Hyppää sisältöön

Valtaosa lapsista kulkee liian pienissä kengissä: "Varpaat ovat kaivaneet kengän sisälle omat kolonsa"

Kenkien ostaminen lapselle vaatii osaamista. Asiantuntijat antavat vinkit valintaan.

Kuva: Mari Kahila / Yle

Jalkojenhoitaja Tiina Lahtinen konttaa porilaisen päiväkodin eteisessä. Lapset tekevät lähtöä ulos ja ammattilainen saa hyvän tilaisuuden tarkistaa monellako on jaloissaan liian pienet kengät. Pistokokeen ensimmäiset talvisaappaat menevät kivutta pieneen jalkaan, mutta tilaa paksummalle sukalle ei löydy. Kenkä on liian nafti.

Lahtinen asettelee pienen jalan ja 25 numeron talvisaappaan vierekkäin. Jalka on yhtä pitkä kuin kenkäkin.

– Nämäkin ovat liian pienet, jalkojenhoitaja huokaa.

Lapsi toisensa jälkeen saa kengät jalkaan. Liian pienten kenkien määrä vain lisääntyy. Jokainen lapsi vakuuttelee, että kengät ovat juuri sopivat. Vain yksi poika kuvailee kenkiään hankaliksi. Pian selviää, että talvikengät ovat isoltaveljeltä perityt ja aivan liian pienet.

– Jos lapsi ärtyy kenkiä pukiessa, eikä halua kenkiä jalkaan, kannattaa tarkistaa, ovatko kengät jääneet pieniksi.

Älä luota kokomerkintöihin!

Jopa 70 prosenttia lapsista kulkee liian pienissä kengissä. Pysäyttävä tulos on saatu vuonna 2011 tehdystä kansainvälisestä kenkätutkimuksesta, johon osallistui myös 400 suomalaislasta. Lasten jalkoja oli mittaamassa jalkaterapeutti Timo Takkinen, joka häkeltyi tuloksista.

– Osalla lapsista jalkaterän mitta oli puolitoista senttimetriä pidempi kuin kengän sisämitta. Lasten itsensä mielestä kengät olivat ihan sopivia.

Lapsen kengissä käynti- ja kasvuvaraa tulisi olla 12–17 millimetriä. Talvikengässä vieläkin enemmän, mieluusti kaksi senttimetriä.

Itsekin kahden pienen lapsen isänä jalkaterapeutti Takkinen ymmärtää, etteivät vanhemmat usein huomaa riittävän ajoissa kenkien jääneen pieniksi. Lapsen jalka voi kasvaa useilla numeroilla vuodessa. Jalkineiden sopivuus tulisikin tarkistaa kerran kuukaudessa.

Lisäksi kenkien kokomerkinnät ovat usein hämääviä.

– Kokomerkintöihin ei voi luottaa. Kaikki valmistajat eivät noudata standardeja. Tutkimuksissa olemme tarkistaneet kenkiä, joiden sisämitta on ollut kahtakin numeroa pienempi kuin mitä kenkään on merkitty.

Lapsi ei itse tunnista pientä kenkää

Vanha kikka, jossa sormella painelemalla tunnustellaan, mihin kohtaa kengänkärkeä lapsen varpaat ulottuvat, on turha. Jalkojenhoitaja Tiina Lahtinen selittää, että kenkä voi tuntua väljältä, koska lapsi pitää varpaita kengän sisällä kippurassa.

Lahtinen pyytää lapsia sen sijaan riisumaan kengät jaloistaan. Hän suosittelee ostamaan lapselle kengät, joista saa pohjalliset irti. Niiden avulla näkee kaikista helpoimmin onko kenkä lapsen jalalle sopiva.

Kuva: Mari Kahila / Yle

Tiina Lahtinen pyytää uudennäköiset talvikengät riisunutta tyttöä seisomaan pohjallisen päällä. Kantapää kohdalleen ja mittaus käyntiin. Pohjallinen häviää pienen jalan alle ja ukkovarvas menee reunan yli.

– Hänellä on jalassaan kolme numeroa liian pienet kengät. Ja itse hän kuvaili kenkiä sopivan kokoisiksi.

Nyrkkisääntönä voikin pitää, ettei päiväkoti-ikäisen lapsen tuntemuksiin kengän sopivuudesta kannata luottaa. Lapsen jalkaterä ja sen hermosto on vasta kehittymässä, joten lapsi ei tunnista välttämättä onko kenkä hänelle pieni vai ei.

Kengän sisätila kertoo paljon käytössä olevan kengän sopivuudesta. Tiina Lahtinen työntää sormet pinkkeihin talvikenkiin ja veikkaa jalkineiden olevan ainakin pari numeroa liian pienet.

– Varpaat ovat kaivaneet kengän sisälle omat kolonsa.

Pääseekö lapsi kengät jalassa varpailleen?

Useammatkin kengät päiväkodin eteisessä ovat jalkojenhoitaja Tiina Lahtisen makuun aivan liian kankeat. Ennen vanhaan uskottiin lasten jalkojen tarvitsevan runsaasti tukea, mutta nykyisin suositellaan mahdollisimman joustavia kenkiä.

Jalan pitää antaa tehdä töitä kävellessä. Kengät ovat liian jäykät, jos niiden kanssa ei pysty nousemaan varpailleen.

– Kantapään kohdalta kenkä saa olla jäykkä, mutta ei päkiästä.

Tiina harmittelee pienen kävelemään opettelevan pojan kumisia saappaita. Kivikovat kengät eivät jousta mihinkään suuntaan.

– Näillä meno on kuin keinulaudan päällä kävelisi. Vaikka hän on pieni, eikä meno ole vielä vauhdikasta, tulee kenkien kuitenkin olla kunnolliset.

Pienilläkin jo vaivasenluita

Pistokoe on ohi. Lapset lähtevät leikkeihinsä. Jalkojenhoitaja Tiina Lahtinen ei voi olla tyytyväinen. Moni lapsi kulkee liian pienissä kengissä ja se on huolestuttavaa.

– Osa näistä kengistä oli uusia, joten ne on ostettu jo valmiiksi pienenä. Jos ostetaan, niin ostettaisiin kunnolliset. Laadukkaat kengät eivät aina ole ne kalleimmat, Tiina Lahtinen toteaa.

Myös jalkaterapeutti Timo Takkinen haluaa herätellä vanhempia. Liian pienissä kengissä kulkemisella voi olla vakavia seuraamuksia. Kun jalka tottuu pieneen jalkineeseen, jalan luusto ja lihaksisto eivät pääse kehittymään normaalisti.

– Kannattaa miettiä onko järkeä pilata ne jalat jo lapsuudessa. Vaikutukset voivat näkyä koko loppuelämän ajan.

Kuva: Mari Kahila / Yle

Lapsen jalka on pehmeä ja sopeutuva, joten merkkejä liian pienistä kengistä voi olla vaikea löytää. Punaiset jäljet varpaiden päissä ja ylöspäin taipuneet tai kuluneet kynnet kielivät liian lyhyistä jalkineista. Jäljet varpaiden nivelten päällä kertovat liian matalista kengistä. Kapeat kengät hiertävät jalkaa sen sisä- ja ulkoreunasta.

– Ihan pieniltäkin lapsilta on löydetty vaivasenluita, jotka ovat aiheutuneet liian pienistä kengistä. Ihan ensimmäisiä hälytysmerkkejä ovat kovettumat ja hankaumat, Takkinen muistuttaa.

Kenkiä ei voi ostaa mittaamatta

Lapsille ei kannata ostaa koskaan kenkiä ilman sovittamista. Jalkojenhoitaja Tiina Lahtinen ei koskaan tilaisi kenkiä netistä, sillä uusissakin kengissä voi olla vuorit rutussa tai muoto täysin sopimaton lapsen jalkaan.

Jalkaterapeutti Timo Takkinen veikkaa lasten kulkevan liian pienissä kengissä, koska kenkiä ostetaan mittaamatta. Suuri osa kengistä hankitaan marketeista ja siellä on harvoin tarjolla mittavälineistöä, saati apua jalan mittaamiseen. Tästä pitäisi Takkisen mukaan ottaa kenkien myyjienkin enemmän vastuuta itselleen.

– Toki ensijaisesti vastuu on vanhemmilla. Kenkien valinta on kuitenkin aika simppeliä hommaa loppujen lopuksi.

Suosittelemme sinulle