Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saudi-Arabia jatkaa uudistuksia askel askeleelta – ensi vuonna naiset pääsevät urheilustadioneille

Ensi vuonna naisilla on pääsy kolmen suurimman kaupungin stadioneille.

Saudi-Arabian urheilija Sarah Attar kilpaili naisten 800m juoksussa kesäolympialaisissa Lontoossa 2012.
Saudi-Arabian Sarah Attar pääsi kilpailemaan 800 metrin juoksussa Lontoon olympialaisiin 2012. Kuva: Marc Atkins / AOP
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabia antaa naisille mahdollisuuden osallistua stadionien urheilutapahtumiin ensimmäistä kertaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Viranomaisten mukaan myös naiset pääsevät ensi vuonna stadioneille kolmessa suurimmassa kaupungissa, Riadissa, Jeddassa ja Dammanissa.

Tämä on jo toinen merkittävä uudistus naisten aseman kohentamiseksi. Viime kuussa kuninkaan asetuksella luvattiin, että naiset saisivat ajaa ensimmäistä kertaa autoa ensi kesäkuusta lähtien.

Uudistusten taustalla on kuununprinssi Mohammed bin Salman, joka johtaa suurta uudistusta saudiyhteiskuntaan maan talouden vauhdittamiseksi. Tavoitteena on muun muassa saada suurempi osa naisista mukaan työelämään. Myös ravintolat ja kahvilat ovat avaamassa oviaan naisille, tähän saakka ne ovat olleet vain miehille.

Noin 70 % maan väestöstä on alle 30-vuotiaita ja he halusivat "elämää, jossa uskonto muuttuu suvaitsevaiseksi".

Uudistusilmoituksista huolimatta naiset kohtaavat yhä vakavia rajoituksia maassa. Niiden taustalla on tiukka sunni-islamin fundamentalistinen suuntaus, joka tunnetaan nimellä wahhabilaisuus.

Naisten on noudatettava tiukkoja pukeutumiskoodeja, eivätkä he saa olla tekemisissä omaan sukuunsa kuulumattomien miesten kanssa. Jos he haluavat matkustaa, käydä työssä tai käyttää terveydenhuoltoa, heidän on saatava siihen miespuolisen huoltajansa kirjallinen lupa.

Suosittelemme