Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ihmissalakuljetus Saimaan kanavalla paljastui jättimäiseksi – maailmanlaajuinen rikollisjärjestö toi huviveneellä yli 70 ihmistä salaa Suomeen

Kesällä Saimaan kanavalla Lappeenrannassa jäi kiinni huvivene, josta löytyi 17 salamatkustajaa. Tutkimuksissa on selvinnyt, että vajaan vuoden aikana salakuljettajat tekivät Suomeen seitsemän salakuljetusmatkaa.

Takavarikoitu venäläinen alus
Ihmiset salakuljettiin Suomeen tällä veneellä. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

6. kesäkuuta 2017 Lappeenrannassa Saimaan kanavalla paljastui Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellinen salakuljetusyritys. Rikolliset yrittivät tuoda huviveneen uumenissa Suomeen salaa 17 henkilöä.

Rajavartiolaitos aloitti asiassa tutkinnan, jossa on nyt selvinnyt, että rikolliset ovat tehneet Suomeen veneellä kaikkiaan seitsemän matkaa, joissa on salakuljetettu Suomeen ainakin 70 henkilöä. Salakuljetusmatkat ovat olleet 10.7.2016–6.6.2017 välisenä aikana.

– Lisäksi ennen ensimmäistä salakuljetusmatkaa oli yksi harjoituskerta, kertoo tutkinnanjohtaja luutnantti Jyri Siitari rajavartiolaitoksesta.

Siitarin mukaan salakuljetetut ihmiset ovat olleet useista eri maista. Heistä osa on tällä hetkellä Suomessa ja osa mualla Euroopassa.

– Suomea on käytetty kauttakulkumaana. Heille on järjestetty täällä yöpyminen, mutta sen jälkeen järjestetty Suomesta pois. Osa on jäänyt hakemaan turvapaikkaa Suomesta.

Salakuljetetut ovat maksaneet matkastaan useita tuhansia euroja.

– Meidän näkemyksen mukaan salamatkustajat ovat sellaisista maista, joissa tarvitaan apua tai joissa on hätä. Salakuljetetuilla ei ole ollut lupa matkustaa pois omasta maastaan ja ovat siksi tukeutuneet tähän rikollisjärjestöön.

Maailmanlaajuinen rikollisjärjestö takana

Tutkinnanjohtaja Jyri Siitarin mukaan salakuljetuksen taustalla on kansainvälinen monessa eri maanosassa toimiva rikollisjärjestö. Rajavartiolaitos epäilee sen järjestäneen laittomasti Eurooppaan Jemenin, Turkin, Afganistanin, Syyrian ja Egyptin kansalaisia sekä kansalaisuudettomia henkilöitä. Rikollisjärjestö on hyötynyt tästä useita satojatuhansia euroja.

Suomeen henkilöitä oli salakuljettanut venäläinen perhe, jossa oli isä sekä täysi-ikäinen tytär ja alaikäinen poika. Matka oli naamioitu huvimatkaksi.

– Meidän näkemyksen mukaan tämä on hyvin järjestettyä ihmissalakuljetusta, koska veneeseen oli rakennettu piiloja ja ihmiset oli laitettu tiettyihin tiloihin rajatarkastuksen ajaksi.

Epäillyt isä ja tytär on vangittu. 16-vuotias poika on matkustuskiellossa.

Tutkinnan kohteena olleen järjestäytyneen rikollisjärjestön jäseniä on selvitysten mukaan ainakin Venäjällä, Malesiassa, Irakissa ja Libanonissa.

Esitutkinnan perusteella Rajavartiolaitos epäilee kaikkiaan 15 henkilöä eri puolilla Eurooppaa törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä tai avunannosta rikokseen.

Rajavartiolaitos on tehnyt asian selvittämiseksi yhteistyötä Keskusrikospoliisin, Suojelupoliisin ja Maahanmuuttoviraston sekä Europolin ja Ruotsin sekä Venäjän esitutkintaviranomaisten kanssa.

Paljastui kesäkuussa

Rikollisliigan jäljille päästiin, kun Suomeen saapui kesäkuussa Saimaan kanavaa pitkin Venäjälle rekisteröity huvivene, jonka kolmen hengen miehistö esitti Nuijamaan rajatarkastuspisteellä omat matkustamiseen oikeuttavat asiakirjansa. Lappeenrannan edustalla vene pysähtyi laituriin, josta sen kyydistä nousi 17 henkilöä ilman maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja.

Rajavartiolaitos totesi kiinniottojen jälkeen kaikkien henkilöiden olleen veneen kyydissä ja piilossa sen rakenteissa. Epäillyn rikoksen tekemiseen käytetty vene on takavarikoitu.

Tapaus on siirtynyt Salpausselän kihlakunnansyyttäjän syyteharkintaan.

Muitakin tapauksia voi ola

Nyt paljastunut ihmissalakuljetus Saimaan kanavalla oli ainutlaatuinen. Vastaavaa ei kanavalla ennen ole tavattu. On siksi mahdollista, että salakuljetuksia on ollut aiemminkin.

– Kaikkihan on mahdollista. Ihmissalakuljetus on kehittynyt valtavasti viime vuosien aikana. Mielikuvitus vain on rajana, miten ihmisiä voidaan kuljettaa viranomaisten nokan edestä, sanoo tutkinnanjohtaja Jyri Siitari.

Tässäkin paljastuneessa tapauksessa kaikki oli ulospäin näyttänyt ihan viattomalta. Perhe saapui useasti Venäjältä nauttimaan Suomesta ja Saimaan luonnosta. Mutta harhautus oli täydellinen.

– Täytyy kyllä sanoa, että hienosti olivat salakuljettajat keksineet tämän keinon tällä kertaa, sanoo tutkinnanjohtaja Jyri Siitari.

43 kilometriä pitkä Saimaan kanava kulkee Saimaalta Venäjän puolelle Suomenlahdelle. Sen Venäjän puolella oleva osa on vuokrattu Suomelle, joka hoitaa kanavan ja sen viereesä olevan tien kunnossapidon.

Suosittelemme sinulle