Hyppää sisältöön

Kiipeily valtavan punaisen kiven päälle kielletään Australiassa – "Kyseessä ei ole huvipuisto"

Takamailla sijaitseva kuuluisa kivi Uluru on pyhä sen perinteisille omistajille.

Turisteja Uluru monoliitin luona lokakuussa 2015. Kuva: Dan Peled / EPA

Australiassa aboriginaalit ja Uluru-Kata Tjutan kansallispuiston hallitus päättivät keskiviikkona kieltää kiipeämisen maailman suurimman monoliitin Ulurun päälle. Kielto astuu voimaan lokakuussa 2019.

Kiipeäminen Australian takamailla sijaitsevan Ayers Rock -nimelläkin tunnetun valtavan punaisen kiven päälle kuuluu monien turistien matkaohjelmaan.

Kapuaminen Ulurun päälle loukkaa Anangu-heimoihin kuuluvia kiven perinteisiä omistajia. He pitävät kiveä pyhänä.

Päätös oli yksimielinen

Uluru-Kata Tjutan kansallispuiston hallitus ja Anangut päättivät yksimielisesti kieltää kiipeämisen punaiselle kivelle.

– Se on äärimmäisen tärkeä paikka. Kyseessä ei ole leikkikenttä tai huvipuisto kuten Disneyland, Uluru-Kata Tjutan kansallispuiston hallituksen puheenjohtaja Sammy Wilson perusteli päätöstä Australian yleisradioyhtiölle ABC:lle.

Aboriginaalien yhteys Uluruun yltää kymmenien tuhansien vuosien päähän. Paikalla on heille suuri hengellinen ja kulttuurinen merkitys.

Wilson kehottaa turisteja kunnioittamaan kiipeilykieltoa. Hän painottaa, että turistit ovat edelleen tervetulleita tutustumaan kohteeseen.

Turisteja Ulurulla vuonna 2003. Kuva: Dave Penman / AOP

Kiipeäminen kivelle vaarallista

Kansallispuiston viranomaiset ovat harkinneet jo pitkään Ulurun päälle kiipeämisen kieltämistä. Tällä hetkellä vierailijat saavat itse päättää, haluavatko he kiivetä 348 metriä korkean hiekkakivimonoliitin laelle.

Joka vuosi noin 300 000 ihmistä vierailee Ulurun luona. Siitä ei ole virallista tilastoa, kuinka moni vierailija kiipeää kiven päälle. Kiipeilijöiden määrän arvioidaan kuitenkin vähentyneen huomattavasti viime vuosina.

Ulurun huipun valloittaminen ei ole helppoa. Vuosien varrella moni kiipeämistä yrittänyt on kuollut kiven rinteille. Alueen lämpötila voi kohota kesällä jopa 45 asteeseen.

Suosittelemme sinulle