Hyppää sisältöön

Urheiluhenki kaukana - Kisajärjestäjä kieltäytyi soittamasta voittajamaan kansallishymniä eikä suostunut nostamaan lippua ylös

Israelin hyvä menestys Abu Dhabissa järjestetyissä judon Grand Slam -kilpailuissa nosti poliittiset tunteet pintaan.

Israelin judoka Tal Flicker (sininen puku) ja lajilegenda, Ukrainan Georgii Zantaraia tatamilla Kuva: EPA
Timo Uusitalo

Israel rohmusi tasokkaasta judon Grand Slam -kilpailuista kaikkiaan viisi mitalia, mutta Arabiemiraattien kisaorganisaatio kieltäytyi nostamasta Israelin lippua tankoon mitaliseremonien yhteydessä.

Lisäksi miesten 66-kiloisten maailmanlistan ykkösnimi Tal Flicker joutui kuuntelemaan korkeimmalla palkintokorokkeella maansa kansallislaulun sijasta Kansainvälisen judoliiton hymniä ja seuraamaan IJF:n logon nostamista.   

Päättyneissä judokilpailuissa Israelin urheilijat eivät saaneet kantaa varusteissaan maansa lippua ja kisaohjelmassa maan urheilijat oli nimetty IJF:n urheilijoiksi. Arabiemiraatit ja Israel eivät ole solmineet diplomaattisuhteita. Arabiemiraattien liiton virallisen käytännön mukaan Israelin leima passissa estää maahanpääsyn.

Kansainvälisen judoliiton puheenjohtaja Marius Vizer totesi, että israelilaisiin urheilijoihin suhtauduttiin nyt paremmin kuin kaksi vuotta sitten käydyissä judomittelöissä. Vizerin mukaan Arabiemiraattien judoliiton johto olisi pyytänyt israelilaisilta anteeksi myös sitä, että kaksi turnausisäntien urheilijaa oli jättänyt otteluiden jälkeiset kättelyt väliin kohdatessaan Israelilaisen vastustajan.  

- Pois lukien lippu- ja kansallislauluepisodia, niin kisajärjestäjät kohtelivat hyvin Israelin judokoita. Toivon, että lähitulevaisuudessa voimme saada parhaat mahdolliset olosuhteet Israelin joukkueelle, itävaltalainen judopomo totesi. 

Rion olympialaisissa Israelin Or Sasson saavutti pronssia miesten alle 100 kilon sarjassa, mutta suurimmat otsikot nousivat maailmalla siitä, kun Sasson voitti alkukierroksella egyptiläisen El Shehabyn, joka tappion jälkeen ei suostunut kättelemään israelilaista voittajaa, vaan peruutti tatamilta epäurheilijamaisesti pois.

Mattotuomari kutsui El Shehabyn lajiin kuuluvaan loppukumarrukseen, mutta hävinyt judoka ei suostunut pyyntöön.Kansainvälinen olympiakomitea kertoi heti kohutilanteen jälkeen, että Egyptin joukkue oli lähettänyt El Shehabyn kotiin, koska judokan käytös oli vastoin ystävyyden henkeä ja olympialaisten reilun pelin sääntöjä.

_Lähteet: Independent - CNN - The Jerusalem Post _

Suosittelemme sinulle