Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trumpin entiset avustajat antautuvat FBI:lle – syytteenä mm. valtionvastainen toiminta

Venäjä-tutkinnan myötä FBI:lle antautuvat ainakin kampanjapäällikkö Paul Manafort ja hänen liikekumppaninsa Rick Gates sekä Trumpin avustaja George Papadopoulos.

Mies väkijoukon keskellä
Paul Manafort erosi Trumpin kampanjasta Ukraina-kytkössyytösten takia. Kuva: Justin Lane / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort on antautunut liittovaltion polisiille FBI:lle. Manafort on jo saapunut FBI:n Washingtonin-toimistoon. 

Myös Manafortin liikekumppani Rick Gates on antautunut. CNN-kanavan tietojen mukaan Manafort ja Gates tulevat oikeuden eteen kello puoli kahdeksalta Suomen aikaa.

Kampanja-avustaja George Papadopoulos on myös saanut syytteen valehtelemisesta FBI:n agentille yhteyksistään venäläiseen professoriin, jolla oli läheiset suhteet Kremliin. Papodopoulos on tunnustanut teon.

Papadopoulos on kansainvälisiin asioihin erikoistunut energiayhtiöiden lakimies, joka toimi Trumpin avustajana vuoden 2016 kampanjan aikana.

Antautumiset liittyvät erikoistutkija Robert Muellerin tutkintaan Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Se tutkii muun muassa, pitikö Trumpin kampanja yllä asiattomia yhteyksiä Venäjään vaalikampanjan aikana. Manafortin ja Gatesin syytekirjelmissä ei kuitenkaan mainita Venäjä-yhteyksiä.

Yhdysvalloissa on käynnissä useita asiaan liittyviä tutkimuksia. Kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun oikeusministeriön erikoistutkija Muellerin tutkinta on johtamassa varsinaisiin rikossyytteisiin presidentti Trumpin lähipiirissä.

Syytteitä suurista rikoksista

Manafortia epäillään valtionvastaisesta toiminnasta, toimimisesta rekisteröimättömänä ulkomaisen tahon hyväksi, väärien tietojen antamisesta viranomaisille sekä useista talousrikoksista. Syytekohtia on yhteensä 12.

Syytteen mukaan Manafort ja Gates liikuttelivat kymmeniä miljoonia dollareita lukuisien rahalaitosten kautta peittääkseen rahojen alkuperän ja välttäkseen verot. Rahat olivat peräisin Ukrainasta.

The New York Timesin mukaan Manafortin yhtiön tiedetään olleen yhteyksissä Kyprokselle perustettuihin yhtiöihin, jotka ovat vastaanottaneet rahaa itäeurooppalaisilta liikemiehiltä ja poliitikoilta.

Manafortia on epäilty rahanpesusta ja liittovaltion verolakien rikkomisesta sekä siitä, ettei hän ole asianmukaisesti kertonut ulkomaalaisesta lobbaustoiminnasta.

Lue lisää:

Trumpin lähipiirissä monenlaisia persoonallisuuksia

Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?

Trumpin läheinen neuvonantaja eroaa Venäjä-kohun vuoksi

Suosittelemme