Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Järven pinnasta heijastuvat lapsen kasvot hämmästyttävät Sipoossa

Satunnainen lenkkeilijä on saattanut viime päivinä hieraista silmiään Sipoon Pilvijärvellä, jossa järven ympäri kiertävältä polulta järvelle katsoessa veteen piirtyy lapsen kasvot.

Newyorkilainen katutaiteilija David Popa maalasi syntymättömän lapsensa kasvot Sipoon Pilvijärvelle.
Newyorkilainen katutaiteilija David Popa maalasi syntymättömän lapsensa kasvot Sipoon Pilvijärvelle. Kuva: Riikka Porttila / Yle
Riikka Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kyseessä on newyorkilaisen katutaiteilijan David Popan puiden väliin pingoittama kelmu, johon hän on läpinäkyvällä spray-maalilla maalannut kasvot. Kun teosta katsoo oikeasta kulmasta illan valossa, näyttää kuin kasvot olisivat vedessä.

– Maalasin teoksen täällä metsässä ja lenkkeilijät ihmettelivät kymmenen tunnin työskentelyn aikana moneen kertaan, että mitä oikein teen, kertoo David Popa.

Itse teosta tärkeämmäksi nousee katsojan ottama valokuva, joka antaa illuusion siitä, että tytön kasvot piirtyisivät veden pinnasta.

– Siitä tulee tunne, kuin kuvaaja olisi photoshopannut kasvot kuvaan, David Popa kertoo.

Graffintekijöiden harjoittelutavasta taiteeksi

Popaa on jo pitkään kiehtonut ajatus luontoon luodusta omasta seinästä. Lukuisia muraaleja tehnyt mies ammentaa ideoita monesta paikasta. Kelmulle maalaamisen hän keksi graffititaiteilijoilta.

– Huomasin netistä, että moni graffititaiteilija harjoittelee omia teoksiaan pingottamalla kelmun kahden puun väliin ja maalaa siihen. Mietin, että tämä voisi toimia metsässä.

Sipoon Pilvijärveltä löytyvä teos on hänen toinen kokeilunsa kelmulle maalaamisesta. Ensimmäinen syntyi Viitasaarelle appivanhempien mökin läheiseen metsään.

Taide tekee elämästä parempaa

– Suomalainen metsä on kauneinta taidetta, mitä tiedän. Siksi haluan luoda sen kauneuden keskelle jotain sellaista, jota itse pidän kauniina. Sen verran minusta löytyy kapinahenkeä, että en kysynyt lupaa kunnalta teoksen pystyttämiseen. Kyse on taiteesta, mutta otan sen pois välittömästi, mikäli se ei saa olla siellä, Popa selventää.

Ohikulkijoita David Popan teos ihastuttaa. Metsässä lenkkeilemässä oleva Ari Päivinen on nähnyt teoksen jo muutaman kerran. Hänellä on puhelimessaan kuva tytön kasvoista veden pinnalla.

– Tämä teos on tehnyt elämästäni pikkuisen paremman, ja se kai on taiteen tarkoitus, mies pohtii kalliolla seistessään.

– Tämä on paras palaute, jonka taiteilija voi saada, David Popa ilahtuu.

Päivinen on huolissaan siitä, päätyykö teoksen kelmu jossain vaiheessa luontoon.

– Lupaan, että luonto ei vahingoitu tästä yhtään, David Popa vannoo.

Kelmu on pingotettu kahden puun väliin ilman nauloja tai muita apuvälineitä. Popa maalasi teosta kymmenen tuntia tikkailla seisten. Työ oli vaarallinen, sillä kelmun takaa alkaa kalliojyrkänne, josta on lähes pystysuora pudotus Pilvijärveen.

– Olen kovasti miettinyt juuri sitä, että sopivatko luonto ja muovi taiteessani yhteen. Ehkä tulevaisuudessa pyrin kehittämään luontoystävällisempää materiaalia ja maalia teosteni toteuttamiseen, taiteilija pohtii.

David Popaa kiehtoo taiteen ja kauniin suomalaisen luonnon yhdistäminen
David Popaa kiehtoo taiteen ja kauniin suomalaisen luonnon yhdistäminen Kuva: Riikka Porttila/Yle

Taiteilija maalasi syntymättömän lapsensa kasvot

David Popa tuli Suomeen noin kaksi vuotta sitten ja rakastui suomalaiseen naiseen. He menivät elokuussa naimisiin ja pariskunnan esikoisen on määrä syntyä näinä päivinä. Pilvijärvelle maalattu tyttö on mielikuva siitä, miltä he uskovat lapsensa näyttävän.

– Me odotamme tyttöä, mutta eihän sitä tietenkään vielä uskalla varmaksi sanoa, vaikka ultraäänikuvat on nähty. David Popa naureskelee.

– Vaimoni laskettu aika oli eilen ja maalatessani tätä kuvaa ajattelin alitajuisesti, miltä lapsemme voisi näyttää.

Vaikka Suomen vaihtelevat säät ovat tehneet muutamassa viikossa tehtävänsä ja osa teoksesta on jo hiukan kulunut tuulen ja sateen pieksäessä sitä, taiteilijalle on käynyt selväksi, mihin suuntaan hän haluaa omaa tekemistään kehittää.

– Kyllä minä tulevaisuudessakin teen jotain tämänkaltaista, jos vaimo vaan päästää minut vauvan hoidon ohessa työskentelemään, tuleva isä myhäilee.

Suosittelemme