Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Presidentti Niinistö tulistui turvallisuuskomitean asiantuntija-arvioista – ”On sen tason salamurhajuttuja, että kyllä siinä joku taka-ajatus täytyy olla”

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA järjesti presidentinvaalien ensimmäisen tentin tänään Helsingissä.

 kuusi ehdokasta istuu tuoleissa lavalla
Presidenttiehdokkat Nils Torvalds, Tuula Haatainen, Matti Vanhanen, Sauli Niinistö, Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari EVA:n Presidenttifoorumissa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäisessä presidentinvaalitentissä puheenaiheeksi nousi turvallisuuskomitean asiantuntijaverkoston esittämät arviot Suomen vaaleihin kohdistuvista uhkista. Presidentti Sauli Niinistö kertoi pitävänsä julkisuudessa olleita asiantuntija-arvioita trollauksena.     

– Tänään saatiin hyvä esimerkki trollauksesta, kun tämä trollausta ehkäisevän komitean asiantuntijaporukka antoi omia mielipiteitään, Niinistö tylytti tentissä.

Ilta-Sanomat julkisti tänään otteita turvallisuuskomitean haastattelemien asiantuntijoiden vastauksista.

Asiantuntijat arvioivat Venäjän informaatiovaikuttamisen edellyttävän varautumista Suomessa ensi vuonna. Asiantuntijaverkoston vastauksista on tarkoitus IS:n haastatteleman turvallisuuskomitean pääsihteerin mukaan koostaa myöhemmin raportti.

Yhtenä äärimmäisenä esimerkkinä vaaleihin vaikuttamisesta mainitaan salamurha, mitä Niinistö kommentoi tentissä tuohtuneeseen sävyyn.

– On sen tason salamurhajuttuja, että jos sellaista kylvetään, ei sitä ihan vakavalla mielellä tehdä. Kyllä siinä joku taka-ajatus täytyy olla, Niinistö sanoi.

"Vastuutonta"

Myös vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto kertoi pitävänsä asiantuntijaverkoston uhkakuvien esille nostamista vastuuttomana.

– Tällaisten uhkien pyörittäminen, jota tämä turvallisuuskomitean asiantuntijaverkosto teki, vaikeuttaa keskustelua. Pääkaupunkiseudun vesi voidaan myrkyttää ja kaikkea voi tapahtua, mutta kaiken tällaisen spekulaation tuominen presidentinvaalien ympärille on vastuutonta, Haavisto sanoi.

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kertoi pitävänsä hybridivaikuttamiseen varautumista tärkeänä, mutta varoitti ylireagoimisesta.

– Turvallisuuskomitean ulos vuodettu tai laitettu tiivistelmä helposti synnyttää sellaista, että ihmiset alkavat pelätä ja luodaan hysteeristä suhtautumista, Haatainen sanoi.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari yhtyi kritiikkiin. Häntä häiritsi erityisesti asiantuntijaverkoston arvio siitä, että myös pakkoruotsikeskustelun aktivoimista voitaisiin käyttää vaikuttamistapana vaaleissa.

– Tulee sellainen vaikutelma, että jos olet hegemonian kanssa eri mieltä, niin se on trollausta, Huhtasaari sanoi.

Torvalds haastoi Natolla

Ensimmäisen vaalitentin keskustelu pyöri ulko- ja turvallisuuspolitiikan ympärillä.

Ehdokkaiden joukossa erottautui RKP:n Nils Torvalds, joka pyrki ainoana Nato-myönteisenä ehdokkaana haastamaan presidentti Niinistöä. Torvalds sai keskusteluun kipinää kuvaamalla kansanäänestystä tavaksi mennä Nato-kysymyksessä kansan taakse piiloon.

Niinistön mielestä Nato-kysymys on niin merkittävä, että ilman kansanäänestystä ratkaisu repisi kansakuntaa.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään tammikuussa. Ylen viimeisimmän kyselyn mukaan presidentti Niinistö on ylivoimaisessa johdossa 76 prosentin kannatuksella.

Suosittelemme sinulle