Laajasalo on noin kahdeksan neliökilometrin kokoinen saari Helsingin itäisen kantakaupungin edustalla.
Se on idyllinen, merellinen ja alati kasvava asuinalue, joka on tunnettu muun muassa jalkapallotähti Jari Litmasen kotikaupunginosana, merelle näkyvistä öljysäiliöistä sekä lähitulevaisuudessa myös maamerkkimäisistä Kruunusilloista.
Kultakolikosta löytyy myös toinen puoli.
Etenkin rikosharrastajille Laajasalo on kuuluisa mediahuomiota saaneiden murhien näyttämönä.
Nämä tapaukset kuohuttavat ja inspiroivat helsinkiläistä toimittaja-kirjailija Perttu Häkkistä, joka asuu nykyään Laajasalossa. Kansanperinteistä, paikallishistoriasta sekä suomalaisesta rikosmenneisyydestä ammentavaa Häkkistä kiehtoo kotiseutunsa synkkä historia.
Häkkisen viimeisin kirja on dokumenttiromaani Hukkuminen, joka kertoo vuonna 2001 tapahtuneesta Kumpulan hukutus-kidutussurmasta. Sen juuret ulottuvat osaltaan myös Laajasaloon.
Täällä sattuu ja tapahtuu, koska tänne on sullottu kaikenlaisia ihmisiä.
Perttu Häkkinen
– Hukutussurman taustalla oli kaksi huumekauppaan liittyvää velkomista, jotka lomittuvat keskenään samana kohtalokkaana yönä. Toinen velanperintämatka oli saanut alkunsa Laajasalosta. Lisäksi toinen murhasta elinkautiseen tuomittu mies vietti paljon aikaa Laajasalossa harjoittaen huumekauppaa, Häkkinen toteaa.
Mitä Laajasalon juomaveteen on lisätty?
Tänä päivänä Laajasalon luksusjahtien ja ökyasuntojen ympärille mahtuu monenlaista asukasta kaikista yhteiskuntaluokista.
– Jos sillat Tammisaloon ja Herttoniemeen katkaistaisiin, tämähän olisi todellinen suomalaisen yhteiskunnan läpileikkaus ja koelaboratorio. Täällä sattuu ja tapahtuu, koska tänne on sullottu kaikenlaisia ihmisiä, Häkkinen sanoo.
Häkkinen tietää, mistä puhuu, sillä hän vietti ison osan nuoruudestaan Laajasalossa.
– Laajasalolla oli etenkin 80-luvulla hurja maine. Saarella oli paljon nuorisorikollisuutta, ja alueella pyöri muun muassa jengejä, jotka lähtivät juhlapyhinä kaupunkiin tappelemaan ja hajottamaan paikkoja.
Toivon etten joutuisi lähtemään Laajasalosta kuin saappaat jalassa.
Perttu Häkkinen
Näennäisesti täydellisistä elämän edellytyksistä huolimatta saarella tapahtuu kaikenlaista sähläystä yön pimeinä tunteina ja välillä myös kirkkaassa päivänvalossa.
– Laajasalo-ryhmässä on aika-ajoin pohdittu, onko vesijohtoveteen lisätty jotain vai mistä nämä tapahtumat kimpoavat?
Kotiseuturakkaus kumpuaa vuosisatojen takaa
Monet Suomen kulttuurihistorian merkkihenkilöt Zachris Topeliuksesta J. L. Runebergiin ja Aino Acktéen pitivät Laajasaloa sopivana paikkana järjestää huvilakutsuja ja rentoutua viinin ja hyvän seuran lomassa.
Topelius ylistää Laajasaloa paikkana, josta suomalainen saaristomaisema ei voi enää kaunistua. Häkkisen mukaan satusedän runo Sylvian joululaulu on saanut inspiraationsa Laajasalon maisemista.
Laajasaloon ihastutaan edelleen.
Väkivaltaisesta historiasta huolimatta Häkkinen rakastaa Laajasaloa eikä keksi parempaa paikkaa lastensa kasvattamiseen.
– Laajasalohan on Helsingin merellinen helmi. Ei tämän paremmin voi tässä kaupungissa elää. Toivon etten joutuisi lähtemään Laajasalosta kuin saappaat jalassa.
Häkkinen alkaa kertoa, miten kaikille Laajasalon surmatöille on löytynyt lopulta jokin looginen syy, mutta havahtuukin kesken monologia siihen, miten vuoden -86 puukotussurma oli täysin sattumanvarainen ja mieletön rikos, jolla tekijä halusi vain pönkittää omaa kovan jätkän mainetta.
Laajasalon ostoskeskuksen baareissa kiertää pimeinä syysiltoina huhuja, että saaren metsissä maatuisi kadonneita.
Perttu Häkkinen
Laajasalon pimeän puolen selittäminen vaatiikin suurempaa viisautta, koska järkyttävillä teoilla ei näytä olevan mitään yhteistä selittäjää. Rikoksiin ovat sortuneet kaikenlaiset ihmiset kaikenlaisista taustoista.
Kaiken lisäksi kerrotaan, että kaikki Laajasaloon liittyvät kauheudet eivät olisi vielä paljastuneet.
– Laajasalon ostoskeskuksen baareissa kiertää pimeinä syysiltoina huhuja, että saaren metsissä maatuisi kadonneita.
Toivottavasti kyseessä on vain humalaisten horinaa, eikä Laajasalon pimeä puoli laskisi varjoaan enää tällä tai tulevina vuosikymmeninä asukkaittensa ylle.