Paul Manafortin ura lobbarina on ollut lennokas ja rahakas, mutta nyt häntä uhkaa pitkä vankeustuomio valtionvastaisesta toiminnasta ja talousrikoksista.
Vuonna 1949 Connecticutissa syntynyt Paul Manafort opiskeli liikkeenjohtoa ja juridiikkaa. 1980-luvulla hän oli mukana perustamassa poliittiseen vaikuttamiseen eli lobbaamiseen keskittyvää yritystä, joka nimeksi vakiintui Black, Manafort, Stone and Kelly (BMSK).
BMSK:n asiakaslista on hurjaa luettavaa. Manafortin asiakkaita olivat mm. Angolan kovaotteinen vapaustaistelun johtaja Jonas Savimbi, sekä Filippiinien presidentti Ferdinand Marcos ja Zairen Mobutu Sese Seko, joita molempia voidaan luonnehtia diktaattoreiksi.
Vuonna 2004 Manafort alkoi työskennellä ukrainalaisen poliitikon Viktor Janukovitšin alaisuudessa. Venäjä-mielinen Janukovitš oli hieman aiemmin hävinnyt presidentinvaalit länsimieliselle Viktor Justshenkolle.
Manafort palkattiin antamaan poliittista konsultointia. Hän onnistuikin tehtävässään ja Janukovitš voitti vuoden 2010 vaalit. Janukovitš totesi vaalien jälkeen, että voitto oli osittain hänen amerikkalaisen konsulttinsa ansiota.
Vuonna 2005 Manafort teki 10 miljoonan dollarin sopimuksen venäläisen, Kremliä lähellä olevan alumiinioligarkki Oleg Deripaskan kanssa. Manafortin tehtävänä oli edistää Venäjän etuja Ukrainassa ja Yhdysvalloissa. Manafort lobbasi myös Georgian, Tadzhikistanin ja Uzbekistanin Venäjä-mielisten hallitusten hyväksi.
Uutistoimisto AP:n mukaan Manafort laati vuonna 2005 suunnitelman, jolla vaikutettiin Yhdysvaltojen politiikkaan, liikesuhteisiin ja mediaan, ja joka "suuresti hyödytti [Venäjän presidentin Vladimir] Putinin hallitusta.
Manafortin asiakas oli myös ukrainalainen liikemies Dmytro Firtaš, joka parhaillaan yrittää vastustaa karkotusta Yhdysvaltoihin, missä hän on saamassa lahjussyytteet.
Republikaanien politiikassa jo 70-luvulta
Paul Manafort liittyi republikaaniseen puolueeseen jo varhain. Hän oli mukana tulevan presidentin Gerald Fordin kampanjassa vuonna 1976.
Hän osallistui myös George H.W. Bushin ja Bob Dolen vaalikampanjoihin.
Maaliskuussa 2016 Manafort liittyi Donald Trumpin kampanjaorganisaatioon. Aluksi hänen tehtävänsä oli saada republikaanisen puolueen aktiivit pysymään Trumpin ryhmässä ja estää heitä siirtymästä Trumpia vieroksuvien, "perinteisen linjan" ehdokkaiden taakse.
Kesäkuussa hänestä tuli Trumpin kampanjapäällikkö.
Kesäkuun 9. päivä Manafort osallistui Trumpin pojan, Donald Trump Jr.:n ja Jared Kushnerin kanssa tapaamiseen venäläisen, tiettävästi Kremliä lähellä olevan asianajajan Natalia Veselnitskajan kanssa. Tapaamisen tarkoituksena kerrotan olleen luovuttaa Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja. Niitä ei ilmeisesti lopulta kuitenkaan saatu.
Elokuussa 2016 julkisuuteen tuli lisää tietoja Manafortin yhteyksistä Ukrainan Venäjä-mieliseen Alueiden puolueeseen. Samalla tuli tietoon, että hän oli saanut puolueelta mahdollisesti laittomalla tavalla 12,7 miljoonaa dollaria.
Paria päivää myöhemmin Trump erotti hänet kampanjapäällikön tehtävistä.
Miten Venäjä-tutkinta jatkuu?
Paul Manafort on tiennyt itseensä kohdistuvasta tutkinnasta jo jonkin aikaa. Hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä kesällä.
Oikeusministeriön erikoistutkija Robert Mueller etsii tietoja, vaikuttiko Venäjä jollain tapaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Samalla tutkitaan muita, samassa yhteydessä mahdollisesti esiin tulevia rikoksia.
Manafortin mahdollisia talousrikoksia on tutkittu jo ennen hänen nousuaan kampanjapäälliköksi. Nytkään häntä ei syytetä suoranaisesti Venäjään liittyvistä laittomuuksista.
FBI:n toimintatapa
Valkoinen talo on painottanut tätä seikkaa ja todennut, etteivät Manafortin ja hänen kumppaninsa Rick Gatesin pidätykset tuo mitään todisteita siitä, että presidentti olisi sekaantunut juonitteluun Venäjän kanssa.
Tätä Yhdysvaltain mediassa onkin pohdittu.
Monet analyytikot huomauttavat, että FBI:n toimintatapa on jo vuosikymmeniä ollut sellainen, että se pyrkii saamaan kiinni koko rikollisen organisaation.
FBI aloittaa epäiltyjen kiinniotot organisaation laidalta. Nämä "pienemmät tekijät" yritetään saada kertomaan lisätietoja organisaation johdosta. Vastineeksi tarjotaan lievempiä tuomioita. Seuraavaksi otetaan kiinni korkeamman tason tekijöitä ja sama toistuu. Näin poliisi tunkeutuu aina organisaation ytimeen.
Jos Manafort todetaan syylliseksi rahanpesuun, hän voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion. Se olisi 68-vuotiaalle miehelle kova paikka.
Asiantuntijat uskovatkin, että hänet yritetään saada kertomaan tietonsa kampanjan mahdollisista Venäjä-yhteyksistä vastineeksi lievemmästä tuomiosta. Manafort sanoo olevansa syytön.
Valkoisen talon mukaan Manafortilla ei ole mitään raskauttavaa kerrottavaa.
Jos jotain tietoja on, poliisilla näyttää nyt olevan vahvat keinot niiden esiinsaamiseen.
Korjaus 31.10.2017 klo 14.05: Oleg Deripaskan kansallisuus muutettu ukrainalaisesta venäläiseksi
Lähteet:
Fox News: How Paul Manafort is connected to the Trump, Russia investigation
AP: Before Trump job, Manafort worked to aid Putin
The New York Times: Paul Manafort, Ex-Chairman of Trump Campaign, and Associate Plead Not Guilty to Money Laundering
Wired: How to interpret Robert Mueller's charges against Paul Manafort
Lue lisää:
CNN: Trumpin ex-avustaja Manafortille ja liikekumppani Gatesille vaaditaan oikeudessa kotiarestia
Trumpin entiset avustajat antautuvat FBI:lle – syytteenä mm. valtionvastainen toiminta