Hyppää sisältöön

Vaaliväittelyyn tuli dekkariainekset – ”Vaikea nähdä, että Venäjä toimisi näin amatöörimäisesti”

Turvallisuuskomitean pääsihteeri harmittelee, että mielikuvituspaperi otettiin mukaan esimerkiksi Venäjän vaikuttamisyrityksistä vaaleihin.

Kuva: AOP

Ensimmäinen presidentinvaalitentti lähti odottamattomille kierroksille, kun keskustelussa nostettiin esille mahdollinen Venäjän halu vaikuttaa myös Suomen vaaleihin.

Keskusteluun tuotiin puolustusministeriön turvallisuuskomitean ideapaperi Suomeen mahdollisesti kohdistuvista uhista, myös vaaleihin vaikuttaminen ääritapauksessa salamurhalla.

– Mielestäni tälle on annettu aivan liikaa painoarvoa. Tätä ei ole analysoitu lainkaan. Tämä olisi voinut olla vaikka Ilkka Remeksen romaanista, turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen harmittelee Ylen Ykkösaamussa dekkarikäänteistä eilisessä vaalikeskustelussa.

Ideapaperilla epätodennäköisiä uhkia

Valtonen korostaa, että tiedotusvälineissä esille tullut ideapaperi on vasta raakile, ja siinä ei ole mitään painotuksia uhkien todennäköisyydestä tai mahdollisuuksista.

– Se on meidän asiantuntijaverkoston vapaata ideointia, ja sitä jatketaan virkamiestyönä.

Valtonen korostaa myös sitä, että komitea ei ole tekemässä mitään erillistä presidentin vaaleihin liittyvää arviota eikä myöskään erillistä Venäjä-raporttia.

Venäjän ei uskota näkyvästi operoivan vaaleissa

Valtosen lisäksi tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää esille tulleita vaikuttamisuhkia epätodennäköisinä.

– En usko, että Venäjän suunnalta tullaan näkemään vaaleihin liittyen varsinaisia operaatioita, arvelee Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tukimusjohtaja Kangaspuro.

Presidenttiehdokkat Nils Torvalds, Tuula Haatainen, Matti Vanhanen, Sauli Niinistö, Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari EVA:n Presidenttifoorumissa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Pääsyy siihen on Kangaspuron mukaan, että vaaliasetelma on tässä vaiheessa niin selkeä Niinistön eduksi. Lisäksi Suomessa osataan suhtautua Venäjään perinteisesti hyvin kriittisesti.

Suomi ei ole Yhdysvallat

Venäjä on myös selkeästi kertonut muun muassa turvallisuuspolitiikasta liittyen mahdolliseen Suomen Nato-jäsenyyteen. Lisäksi Kangaspuro muistuttaa, että vaikuttamista tapahtuu koko ajan. Muun muassa diplomatia on tarvittaessa vaikuttamista.

– Pitäisin kummallisena ja sitä itseään vastaan kääntyvänä, mikäli se lähtisi johonkin suurisuuntaiseen some-operaatioon tai huhujen levittämiseen jotain ehdokasta vastaan tai tämän puolesta.

– Vaikea nähdä, että he (Venäjä) toimisivat niin amatöörimäisesti Suomessa.

Venäjä on Kangaspuron mukaan pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltojen viime presidentinvaaleihin. Tosin Yhdysvaltojen sisäpolitiikka sotkee todellisten vaikutuspyrkimysten analysointia.

Kangaspuro ja Valtonen eivät usko Yhdysvalloissa nähtyjen raflaavien otsikoiden toistuvan Suomen alkuvuoden vaaleissa.

Suosittelemme sinulle