Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Skandaalit varjostavat Islannin parlamenttivaaleja – Vasemmisto-vihreät pyrkivät hallitusvaltaan

Kohujen saattelema Itsenäisyyspuolue yrittää puolustaa pääministeripaikkaansa.

 Bjarni Benediktsson ja Katrin Jakobsdottir
Nykyinen pääministeri Bjarni Benediktsson ja hänen haastajansa Katrin Jakobsdottir. Kuva: EPA
Riikka Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

REYKJAVIK Islanti valmistautuu lauantaisiin parlamenttivaaleihin kohujen saattelemana.

Oikeisto-konservatiivinen Itsenäisyyspuolue pyrkii uusimaan pääministeripaikkansa, mutta puolue on ollut kannatusmittauksissa vain muutaman prosenttiyksikön edellä haastajaansa Vasemmisto-vihreää puoluetta.

Vasemmisto-vihreän puolueen pääministeriehdokas on puheenjohtaja Katrin Jakobsdottir, joka haastaa Itsenäisyyspuolueen pääministerin, Bjarni Benediktssonin.

Kohut nakertavat luottamusta

Islanti ajautui ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin vain vajaa vuosi edellisten vaalien jälkeen.

Pääministeri Bjarni Benediktsson joutui hajottamaan hallituksensa kun hänen isänsä oli auttanut lapsen hyväksikäyttöön syyllistynyttä miestä.

Pääministerin isä kirjoitti miehelle suosituskirjeen, jolla hän sai puhdistettua rikosrekisterinsä. Kohua pahensivat tiedot, joiden mukaan pääministeri oli tiennyt isänsä toimista.

Vaalien edellä Benediktsson on noussut myös toisen kohun keskelle. Hänen on epäilty yrityksestä estää tiedotusvälineitä julkaisemasta tietoja talouskriisin aikaisista osakekaupoista.

Kohut ovat nakertaneet islantilaisten luottamusta politiikkaan ja poliitikkoihin.

Politiikan tutkija Eva Önnudottir Islannin yliopisto.
Politiikan tutkija Eva Önnudottir Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Vaaliväittelyissä kohut sivuutettu

Politiikan tutkija Eva Önnudottir Islannin yliopistosta sanoo, että vaikka vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen Islannin talous on kohentunut, ihmisten luottamus politiikkaan ja poliitikkoihin ei ole.

Talouskriisistä lähtien luottamus on ollut  mielipidetutkimusten mukaan alhaalla, poliitikkojen on ollut vaikea saada asioita tehdyksi, heitä arvostellaan enemmän ja ihmiset ovat epäluuloisempia.

Itsenäisyyspuoluetta edustava Vestmannaeyjarin kunnanjohtaja Elliði Vignisson.
Vestmannaeyjarin kunnanjohtaja Elliði Vignisson. Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Itsenäisyyspuoluetta edustava Vestmannaeyjarin kunnanjohtaja Elliði Vignisson harmistuu skandaalia koskevista kysymyksistä.

Hänen mielestään islantilaiset ovat kiinnostuneita vaaleissa asiakysymyksistä kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta ja liikenteestä.

– Tottakai, politiikassa on aina kysymys luottamuksesta. Se on demokratian hienous, että voimme valita ihmiset, joihin luotamme. Mutta täytyy varoa käyttämästä sanaa skandaali.

Nuorten vaateliikkeen myyjä 22-vuotias Ragnheidur Robertsdottir.
Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

"Ihmiset eivät luota heihin"

Nuorten vaateliikkeen myyjä, 22-vuotias Ragnheidur Robertsdottir on toista mieltä. Hänen mielestään kasvava talouskaan ei auta unohtamaan pedofiiliskandaalin kaltaisia kohuja.

– Minusta on paljon, paljon pahempaa nähdä heidän olevan vallassa. Ihmiset eivät luota heihin eivätkä halua olla siinä mukana.

Politiikan tutkija Eva Önnudottir uskoo, että vaikka vaaliväittelyissä on keskitytty perinteisiin asiakysymyksiin kuten terveyteen tai koulutukseen, skandaalit ovat nakertaneet joidenkin puolueiden uskottavuutta.

Islannin kasvava talous auttaa oikeistosiipeä, skandaalit edistävät vasemmiston asemaa. Pääministeripaikkaansa puolustavan Itsenäisyyspuolueen asemaa vahvistavat myös puolueelle uskolliset kannattajat.

Vaaliviikolla tilanne on mielipidemittauksissa niin tasainen, että Önnudottir ei halua veikata voittajaa.

Juttua päivitetty 27.10. klo 18.57: Korjattu Vestmannaeyjarin kunnanjohtajan nimi ja paikkakunnan kirjoitusasu.

Suosittelemme