Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trumpin kampanja-avustaja kuuli, että Venäjällä olisi tuhansia sähköposteja "törkyä" Hillary Clintonista

Tieto käy ilmi erikoistutkija Robert Muellerin asiakirjoista, jotka tulivat julki maanantaina.

Mies profiilikuvassa.
Presidentti Donald Trump Kuva: Michael Reynolds /EPA
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Donald Trumpin kampanja-avustaja George Papadopoulos sai kuulla jo huhtikuussa 2016, että Venäjällä olisi tuhansien sähköpostien verran "törkyä" Trumpin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista.

Venäjää lähellä ollut professori välitti tiedon sähköposteista Papadopoulosille 26. huhtikuuta. Tieto tapaamisesta paljastuu erikoistutkija Robert Muellerin asiakirjoista, jotka tulivat julki maanantaina.

Tapaaminen oli kuukausia ennen kuin demokraattipuolueen ja Clintonin kampanjan hakkeroituja sähköposteja vuodettiin julkisuuteen. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut uskovat, että vuotojen takana oli Venäjä.

Tapaaminen oli myös ennen kuin presidentti Trumpin poika Donald Junior, vävy Jared Kusher ja kampanjapäällikkö Paul Manafort tapasivat kesäkuussa 2016 joukon venäläisiä, jotka tarjosivat paljastuksia Clintonista.

Toistaiseksi ei tiedetä, kertoiko hän saamansa tiedot eteenpäin Trumpin muulle kampanjaväelle. Trump itse on kiistänyt kaikki yhteydet kampanjan ja Venäjän välillä.

Papadopoulos teki yhteistyötä tukijoiden kanssa

Papadopoulos on yksi kolmesta Trumpin kampanjaan liittyvästä henkilöstä, joita vastaan Mueller ajaa syytteitä. Talousrikoksista syytetyt Manafort ja liikekumppani Rick Gates on asetettu kotiarestiin.

Papadopoulos on syytetyistä ainoa, jonka epäillyt rikokset liittyvät suoraan Trumpin kampanjaan. Häntä syytetään Venäjä-yhteyksiensä pimittämisestä liittovaltion poliisin FBI:n tutkijoilta.

Toisin kuin Manafort ja Gates, Papadopoulos on tunnustanut syyllisyytensä ja on tehnyt yhteistyötä syyttäjien kanssa.

Valkoisen talon mukaan Papadopoulosin rooli kampanjassa oli hyvin rajoitettu ja hän teki kaikki toimensa omasta aloitteestaan.

Lue myös:

Paul Manafort – diktaattorien, Ukrainan Venäjä-mielisten ja Donald Trumpin huippulobbari

Valkoinen talo: Avustajien syytteillä ei ole mitään tekemistä Trumpin tai kampanjan kanssa

Trumpin entiset avustajat antautuvat FBI:lle – syytteenä mm. valtionvastainen toiminta

Suosittelemme