Hyppää sisältöön

Torjunta-aine glyfosaatin jatkosta ei päätöstä – Kymmenen vuoden jatkolle ei löytynyt tukea

EU-maiden oli tarkoitus päättää glyfosaatin myyntiluvan jatkosta, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt.

Viljan ruiskutus ennen sadonkorjuuta.
Kuva: AOP
Petri Raivio

BRYSSEL Syöpäepäilyjen kohteeksi joutuneen torjunta-aine glyfosaatin tulevaisuus on yhä hämärän peitossa. Myyntiluvan jatkosta päättävä EU-maiden komitea lykkäsi päätöksen kahden viikon päähän, kertovat kokouslähteet.

EU-komissio esitti alunperin kymmenen vuoden jatkoaikaa glyfosaatille, mutta lähteiden mukaan esitys ei saanut taakseen määräenemmistöä kokouksessa. Myöskään seitsemän vuoden jatkolle ei löytynyt riittävää kannatusta.

Sen jälkeen keskusteltiin kolmen vuoden jatkoajasta, mutta asiaa ei viety vielä äänestykseen. Tiettävästi isot jäsenmaat olisivat valmiit enintään kolmen vuoden jatkoon.

Jäsenmaiden virkamiehistä koostuva komitea käsittelee asiaa seuraavan kerran 6. marraskuuta. Glyfosaatin nykyinen myyntilupa raukeaa kuluvan vuoden lopussa.

Glyfosaatti on Euroopan ja maailman eniten käytetty torjunta-aine. Huoli sen aiheuttamasta syöpäriskistä on saanut osan jäsenmaista epäröimään myyntiluvan jatkamista.

Euroopan kemikaaliviraston mukaan ei voida todistaa, että glyfosaatilla olisi yhteys syöpään. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samaan johtopäätökseen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen tutkimuslaitos päätyi kuitenkin selvityksessään päinvastaiselle kannalle. Sen mukaan glyfosaatti on "luultavasti ihmiselle karsinogeeninen" eli syöpäriskiä lisäävä kemikaali.

Suomi on tukenut pitkää jatkolupaa, koska sen mukaan tieteellinen näyttö kallistuu glyfosaatin vaarattomuuden puolelle.

Suosittelemme sinulle