Yhdysvalloissa julkistettiin lähes 3 000 aiemmin salattua asiakirjaa presidentti John F. Kennedyn murhatutkintaan liittyen. Presidentti Donald Trump päätti edelleen pitää osan asiakirjoista salaisina.
Useat tiedotusvälineet, kuten brittilehti The Guardian ja uutiskanava CNN, ovat löytäneet asiakirjoista uusia tietoja 22. marraskuuta 1963 Texasin Dallasisa tehdystä murhasta.
Asiakirjat tarkentavat tietoja murhaajaksi uskotun Lee Harvey Oswaldin liikkeistä sekä Kuuban ja Neuvostoliiton reaktioista.
Nyt julkistetut asiakirjat eivät ole paljastaneet uusia tietoja murhan tapahtumahetkestä tai tuoneet käänteentekeviä tietoja siitä, toimiko Oswald yksin. Hurjemmillekaan salaliittoteorieoille ei löytynyt tukea.
Oswald sai tappouhkauksen
Liittovaltion poliisi FBI oli saanut pidätettyyn Lee Harvey Oswaldiin kohdistuneen tappouhkauksen vain päivää ennen kuin yökerhoyrittäjä Jack Ruby surmasi hänet 24. marraskuuta 1963 poliisiasemalla Dallasissa.
FBI:n johtaja J. Edgar Hoover kirjoitti asiasta muistion Oswaldin murhapäivänä. FBI oli kertoi uhkauksesta Dallasin poliisille, joka ei kuitenkaan ollut suojellut Oswaldia riittävästi.
"Viime yönä saimme soiton Dallasin toimistoomme mieheltä, joka puhui rauhallisella äänellä ja sanoi, että kuului komiteaan joka aikoi tappaa Oswaldin", Hoover kirjoittaa.
"Me varoitimme heti poliisipäällikköä, joka vakuutti, että Oswald saisi riittävää suojelua. Tänä aamuna soitimme poliisipäällikölle uudelleen varoittaen mahdollisesta murhayrityksestä Oswaldia vastan ja hän uudelleen vakuutti, että häntä suojeltaisiin riittävästi. Näin ei kuitenkaan tehty."
Hoover kirjoitti myös olleensa apulaisoikeusministeri Nicholas Katzenbachin kanssa huolissaan huhujen ja salaliittoteorioiden leviämisestä.
"Olen huolissani, kuten myös herra Katzenbach, että saisimme julkaistua jotain, jolla voimme vakuuttaa kansalaiset siitä, että Oswald todella on murhaaja."
Lue asiakirja Yhdysvaltain kansallisarkiston sivuilta.
FBI kadotti Oswaldin ennen murhaa
FBI:n paikallisosasto New Orleansissa kertoi kuukautta ennen murhaa, ettei se ollut enää löytänyt Lee Harvey Oswaldia ja yritti etsiä häntä. FBI oli saanut Oswaldista tietoa kuubalaisilta lähteiltään.
Oswald asui New Orleansissa vuoden 1963 syyskuuhun asti. Hän oli mukana sosialistista Kuubaa tukeneessa komiteassa ja jakoi Castroa tukevia lentolehtisiä.
Kuuba iloitsi murhasta
Kuuban johtaja Fidel Castro kiisti vuonna 1978 Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tutkijoille, että Kuuba olisi ollut osallisena Kennedyn murhaan.
Vuonna 1963 Kuuban Yhdysvaltain-suurlähettiläs oli kuitenkin CIA:n tietojen mukaan ilahtunut kuullessaan murhasta.
Oswald oli yhteydessä KGB:hen
Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA oli salakuunnellut puhelua, jonka mukaan Lee Harvey Oswald oli ollut Neuvostoliiton Meksikon-suurlähetystössä syyskuussa 1963 ja tavannut konsuli Valeri Kostikovin.
Myöhemmin Oswald oli soittanut lähetystöön ja kysynyt, oliko mitään "uutta tietoa sähkeestä Washingtoniin".
Kostikov oli CIA:n mukaan Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n työntekijä ja kuului osasto 13:een, joka oli vastuussa sabotaasista ja salamurhista.
Oswald oleskeli Meksikon pääkaupungissa Mexicossa muutamia päiviä syys- ja lokakuun vaihteessa 1963. Jo aiemmin tiedettiin, että hän oli yrittänyt saada viisumia Kuubaan ja mahdollisesti edelleen Neuvostoliittoon.
Neuvostoliitto epäili salaliittoa
Neuvostoliiton johto uskoi heti murhan jälkeen, että Kennedyn murhan takana oli oikeistolainen salaliitto. Asiasta kerrotaan J. Edgar Hooverin Valkoiselle talolle välittämässä tiedustelumuistiossa.
"Lähteemme mukaan Neuvostoliiton kommunistisen puolueen johto uskoi, että kyseessä oli jonkinlainen hyvin järjestäytynyt ja vallankaappaukseen pyrkinyt salaliitto Yhdysvaltojen äärioikeistosta. He vaikuttavat vakuuttuneelta siitä, että murha ei ollut yhden miehen tekemä vaan nousi huolellisesti suunnitellusta kampanjasta, jossa oli mukana useampi henkilö."
Neuvostoliiton johto epäili, että murhan takana olisi voinut olla jopa murhan jälkeen presidentiksi noussut Lyndon B. Johnson.
Neuvostoliittoa huoletti, että Yhdysvallat uskoisi vasemmistopiirien olleen murhan takana ja ampuisi kostoksi ohjuksia Neuvostoliittoon.
Neuvostovirkamiehet pitivät Lee Harvey Oswaldia neuroottisena ja epävakaana. Asiakirjan mukaan he kiistivät yhteydet Oswaldin ja Neuvostoliiton välillä.
Oswald oli loikannut Neuvostoliittoon vuonna 1959 ja asunut maassa vuoteen 1962.
Myös Suomi mainitaan dokumenteissa
Suomi tai Suomessa toimineet diplomaatit mainitaan kaikkiaan kymmenessä asiakirjassa, Ilta-Sanomat kertoo. Oswald oli loikannut Neuvostoliittoon vuonna 1959 Suomen kautta.
Asiakirjoissa mainitaan, että Oswaldin viisumin oli hyväksynyt Neuvostoliiton Helsingin-suurlähetystön konsuli Grigori Golub.
Lisäksi asiakirjojen joukossa on Suomen poliittisesta tilanteesta kertoneen tietolähde "Gregoryn" haastattelu.
Päivitetty asiakirjojen yleistä kuvailua 27.10.2017 klo 12.57.