Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomalainen supersankari Rendel nähdään lähes 30 maassa – "On mahdollisuudet tehdä elokuvalla roponen tai kaksi"

– Kyllä tämä orastavalle elokuvaharrastelijauralleni merkkaa yllättävän paljon, sanoo ohjaaja Jesse Haaja.

Naamiokasvoinen Rendel
Kuva: Juuli Aschan/Black Lion Pictures
Susanna Pekkarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rendel-elokuva on myyty tähän mennessä lähes 30 maahan. Mikkeliläinen ohjaaja Jesse Haaja kertoo, että tämä merkitsee yli 650 valkokangasta.

– Ainakin henkilökohtaisesti on historiallinen asia, mutta myös Suomen elokuvalevityksen kannalta puhutaan aika isosta levityksestä. Meidän savolaisen supersankarin näkee aika moni, Haaja naurahtaa.

Haaja kuvailee reissanneensa ahkerasti rapakon takana. Elokuvan markkinointityö on pitkälti ihmisten tapaamista kasvotusten, jalkatyötä. Samalla vahvistuu oman elämänmuutoksen suunta.

– Sielläkin on huhumylly pyörinyt, että kovat myynnit on tulossa. Mitä isommalta huhut ovat kuulostaneet, sitä valoisammalta oma tulevaisuus näyttää jatkon tiimoilta.

Haaja odottaa, että elokuva pääsee ulkomaanlevityksen myötä taloudellisesti plussan puolelle.

– Se on tietysti avoinna, miten paljon ihmiset lähtevät ulkomailla tätä katsomaan, mutta nyt on mahdollisuudet, että tästä voi jotain vielä palautuakin. Monta välikättä on välissä ja prosessi on pitkä. On mahdollisuudet tehdä tällä elokuvalla roponen tai kaksi.

Elokuvan menestyksen ratkaisevat tietysti katsojat, ja suomalaisen elokuvan menestyminen ulkomailla on vielä todella harvinaista. Elokuvien teatterilevitystä tilastoiva Lumiere-tietokanta antaa Suomesta karun kuvan elokuvan vientimaana. Kahdenkymmenen viime vuoden aikana harva suomalaiselokuva on saanut merkittäviä katsojalukuja Euroopassa.

Suomen elokuvasäätiö on vasta vuosi sitten aloittanut virallisten tilastojen keräämisen suomalaisten elokuvien ulkomaanmyyntitiedoista. Tilastot kerätään niistä elokuvista, joita elokuvasäätiö on tukenut ja Rendel ei kuulu niihin.

Suomen elokuvasäätiön tilastojen mukaan suomalaiselokuvista esimerkiksi Angry Birds kiersi vuoden 2016 aikana 60 maassa. Niinikään animaatio Muumit Rivieralla nähtiin 50 maassa ja Jalmari Helanderin ohjaama toimintaelokuva Big Game 50 maassa.

Mexico Cityn fanit hämmästyttivät

Haaja uskoi aluksi, että elokuvan levityksen kannalta tärkein maa on Saksa. Jotain Haaja aavisteli jo sen perusteella, että trailerin näkivät miljoonat ihmiset, mutta fanitus iski vasten kasvoja kunnolla vasta Meksikossa.

– Silmäni avautuivat, kun astuin ulos lentokoneesta Mexico Cityssä ja oli faniporukka vastassa, joka ei ollut edes nähnyt elokuvaa. Tunnelmaa haisteltuani odotan aika paljon siltä latinalaisen Amerikan paketilta, kertoo Haaja.

Rendel nappasi palkintopystin Meksikossa Feratum Film Festivalilla parhaasta toimintaelokuvasta.

– Se tuli niin puskista kuin vain voi. Puolivitsillä heitin, kun näin pystin siellä, että onpa kivan näköinen pysti, oispa kiva saada. Mutta en hetkeäkään osannut odottaa sitä.

Kiinan uutisia odotetaan pian

Elokuva on myyty jo esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Ranskaan, Japaniin, Etelä-Koreaan, Malesiaan sekä Taiwaniin. Kiinan sensurointikoneisto pitää vielä elokuvantekijöitä jännityksessä.

– Siihen osasimme varautua ennakkoon, kertoo Haaja.

Levityksestä vastaavan Black Lion Picturesin levittäjä Miika J. Norvanto odottaa, että Kiinan osalta asiat ratkeavat vielä tämän vuoden puolella.

– Olemme käyneet pitkään neuvotteluita Kiinan levityksen osalta.

Kotimaan katsojaluvut eivät päätä huimaa

Ohjaaja Jesse Haajan mukaan Rendelin kotimaan katsojaluku nousi noin 11 000 katsojan tuntumaan. Hän on tyytyväinen, vaikka sanookin, että paljon jäi vielä opittavaa.

– Lopetin seuraamasta niitä, kun 10 000 katsojan raja ylittyi. Ne jotka elokuvan Suomessa ovat nähneet, ovat antaneet positiivista palautetta. Toki olisi toivonut, että se olisi ollut isompi, mutta mitään ei jäänyt hampaankoloon.

_Lisäys 10:04: Lisätty Suomen elokuvasäätiön tilastot Angry Birds-, Muumit Rivieralla- ja Big game -elokuvien kiertämisestä ulkomailla. _

Suosittelemme