Komisario Palmun legendaarisia, klassikon maineeseen nousseita seikkailuja rikosten maailmassa on odotettu teattereiden lavoille jo kauan. Mika Waltari kirjoitti ensimmäisen kirjansa Palmusta jo vuonna 1938. Matti Kassila ohjasi Palmu-kirjojen pohjalta suureen suosioon nousseet elokuvat 1960-luvun alussa. Kesti kuitenkin 76 vuotta ennen kuin ensimmäinen Palmu-tarina, Komisario Palmun erehdys dramatisoitiin teatteriin.
– Äitini piti kovasti kiinni siitä, että niitä ei tehdä. Hän luultavasti panttasi niitä meille jälkipolville, Mika Waltarin tyttärenpoika, ohjaaja ja kirjailija Joel Elstelä sanoo.
– Viimeisinä vuosinaan äiti kertoi toivovansa, että minä tekisin ne, ja myös ohjaisin ensiesitykset.
Kun Elstelän äiti Satu Waltari menehtyi vuonna 2014, poika Joel tarttui Palmuihin. Komisario Palmun erehdys nähtiin teatterissa ensimmäistä kertaa vuonna 2016, kun Elstelä dramatisoi tarinan Helsingin kaupunginteatterille. Nyt Erehdys saa jo toisen ensi-iltansa Mikkelin teatterissa.
Minä olen tehnyt Mika Waltarin näytelmän, en Joel Elstelän näytelmää.
ohjaaja Joel Elstelä
Joel Elstelä haluaa tehdä teattereihin nimenomaan isoisänsä tarinoita, Mika Waltarin Palmuja.
– En ole ruvennut modernisoimaan niitä, vaikka ehdotuksia on tullut, että tehdään nykyajan Palmu. Minulle on ehdotettu muun muassa Komisario Palmu-balettia ja tanssiesitystä, jossa Bruno Rygseckin murha stepattaisiin lavalla, Elstelä kertoo.
Helsingin kaupunginteatterin Palmun Elstelä kuvailee olleen komedia, joka nojasi paljon Matti Kassilan elokuvaan. Mikkeliin Elstelä halusi tehdä vielä enemmän Waltarin itsensä näköisen näytelmän, vakavamman ja pohdiskelevamman Palmun.
– Mikan kirjoissa ylipäänsä ja Palmuissa etenkin on sellainen ovela piirre, että niissä on hyvin hauskoja kohtia ja hyvin vakavia kohtia. Täällä olen pyrkinyt siihen, että luodaan jännitystä, mutta ihmiset ovat hyvin todellisia, ja heille sattuu sekä traagisia asioita, että hassuja kömpelyyksiä. Se on tässä esityksessä hyvin tasapainossa.
Elstelä kuvailee isoisänsä olleen itsekin hiljainen humoristi, joka seurasi asioita kauempaa ja heitti väliin osuvan kommentin.
– Tiedän pienesti, lievästi, miten Mika ajatteli, joten saatan ehkä tavoittaa dramatisoinnissa sen hengen paremmin kuin sellainen, joka ryhtyisi repimään teosta palasiksi ja tekemään siitä omaansa. Minä olen tehnyt Mika Waltarin näytelmän, en Joel Elstelän näytelmää.
Modernisoinnin sijaan Mikkelin teatterissa nähdäänkin 1930-luvun mahdollisimman tarkka ajankuva, joista Waltari on tunnettu. Puvustus ja lavastus pyrkivät noudattelemaan ajan henkeä. Käsikirjoituksen pohjana on kirja, josta Elstelä ei ole ottanut suuria taiteellisia vapauksia.
– Olen yrittänyt säilyttää Mikan tekstin klangin ja puheen klangin repliikkien sisällä.
Komisario Palmun erehdyksen lisäksi Elstelä on tehnyt Kaasua, komisario Palmu-teoksesta näytelmän Tampereen komediateatteriin viime kesänä. Elstelä aikoi jo jättää Palmut sikseen, mutta koki työskentelyn Mikkelin teatterissa niin mieluisaksi, että Palmut saavat vielä jatkoa teattereissa.
– Äitini toiveiden mukaisesti sovitan kaikki Palmut. Eli seuraavana on Tähdet kertovat.
Työn alla on myös Mika Waltarin Matti Kassilalle tekemä käsikirjoitus, jota ei ole julkaistu missään. Näyttelijälakon takia toteuttamatta jäänyt Palmu on Elstelän mukaan erityisen kiinnostava Palmu-faneille.
– Se näytelmäkin kertoo Mikan huumorista. Hän oli jo ihan kyllästynyt Palmuun, ja Kassila vaan kinusi käsikirjoitusta. Niinpä hän antoi sille nimeksi Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu, Elstelä nauraa.
_Komisario Palmun erehdys saa ensi-iltansa Mikkelin teatterissa 3.11. _