Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kauppa-auto on nykyajan harvinaisuus – autottoman syrjäkylän asukkaan onni on osua sen reitille

Pirkanmaan, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan syrjäkylillä voi ostaa maitoa kerran viikossa. Jos kauppa-auton reitti osuu kohdalle huonoon aikaan, jättävät tunnolliset asiakkaat portille kauppakassin ja rahapussin valmiiksi.

kauppa-auto
Kuva: Tapio Termonen / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäiset asiakkaat pääsevät ostoksille jo seitsemän jälkeen aamulla. Silloin Juha Mukkalan kyyditsemä kauppa-auto suuntaa reitilleen Satakunnan, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajamaille.

Seuraavan kahdentoista tunnin aikana auto pysähtyy noin 50 kertaa. Kesäisin asiakkaita riittää joka pysäkille, mutta talvella moni taloista on pimeänä. Matkaa ei voi silti jättää tekemättä. Siellä täällä on yksinäisiä asukkaita, joille kauppa-auton vierailu voi olla käytännössä ainoa mahdollisuus jääkaapin täyttämiseen.

Mukkala uskoo, että ilman kauppa-autoa, heidän asuntonsa tyhjenisivät.

– Maaseudun hiljeneminen on näkynyt jo nyt ikävällä tavalla. Kylmiä taloja tulee jatkuvasti lisää. Jos me lopettaisimme, muuttaisi moni varmaan keskustaan. Täältä ei muuten pääsisi ostoksille kuin taksilla.

Asiakaspalvelua parhaimmillaan

Kauppias tuntee asiakkaansa hyvin. Moni on käyttänyt auton palveluita jo kymmenien vuosien ajan. Useilla ostoslista näyttää kerta toisensa jälkeen samalta. Siksi hyllyille onkin helppo varata juuri oikeita tuotteita.

Juha Mukkala täyttää joillekin asiakkaista ostoskassit valmiiksi. Toiset puolestaan jättävät portille rahapussin ja ostoslistan, jos eivät itse ehdi paikalle. Silloin kauppias saattaa kuljettaa ostokset suoraan ovelle asti.

– Asiakaspalveluahan tämä työ on. Esimerkiksi tällä pysäkillä on nyt tällainen niin sanottu hiljainen asiakas. Listassa näyttää lukevan 20 tölkkiä maitoa. Onneksi maidoissa on nykyään pitkät päivämäärät, Mukkala toteaa.

Rahojen jättäminen ulkosalle vaatii asiakkailta melkoista luottamusta. Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin, eikä kolikon kolikkoa ole mennyt hukkaan. Toisaalta, kauppa-auton reitillä kaikki tuntevat toisensa, eikä naapureita yleensä ole lähimainkaan. Kukapa rahoja pihapuskista veisi.

Vakioasiakkaat pitävät pinnalla

Kauppa-autoja kiertää Suomessa enää noin kymmenkunta. Toiminta ei ole kovin kannattavaa, mutta vakioasiakkaat pitävät sen juuri ja juuri pinnalla.

Kolmisenkymmentä vuotta kauppa-autoa ajaneella Juha Mukkalalla on allaan nyt mahdollisesti viimeinen kulkupeli. Sillä on elinikää toivottavasti vielä vuosia, mutta uuden ostaminen ei näytä kovin todennäköiseltä.

– En ole vielä niin pitkälle asiaa miettinyt, mutta uutta autoa ei varmaan kannata hankkia, ellei maaseudulle tule lisää väkeä.

Kaikki muut palvelut ovat kadonneet lähistöltä.

Jorma Lahtinen

Lavialaiselle Jorma Lahtiselle kauppa-auton lopettaminen tarkoittaisi yli 20 kilometrin kauppamatkaa – yhteen suuntaan. Toki nytkin auton rattiin on hypättävä, jos mielii hoitaa pankkiasioitaan tai pitää pistäytyä lääkärissä. Täysin kauppa-auton varassa ei syrjäkylillä siis pärjää. Suuri apu siitä kuitenkin on.

– Kaikki muut palvelut ovat kadonneet lähistöltä. Kauppa-autosta onneksi saa suurin piirtein kaiken tarvittavan ja tämän palvelua ei ainakaan voi moittia. Nytkin jalat ovat siinä kunnossa, että en pääse autoon nousemaan, mutta kauppias laittaa tavarat valmiiksi koriin.

Toinen vakioasiakas löytyy Kankaanpään Vihteljärveltä. Vaikka sieltä kauppamatka on puolet lyhyempi, ei äitinsä omaishoitajana työskentelevä Oili Saarivirta lähde hakemaan maitotölkkejään 12 kilometrin päästä.

– Joka viikko käydään kauppa-autossa. Täällä homma hoituu kätevästi.

Näiden asiakkaiden ei ainakaan hetkeen tarvitse Mukkalan mukaan olla huolissaan. Kun hän päättää kierroksensa illalla, aloittaa velipoika oman vuoronsa ja täyttää auton jälleen uusilla tarvikkeilla. Uusi kierros alkaa jälleen huomenna. Ainakin toistaiseksi tämä kauppa-auto kiertää kuutena päivänä viikossa. Samalle pysäkille se osuu kerran viikossa.

Suosittelemme