Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

YK lupaa leijonille, simpansseille ja kymmenille muille eläinlajeille lisää suojelua

Myös Kiinassa on otettu edistysaskelia eläinlajien suojelemiseksi

Simpanssi istuu puussa kibalen kansallispuistossa Ugandassa.
Simpanssi kuvattuna Kibalen kansallispuistossa Ugandassa. Kuva: Gernot hensel / EPA
Iida Tikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirahvit, simpanssit, leopardit ja leijonat sekä useita vähän epäsuositumpia eläimiä valittiin listalle, kun YK päätti lauantaina Filippiineillä pidetyssä konferenssissa ylimääräistä suojelua tarvitsevista lajeista.

Erityisesti simpanssien määrä on YK:n mukaan pudonnut viime vuosina rajusti lajin elintilan pienentyessä. Kirahvien määrä on sekin laskenut kaikkialla Afrikassa, ja enää alle 90 000 yksilöä elää vapaana luonnossa.

– Kaikki voivat tunnistaa itsensä näistä eläimistä, YK:n alaisen muuttavien eläinlajien suojeluorganisaation johtaja Bradnee Chambers kommentoi päätöstä.

Kaiken kaikkiaan 34 lajin joukkoon mahtuu myös useita hai- ja korppikotkalajeja. Chambersin mukaan korppikotkilla on tärkeä tehtävä, sillä linnut syövät raatoja ja estävät näin useiden tautien leviämistä.

Myös saimaannorppaa muistuttava kaspianhylje ja useita lepakko- ja aasilajeja valittiin listalle. Jatkossa niin ikään Kiinan ja Mongolian alueilla elävän Gobin karhun suojelu saa erityistä huomiota.

Korppikotka.
Korppikotka. Kuva: ian Langsdon / EPA

Edistysaskelia myös Kiinassa

Muuttavien lajien suojelua on erityisen vaikeaa varsinkin tilanteissa, joissa ne vaeltavat yhdestä maasta toiseen, eläintensuojeluun löysemmin suhtautuvaan maahan, Bradnee Chambers muistuttaa.

Kaikki maat eivät ole sitoutuneet muuttavien eläinlajien suojelusta tehtyihin päätöksiin. Esimerkiksi Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina kuuluvat näihin maihin.

– Koitamme saada Kiinan jäseneksemme. Toistaiseksi olemme pyrkineet saamaan heidät osallistumaan, ja itse asiassa he tekevät aika paljon, Chambers sanoi toimittajille.

Chambersin mukaan Kiina on esimerkiksi kieltänyt haineväkeiton virallisissa juhlissa, ja ilmoittanut aikovansa kieltää norsunluun vuoden 2017 loppuun mennessä.

Suosittelemme sinulle