Hyppää sisältöön

Mistä on vaikeinta luopua ilmastonmuutoksen takia? Kerro se meille

Ilmasto muuttuu ja muuttaa suomalaisten elämää monin tavoin. Kerro, kuinka olet itse valmis muuttamaan elämäntapaasi ilmaston hyväksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka, AOP
Virpi Hukkanen,
Janne Toivonen

Ilmastonmuutos vaikuttaa siihen, kuinka asumme, syömme ja liikumme. Oletko lamaantunut ilmastonmuutoksen takia vai uskotko, että omalla toiminnallasi on merkitystä näin isoon asiaan?

Jotkut yritykset ovat alkaneet reagoida. Esimerkiksi öljy-yhtiö Neste saattaa jopa luopua fossiilisista polttoaineista lähivuosikymmeninä. Myös osa maanviljelijöistä on ryhtynyt muuttamaan viljelymenetelmiään ja kerrostaloja opetellaan valmistamaan betonin sijaan osittain puusta.

Tänä vuonna on nähty paljon voimakkaita hurrikaaneja ja muita sään ääri-ilmiöitä. Samaan aikaan hiilidioksidi- ja muita ilmastopäästöjä pitäisi vähentää nopeasti.

Historiallisen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on, että ilmakehän lämpötila ei nousisi ainakaan kahta astetta enempää esiteolliseen aikaan verrattuna. Ilmastosopimuksen toteuttamisesta väännetään yhä kättä. Yhdysvallat on ilmoittanut, että se vetäytyy koko sopimuksesta.

Oletko itse valmis muuttamaan elämäntapojasi hillitäksesi ilmastonmuutosta? Mistä voisit luopua ja mistä et?

Kirjoita asiasta meille marraskuun loppuun mennessä osoitteeseen virpi.hukkanen@yle.fi tai janne.toivonen@yle.fi. Teemme aiheesta jutun.

Juttu tulee osaksi Ylen Tehtävänä tulevaisuus -kokonaisuutta. Yle kertoo tänä syksynä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa suomalaisten syömiseen, asumiseen ja liikkumiseen. Löydät Areenasta myös Yle Draaman podcasteja ja audiovideoita aiheesta.

Suosittelemme sinulle