mikrokuitusellu soveltuu muovia paremmin moniin käyttötarkoituksiin.

Hyvä uutinen metsänomistajille

Pohjois-Karjalan Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Nuutinen sanoo, että uutinen kuulostaa hyvältä ja näin turvataan puun käyttöä.

– Näin tulee myös elinvoimaa maakuntaan ja Uimaharjuun.

Metsänomistajille investointi tarkoittaa Nuutisen mukaan kuitupuun käytön turvaamista. Puun myyjien markkinoiden arvioidaan paranevan.

– Tämä otetaan ilolla vastaan, Nuutinen kertoo.

Edit 25.10.2017 klo 16.57: Korjattu Imatran tehtaanjohtajan nimessä ollut lyöntivirhe.

Suosittelemme sinulle