Hyppää sisältöön

Riihimäen kaupunki aikoo lopettaa Vuoden teatterin – "Tämä on iso nyrkki vasten kasvoja"

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää kaupunginhallitukselle Riihimäen teatterin avustuksen rajua leikkausta. Käytännössä se merkitsisi ammattiteatterin loppumista kaupungissa.

Riihimäen teatteri ennätti syksyllä nostaa kaupungin oman julkimon Janne Katajan näytelmän aiheeksi. Nyt edessä voi olla teatterin alasajo. Kuva: Aki Loponen

Riihimäen teatterin henkilökunta on ottanut järkyttyneenä vastaan tiedon kaupunginjohtaja Sami Sulkon ensi vuoden budjettiesityksestä.

Siinä Sulkko esittää teatterin avustuksen leikkaamista 300 000 eurolla. Näin ollen Riihimäen kaupunki tukisi teatteria ensi vuonna vain 200 000 eurolla.

– Tämä on tosi iso yllätys niihin keskusteluihin nähden mitä kaupunginjohdon kanssa on käyty kaupungin ja teatterin tulevaisuudesta, sanoo Riihimäen teatteria johtava Matti Arnkil.

Riihimäen kaupunki avustaa teatteria tänä vuonna 500 000 eurolla ja sen lisäksi teatteri saa valtiontukea miltei saman verran.

Teatterin henkilökunnan keskuudessa ihmetellään miten nopeasti päät ovat kaupungin johdossa kääntyneet.

Riihimäen teatteri valittiin keväällä Vuoden teatteriksi ja sen esityksiä kehutaan valtakunnan medioita (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) myöden. Teatteri ennätti juuri täyttää 70 vuotta. Teatteria kehuttiin myös lokakuun alussa kaupungissa piipahtaneelle presidentti Sauli Niinistölle.

Millainen on tunnelma nyt teatterin henkilökunnan parissa?

– Tyrmistynyt. Tämä on iso nyrkki vasten kasvoja, kaupungin johto yhtäältä suitsuttaa meitä ja kuinka hyvää työtä teemme. Meitä ja työtämme esitellään tasavallan presidentille, meitä pidetään käyntikorttina kaupungissa ja seuraavassa hetkessä meiltä vedetään matto jalkojen alta ja sanotaan että teitä ei enää tässä kaupungissa tarvita, Arnkil suree.

200 000 euroa menee irtisanomisajan palkkoihin

– Se 200 000 euroa on varattu siihen, että ajamme toimintamme alas, Arnkil laskeskelee.

Tämän vahvistaa myös Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko. Hän katsoo, että valinta pitää kaupungin tiukan taloustilanteen takia tehdä Riihimäellä toimivan Suomen suurimman nuorisoteatterin ja ammattiteatterin välillä.

Molempien tukemiseen eivät rahat enää riitä.

Kauhukuva kuitenkin on, että teatteri lakkaa ja Vuoden teatteri laitetaan lihoiksi

Matti Arnkill

Sulkko perustelee esitystään myös sillä, että nuorisoteatterin toimipaikka Kino-Sampo tarvitsee perusteellista korjausta. Riihimäen teatteri tarvitsi myös laitteiston päivitystä ja teatterihotelli kunnostusta. Kaupunki pyrkii eroon koko kiinteistöstä.

– Kahden vuoden sisällä nuorisoteatterin avustus voisi nousta 100 000 euroon, jolloin säästö olisi noin 400 000 euroa, Sami Sulkko laskeskelee.

Nuorisoteatterin tukeminen sopii kaupungin uuteen strategiaan, jossa jatkossa tuettaisiin teatterialan koulutusta aina päiväkodista ammattiin valmistumiseen saakka.

Riihimäen teatterin tuottaja Sanni Naukkarinen ja johtaja Matti Arnkil. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Matti Arnkil aikoo kuitenkin vielä miettiä ja selvittää millainen teatteri Riihimäellä voisi toimia 200 000 eurolla lisättynä mahdollisesti valtiolta saatavalla tuella.

– Kauhukuva kuitenkin on, että teatteri lakkaa ja Vuoden teatteri laitetaan lihoiksi. Toinen vaihtoehto on se, että toimintamuotoa uudistetaan isolla kädellä. Se on sikäli irvokasta, että olemme viimeisen viiden vuoden aikana uudistaneet toimintamuotoamme lukuisasti.

Riihimäen teatterissa työskentelee 10 kuukausipalkkalaista.

Suomen lasimuseon kylkeen museokeskittymä?

Kaupunginjohtajan ensi vuoden budjettiesityksessä ehdotetaan myös selvitettäväksi, voitaisiinko Riihimäen kaupungin eri museoiden toiminta yhdistää yhdelle alueelle, jolloin kävijäluvut saataisiin nousuun myös kaupunginmuseossa ja taidemuseossa.

Ajatusta tukee se, että homeesta kärsivästä vanhasta kaupungintalosta pitää pelastaa arkisto turvaan, ja se tarvitsee tilaa.

Toisaalta taidemuseo toimii vuokratiloissa ja sillä on isot varastot, jotka tarvitsevat niin ikään erikoiset tilat. Tämän lisäksi on vielä kaupunginmuseo varastoineen.

Tavoitteena olisi keskittää kaupungin kaikki museot metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon ympäristöön. Se edellyttäisi kuitenkin uudisrakennuksen tai ainakin lisäsiiven rakentamista.

Metsästysmuseon rakennuksen kaupunki budjettiehdotuksen mukaan luovuttaisi museon säätiöllre, joka jatkossa vastasi kiinteistön kunnosta ja remonteista.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkon ehdotus ensi vuoden talousarvioksi on maanantaina Riihimäen kaupunginhallituksen käsittelyssä. Viikkoa myöhemmin sitä pui valtuusto.

Suosittelemme sinulle