Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saamenmaalle riittäisi tulijoita – Neljä tarinaa Inarin asuntopulasta

Inarista on syntymässä matkailun myötä yksi Saamenmaan suurimmista kasvukeskuksista. Vuosia kestänyt piinaava asuntopula on kuitenkin tehnyt paikkakunnalle muuttamisesta jopa mahdotonta.

Tarmo Lehtosalo ja Tuija Sorjanen
Kuva: Sara Wesslin / Yle
Sara Wesslin
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden vaihteesta Inarin kunnan vuokra-asuntojono on tuplaantunut: lokakuussa yhteensä 161 henkilöä jonottaa omaa kotia.

Asuntojen haku on vilkasta myös sosiaalisen median puolella ja monelle paluumuuttajalle on enemmän sääntö, kuin poikkeus, että omaa kotia saattaa joutua jonottaa jopa puoli vuotta.

Anne Harju - paluumuuttaja, uusi vakinainen työ alkaa Saariselällä, pieni lapsi eikä asuntoa

Paluumuuttaja Anne Harju
Anne Harju etsii asuntoa itselleen ja alle kouluikäiselle pojalleen Miskalle. Kimppa-asuminen ei kuitenkaan sovi yhteen perheen kanssa, kertoo Harju. Kuva: Anne Harju

“Kyllä tässä alkaa jo pikkuhiljaa toivo hiipua. Minulle on tullut kaksi vinkkiä tyhjästä asunnosta, mutta joku muu on jo ne ehtinyt varata. Viikon päästä mun pitäis jo muuttaa ja alkaa jännittämään, että minne sitä menee. Toki työnantaja järjestää hotellihuoneen, jos ei ole mitään muuta, mutta minne saan kaikki tavarat ja muut käytännön asiat järjestettyä.

Matkailualalla on paljon sesonkityöntekijöille tarkoitettuja asuntoja, mutta se ei ole minun mielestä niin realistinen vaihtoehto. Minulla on pieni lapsi, ei kimppakämppä sellaiseen sovi. Tottakai se tuntuu inhottavalta, että pitäis nyt muuttaa pohjoiseen asumaan hotellihuoneeseen tai jossain sukulaisen nurkissa, että ei se ole mikään ihannetilanne palata.

Minusta se on aika surullista, että moni kaverikin olisi haluamassa pohjoiseen takaisin, mutta ei ole mahdollista sen takia, ettei löydy asuntoa. Uskon, että joudun odottelemaan vielä ja toivon että löytäisin sellaisen asunnon, jossa viihtyy ja voisin asettua aloilleni.”

Tuija Sorjanen ja Tarmo Lehtosalo jäivät melkein asumaan taivasalle

Tarmo Lehtosalo ja Tuija Sorjanen hakevat asuntoa Ivalosta.
Inari on kuin kulta-arkun päällä istuva kerjäläinen, kommentoi Tuija Sorjanen (vas.). Tarmo Lehtosalo ja Tuija ovat aikaisemmin asuneet vedettömässä vuokra-asunnossa. Kuva: Sara Wesslin / Yle

“Tätä viimeisintä kämppää haettiin melkein pari viikkoa. Siinä alkoi olemaan jo kiire, koska oltiin joutumassa taivasalle vanhasta kämpästä. Pari viikkoakin tuntui pitkältä ajalta. Se, ettei asuntoa oikeasti löydy tuntui jo välillä tosi pahalta.

Meillekin tarjottiin ihan varteenotettavina vaihtoehtoina sähköttömiä ja vedettömiä asuntoja. Ollaan aika kiitollisia siitä, miten ihmiset ovat tarjonneet näitä asuntoja ja pystyttäisiin asumaan vaatimattomastikin. Mutta se ihmetyttää, että vedetön kämppä on ainoa vaihtoehto ja sitä tarjotaan tosissaan. Me asuttiin ennen vedettömässä asunnossa ennen tätä.

Katteltiin jo valmiiksi jotain merikontteja tai toimistokontteja, että nyt tilataan semmonen, kun ei tunnu löytyvän asuntoa. Rakentaminenkin on käynyt mielessä.

Asuntotilanne ei ole tullut yllätyksenä, kun koko ajan Facebookissa kaverit etsii kämppää. Tällä hetkelläkin voimme nimetä kymmenen tyyppiä omasta kaveripiiristä, jotka on asunnottomia. Pitää vissiin itse rakentaa, jotta voi olla lentämättä pihalle.

Inari on kuin kulta-arkun päällä istuva kerjäläinen tässä asuntoasiassa. Tulijoita olisi ja myös paluumuuttajia olisi aika paljon.

Ne samat nuoret, jotka Inari on kasvattanut haluaisi tulla takaisin. Ehkä ennen kaikkea heille pitäis olla mahdollisuus palata. Se on traagista kunnan itsensä kannalta. On aika harvinaista Suomessa, että pikku paikkakunta vetää porukkaa ja ongelma on se, että ei voi vaan asettua sinne, kun ei ole asuntoja."

Rodney Francett, Mariann Francett ja Kevin Francett – kiireinen haku omakotitalolle

Francettien perhe etsii omakotitaloa
Rodney Francett, Mariann Francett ja poikansa Kevin Francett ovat ennenkin olleet vastaavassa tilanteessa Inarissa. Asuntopula on jatkunut hyvin pitkään, kommentoi Rodney Francett. Kuva: Sara Wesslin / Yle

“Me ollaan etsitty omakotitaloa Inarin kirkonkylältä. Meidän nykyinen vuokraemäntä muuttaa tähän nykyiseen takaisin ja meillä on vielä neljä kuukautta aikaa asua tässä. Sitten meidän on löydettävä asunto. Me olemme yrittäneet itse löytää taloa Inarista. Se on hyvin vaikea tilanne, kun asuntoja täällä on niin niukasti.

Olemme tottuneet reilun 21 vuoden aikana asumaan omassa talossa ja tämä on meille parempi vaihtoehto. Meillä on ennenkin ollut vastaava tilanne ja silloinkin oli todella hankalaa löytää oma koti. Kun olemme puhuneet ihmisten kanssa kaupassa, että ette sattuisi tietämään tyhjää taloa, olemme kuulleet Inarin asuntotilanteesta.

Inarissa on hyvin vähän vuokrattavana yhtikäs mitään. Myytävänä on taloja, mutta ne ovat aika kalliita. Me emme voi alkaa tällä hetkellä ostamaan omaa taloa, mutta kenties alkaa olla jo pakko. Inarissa paljon nuoria ja paljon yksin olevia ihmisiä, jotka haluaisivat asua pienemmässä kämpässä. Tämä tilanne on kyllä ahdistava. Ei tunnu hyvältä, kun on niin suuri pula”

Anni Ahlakorpi - työt alkaa Inarin kirkonkylällä, asunto puuttuu

Anni Ahlakorpi
Anni Ahlakorpi aloittaa työt Inarin kirkonkylällä. Ahlakorpi on myös Utsjoen kunnanvaltuuston jäsen. Kuva: Vesa Toppari / Yle

“Kun laiton asuntohakemuksen kuntaan, sain vain ilmoituksen, että asuntohakemus on rekisteröity. Eikä tämän jälkeen ole kuulunut mitään. Kun minulle tuli työtarjous ja laitoin asunnosta viestiä kuntaan, että millainen tilanne on? Onko asuntoa edes löytynyt? En saanut siihen minkäänlaista vastausta. Vasta soittaessani sain vastauksen, ettei asuntoja yksinkertaisesti ole.

Minua neuvottiin vain kysymään yksityisiltä tai ostamaan itse asunto. Se on turhauttavaa ja mietin, että voiskohan kunta taata minulle asuntolainan. Miten minä yhtäkkiä pystyisin ostamaan talon Inarista? Ei se ole vain niin helppoa. Se on mielestäni aika erikoinen ehdotus, että ihmisen pitäisi heti olla ostamassa asunto, vaikka on vasta muuttamassa.

Se kertoo aika paljon, että ihmisiä olisi paljonkin tulossa Inariin, kun asuntojonot on niin pitkät. Tämä tilanne on ollut niin pitkään ja tätä tilannetta olisi pitänyt alkaa selvittämään jo vähintään kymmenen vuotta sitten. Se vaikuttaa paljon siihen, että onko ihmisillä mahdollisuutta tulla töihin tänne.

Itse ihmettelen sitä, että miten Inarin kirkonkylälläkin on paljon isoja työnantajia, että kyllä kunnan olisi pitänyt siihen varautua.”

Kunnanjohtaja: “Kunnan tehtäviin ei kuulu asuntojen rakentaminen” – Heittää pallon investoreille

Inarin kunta on Suomen harvoja kuntia, joissa kuntakonserniin kuuluva osakeyhtiö tarjoaa vuokra-asuntoja. Inarin vuokra-asunnot Oy:n vuokraamat lähes 700 asuntoa ovat kaikki varattuja ja asuntohakemukset ovat vuoden vaihteesta lähtien tuplaantuneet. 

Väkeä olisi tulossa paljon ja noususuhdanteisessa kunnassa löytyy myös työpaikkoja.  Inarin kunnanjohtaja **Toni K.Laine **yllättyi itsekin siitä, miten paljon Inarin kuntakonsernilla on vuokrattavana asuntoja. Etelässä vastaavan kokoisessa kunnassa vuokrattavien asuntojen määrä saattaa olla vain 120 asuntoa.

– Se on aika suuri luku. Se kertoo paljon tästä kunnan kasvusta ja siihen liittyvistä kasvukivuista. Jostain syystä me emme saa investointeja sinne asuntopuolelle tällä hetkellä, kertoo Laine.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine
Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine on tyytyväinen kuntansa kasvuun. Kuva: Sara Wesslin / Yle

Inarissa on meneillään rakentamisessa ylipäätään ennätysvuosi. Rakentamista tapahtuu paljon matkailu- ja elämyselinkeinojen parissa, mutta Inarin kunnassa ei ole saatu asumiseen liittyviä investointeja moniin vuosiin, näkee kunnanjohtaja.

– Täällä rakennusliikkeet ei ole samalla tavalla lähteneet rakentamaan esimerkiksi rivitaloasuntoja, kuin etelässä. Ja tämä on valitettavasti sellainen tilanne, että tätä ei pystytä kääntämään hetkessä, vaan tässä täytyy aktiivisesti saada investoreita ja rakentajia kiinnostumaan Inariin rakentamisesta, valottaa Laine.

Investoinnit menevät pääasiassa julkisiin kiinteistöihin

Asuntojen rakentamiseen Inarin kunnalla ei itsellään ole voimavaroja tällä hetkellä, kertoo Laine.

Inarin kunnalla on tällä hetkellä huomattavan suuri konsernivelka ja kaikki kunnan panokset menee julkisiin kiinteistöihin, kuten kouluihin. Uuden koulukeskuksen toteuttamisessa on kyseessä jopa 15-16 miljoonan euron julkinen investointi, mainitsee kunnanjohtaja.

– Tämä suuri kasvu ja kysyntä tuo mukanaan myös sen, että lisää päiväkotitilaa me luultavasti tarvitaan ja näyttää siltä, että Inarin kirkonkylälläkin se kasvu tuo paineita myös sinne koulutoiminnan puolelle.

Se on pelottava skenaario kunnan näkökulmasta, mikäli sillä rakentamispuolella ei tapahdu mitään. Mitä sitten tälle kasvulle tapahtuu? Toistaiseksi asioita tapahtuu, mutta rakentaminen on hidasta.

Toni K.Laine, Inarin kunnanjohtaja

Kunnanjohtaja Laine linjaakin, ettei tavallinen asuntorakentaminen kuulu Inarin kunnan tehtäviin vaan se kuuluisi yksityisten rakennuttajien tontille. Laineen mukaan hiljaiselon jälkeen Inarin kuntaan kohdistuu paljon kiinnostusta asuntorakentamisen saralla.

– Me pyritään maapolitiikalla herättämään kiinnostusta ja viestimään sijoittajille tästä meidän kasvusta ja tarpeesta. Ja saamaan niitä rakentajia tälle alueelle. Nyt näyttää hyvältä, sillä kunnalla on valtava määrä yhteydenottoja ja tonttivarauksiakin on jo tehty. Me tehdään kaikkemme, että ne suunnitelmat lähtisivät myös realisoitumaan. Kyselyitä on tullut ihan jokaiseen keskukseen aina Saariselälle, Ivaloon  ja Inarin kirkonkylälle myös, vastaa kunnanjohtaja.

Inarista syntymässä sykkivä kasvukeskus – Kunta ei pysty vastaamaan tämän hetkisiin tarpeisiin

Lapin matkailun suosio ja kiihtyvä kasvu on antanut osansa myös syrjäseutuna pidettyyn Inarin kuntaan. Kunnanjohtaja Toni K. Laineen mukaan Inarin kunta asuntotilanteen osalta ei pysty yksin vastaamaan kasvuun.

Inari on erittäin houkutteleva paikka sijoittaa ja rakentaa asuntoja, hehkuttaa kunnanjohtaja.

– Harvahan tietää, miten kovaa tämä kasvu täällä pohjoisessa on. Tietyllä tapaa ollaan siinä jo onnistuttukin, kun jopa Oulun seudulta on havahduttu siihen tilanteeseen, millainen nousukausi täällä pohjoisessa on. Sitä on Kittilässä ja se näkyy myös Sodankylässä. Inarissa erityisesti elämystalous on se tekijä ja se kertoo osaltaan sitä tarinaa, että me tarvitaan tänne enemmän rakentamista, kertoo Laine.

Inarin kunnassa ollaan kuitenkin tiedostettu asumiseen liittyvät ongelmat. Rakennushankkeet ovat kuitenkin suhteellisen hitaita prosesseja eikä kunta yksinään pärjää kehityksestä huolimatta.

– Se on pelottava skenaario kunnan näkökulmasta, mikäli sillä puolella ei tapahdu mitään. Että mitä sitten tälle kasvulle tapahtuu? Toistaiseksi asioita tapahtuu, mutta rakentaminen on hidasta.

Suosittelemme sinulle