Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ministeriöllä nopea valmius asettaa selvitysmies Kittilän kuntaan

Kittilän kunnalle on annettu aikaa lokakuun loppuun saakka palauttaa luottamus päätöksentekoon. Valtuusto istuu parhaillaan.

Kittilän kunnan vaakuna kunnantalon seinässä.
Kittilän kunnantalo. Kuva: Otto Ponto / Lehtikuva
Tapio Räihä
Avaa Yle-sovelluksessa

– Meillä on nopea valmius asettaa selvityshenkilö tarvittaessa, vastaa valtionvarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu ministeriön reagointinopeuteen käyttää Lex Kittilää kunnan ongelmiin.

Kittilän valtuusto istuu parhaillaan päättämässä, voivatko syytteitä saaneet luottamushenkilöt jatkaa tehtävissään. Ministeriö on antanut kunnalle aikaa lokakuun loppuun asti. Määräaika umpeutuu tänään. Ministeriö odottaa nyt kunnanvaltuuston päätöksiä.

– Kun valtuusto vielä istuu, on (Kittilän) kunnalla nyt valta ja vastuu asiassa, sen jälkeen ministeriö ottaa päätöksiin kantaa, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoo.

Päätöksiä tultava tänään

Ylen saamien tietojen mukaan Kittilän kunnanhallitus esittää valtuustolle, että syytteessä olevat päättäjät jatkaisivat luottamustoimissaan lukuun ottamatta niitä asioita, joissa he ovat syytteessä tai muuten esteellisiä.

Valtuuston kokous on poikkeuksellisesti salainen ja valtuustossa käytävää keskustelua ei tiedetä. Valtuuston päätökset ovat kuitenkin julkisia.

Valli-Lintu ei halua ennakoida tulevia päätöksiä mutta nostaa esiin, että epäilyt Kittilän kunnan päätöksentekijöitä kohtaan ovat vakavia ja ministeriön antama takaraja on pitävä. Kittilän on tehtävä päätökset tänään.

– Olemme ilmoittaneet, että katsomme tätä 31.10. saakka. Ottaen huomioon, että asian käsittely on kestänyt aika kauan ja ottaen huomioon syytteiden vakavuus. Lisäksi on jatkuva epäily uusistakin virheellisistä menettelyistä, niin tämä on se takaraja, jonka olemme ilmoittaneet myös kuntaan, Valli-Lintu sanoo.

Suosittelemme sinulle