Hyppää sisältöön

Vantaa rakentaa pikaratikan – kyytiin pääsee ehkä vuonna 2030

Pikaraitiotielinja kulkisi Mellunkylästä Hakunilaan, Tikkurilaan ja Aviapolikseen. Vantaa uskoo, että linja tuo nostetta näille alueille.

Pikaraitiotielinja kulkisi Mellunkylästä, Hakunilaan, Tikkurilaan ja Aviapolikseen. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vantaalle on suunnitteilla pikaraitiotielinja, jonka rakentaminen voisi alkaa 2020-luvun loppupuolella.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina budjettikäsittelyssä, että joukkoliikenteen parantamiseksi aloitetaan pikaraitiotien yleissuunnitelman laatiminen.

Raitiotie kulkisi Helsingin Mellunkylästä Vantaan Hakunilaan, Tikkurilaan ja Aviapolikseen. Suunnitelma laaditaan Vantaan yleiskaavatyön yhteydessä.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan yleiskaavassa on pitkään ollut varaus pikaraitiolinjalle, mihin myös sen ehdotettu reitti pohjautuu. Hanke tulee etenemään hiljalleen lähivuosina: nyt tehdään konkreettinen yleissuunnitelma, jotta raitiotie voidaan toteuttaa 2020-luvulla.

Tarkastelussa on nyt esimerkiksi, mille kaduille raitiotie mahtuisi kulkemaan ja millaisia kustannuksia rakennustyöstä koituu.

Varovainen arvio, mutta ihan riittävän kunnianhimoinen on 2030.

Hannu Penttilä, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja

Penttilän mukaan raitiotielinjalle toivotaan 30 prosenttia valtion rahoitusta. Kustannuksia arvioidessa hän vertaa hanketta Helsingin ja Espoon Raide-Jokeriin.

– Siinä radan kustannukset ovat 200 miljoonaa ja kalusto 100 miljoonaa euroa. Siitä suuruusluokasta puhutaan ja tässä vaiheessa pidän tätä parhaana arviona, Penttilä sanoo.

Pikaraitiotielinja on pitkän tähtäimen hanke, mutta Penttilä esittää jo alustavan arvion, milloin vantaalaiset pääsisivät ajelemaan ratikalla.

– Varovainen arvio, mutta ihan riittävän kunnianhimoinen on 2030.

Pikaratikka tuo nostetta reittinsä alueille

Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mielestä viime vuosien aikana Vantaan kiskoliikenne, kuten Kehärata, on kasvattanut sen lähialueita. Pikaraitiotie voisi tuoda nostetta esimerkiksi Hakunilalle, joka on nähty vaikeana alueena kytkeä muuhun kaupunkirakenteeseen.

– Uskotaan, että muun muassa Hakunilan alue kääntyy aivan uuteen kasvuun. Ollaan nähty jo Tikkurilassa, Myyrmäessä ja Kivistössä, mitä junaliikenneyhteys merkitsee alueiden elinvoimalle, Penttilä kertoo.

Toistaiseksi pikaraitiotie kulkee vielä ilman nimeä, mutta Penttilä uskoo, että "joukkojen luovuudessa syntyy se parhaiten muistettava nimi".

Entäpä kuinka pikaraitiotie voisi laajentua edelleen 2030-luvulla?

Linjaa voisi periaatteessa valmistumisensa jälkeen jatkaa Aviapoliksesta länteen kohti Myyrmäkeä, Penttilä kertoo.

Toinen mahdollinen tulevaisuuden liityntäkohta Vantaan pikaratikalle voisi olla Helsingin kaupunginstrategiassa Malmille suunniteltu pikaratikkalinja.

Suosittelemme sinulle