Hyppää sisältöön

Stand up -koomikko Anitta Ahonen vitsailee syövästä: "En sairastuessani ajatellut, että tästä nyt rahastan"

Itsekin syövän sairastanut koomikko heittää lavalla huumoria mieluummin vähän vaikeammista aiheista, Ahosen sanoin "diipimpää shittiä".

Ylen aamu-tv: Anitta Ahonen naurattaa tarinoilla omasta syövästään
Ylen aamu-tv: Anitta Ahonen naurattaa tarinoilla omasta syövästään
Hanna Terävä

Kun stand up -koomikko Anitta Ahonen sai syöpädiagnoosin vuonna 2014, hän löysi vakavastakin asiasta huumoria. Jalkapallon MM-kisojen innoittamana hän antoi syöpäsoluilleen nimiä.

– Kaikilla niillä oli saksalaiset nimet. Oli Güntheriä ja Jürgeniä, ja kaikki pelailivat siellä. Huonosti menestyivät, eivät jaksaneet juosta kentällä.

Roisit vitsit menevät yleisössä paremmin läpi

Syöpään liittyvää huumoria Ahonen on viljellyt myös stand up -keikoillaan. Ahosen mukaan vitsit kumpuavat omasta elämästä ja syöpä on ollut osa hänen elämäänsä.

Ahonen toteaa, että syöpä oli aihe siinä missä muutkin. Hän koki luontevaksi viedä sen lavalle.

– Enhän mä syöpään sairastuessani ajatellut, että no tästähän mä nyt rahastan ja teen hauskoja juttuja, vaan se syntyi sinä aikana. Nauru helpottaa vakavaa asiaa.

Toisaalta syövästä oli pakko puhua, koska hän keikkaili myös toipumisen aikana. Välillä keikoilla Ahosella ei ollut tukkaa ja välillä oli peruukki päässä.

Syövästä puhuminen oli Ahoselle terapeuttista. Huumoria aiheesta irtosi yllättävänkin helposti, varsinkin oman toipumisen edistyessä.

– Sitten, kun itse oli paremmassa kunnossa, uskalsi tykittää. Vetää roisisti yli, liioitella ja karrikoida. Niin ne menevät yleisössäkin paremmin läpi. Yleisön ei tarvitse miettiä, että kuoleekohan toi tonne lavalle.

"Astetta diipimpää shittiä"

Yleisö on ottanut Ahosen mukaan rankkaan aiheeseen liittyvän vitsailun hyvin vastaan, vaikka joku on joskus poistunutkin kesken esityksen. Yleisö on nauranut, osa myös itkenyt ja tullut halaamaan keikan jälkeen.

Ahonen kokee antavansa eräänlaista vertaistukea ja kertoo, että on ollut mukava tavata keikoilla muita syöpään sairastuneita ihmisiä.

Ahonen pitää syövästä puhumista lavalla tärkeänä, sillä se koskettaa niin monia.

Syövän lisäksi Ahonen käsittelee huumorin keinoin muitakin arkoja aiheita. Ahonen vitsailee lihavuudesta, kehitysvammaisesta veljestään, vanhasta äidistään ja omasta kuolemanpelostaan.

– Osa koomikoista tekee enemmän sellaista feel good -huumoria, jonka tarkoitus vain saada ihmiset nauramaan. Tässä on ehkä astetta diipimpää shittiä, Ahonen kuvailee vitsaillen omaa komiikkaansa.

Syöpä ei ole taistelu vaan matka

Ylen aamu-tv:ssä tiistaina vieraillut Ahonen on voittanut oman syöpänsä, ainakin hän haluaa uskoa niin. Kolmivuotiskontrolli on juuri ennen itsenäisyyspäivää, ja Ahonen toivoo voivansa juhlia satavuotisen Suomen lisäksi syövätöntä elämää.

Taistelun voittamisesta Ahonen ei halua puhua. Hän ei pidä siitä, että syövästä puhutaan sotaan tai taisteluun liittyvillä metaforilla.

Yli 1 800 stand up -keikkaa tehnyt Ahonen puhuu syövästä mieluummin matkana.

– Paska reissu, mutta tulipahan tehtyä.

Suosittelemme sinulle