Isovanhemmiksi vastikään tulleet DNA:n työntekijät saavat jäädä hoitamaan lastenlapsiaan viikon palkalliselle isovanhempainvapaalle. Joensuun kaupunki ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa tarjosivat kesällä työntekijöidensä kouluikäisille lapsille ohjattua toimintaa.
Tässä on kaksi esimerkkiä yritysten itse kehittämistä perheystävällisistä toimintamalleista.
Väestöliiton pilotissa on parin vuoden ajan pyritty luomaan työpaikoille uudenlaisia tapoja huomioida työntekijöidensä perhetilanne. Aamu-tv:ssä keskiviikkona vieraillut Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä on tyytyväinen.
– On hienoa, että meiltä löytyy tällaisia rohkeita edelläkävijöitä, jotka ovat lanseeranneet ihan uudentyyppisiäkin lähestymistapoja tähän perheystävällisyyteen.
Jokaiselle työpaikalle omat käytännöt
Väestöliiton pilotissa oli mukana 15 yritystä ja nyt on tarkoitus alkaa houkutella mukaan muitakin yrityksiä.
Väestöliitto on kehittänyt Perheystävällinen työpaikka -ohjelman, jonka avulla yritykset saavat apua toimintansa kehittämiseen. Ohjelman lanseerauskiertue käynnistyi tiistaina.
Ohjelman kautta Väestöliitto tarjoaa yritykselle valmiin ohjatun prosessin, jonka mukaan toimintatapoja lähdetään kehittämään. Ensin kartoitetaan nykytilanne ja kuullaan henkilöstön mielipiteitä. Tämän jälkeen luodaan kehittämissuunnitelma ja sitten lähdetään toteuttamaan sitä.
Kaikille työpaikoille ei voi kehittää samanlaisia joustoja. Esimerkiksi vuorotyöntekijöille voi olla vaikea sallia etätöitä.
– Tämä on hyvin räätälöity jokaisen organisaation omiin tarpeisiin. Haetaan ne kehittämiskohteet sieltä sen toimialan ja niiden työtehtävien rajoista, missä toimitaan, Köppä kertoo.
Perheystävällisyydestä on yritykselle hyötyä
Vaikka monilla työpaikoilla tilanne on valmiiksi hyvä, on Köpän mukaan monilla työpaikoilla vielä paljon parannettavaa.
Monissa yrityksissä joustava työ ja etätyö olisivat mahdollisia, mutta ongelma on työnantajan asenteissa. Suhtaudutaan negatiivisesti joustoihin eikä ymmärretä nykypäivän mahdollisuuksia.
Työntekijän perhetilanteen huomioiminen kuitenkin kannattaa. Perhemyönteisyys luo työnantajasta positiivisen mielikuvan ja sillä voi Lassi Köpän mukaan olla positiivisia vaikutuksia myös tuottavuuteen.
Se lisää myös työhyvinvointia, sitä on mitattu erilaisilla haastatteluilla.
– Parhaimmillaan esimerkiksi etätyön mahdollistaminen on tuonut 10 prosentin parannusta työn tuottavuuteen ja samanlaisia viitteitä löytyy muualtakin Euroopasta.
Mitä on perheystävällisyys?
Perheystävällisellä työpaikalla otetaan huomioon erilaiset elämäntilanteet ja niihin liittyvät tarpeet osana työntekoa ja työpaikan käytäntöjä.
Perheystävälliset käytännöt työpaikoilla voivat olla esimerkiksi etätyön ja osa-aikaisen työajan mahdollistaminen, perheystävälliset kokousajat, perhevapaille kannustaminen ja sujuvan paluun järjestäminen perhevapaalta palaavalle.
– Perheystävällistä on myös se, että esimerkiksi perhevapaat eivät vaikuta työelämässä etenemiseen ja palkkaustasoon eli kaikkia kohdellaan tasapuolisesti, Köppä muistuttaa.
Kyse voi myös olla ihan pienistä perheystävällisistä eleistä, jotka viestivät työnantajan myönteisestä asenteesta, esimerkiksi muistaminen työntekijän iloisen perhetapahtuman yhteydessä.