Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Veroviranomaiset tutkivat U2-yhtyeen Bonon osittain omistamaa yhtiötä veroepäselvyyksistä Liettuassa

Ostoskeskuksen omistava yhtiö ei ole maksanut voitoistaan veroa vuoden 2011 jälkeen. Suomessakin useita kertoja vierailleen megayhtyeen keulahahmo ei kommentoi asiaa suoraan.

Bono vaaleanpunaisissa, pyöreissä silmälaseissaan.
Bono eli Paul David Hewson. Kuva: Julien De Rosa / EPA
Mikko Sauli
Avaa Yle-sovelluksessa

Liettuan veroviranomaiset tutkivat, onko U2-yhtyeen laulajan Bonon osittain omistama yhtiö rikkonut maan verolakeja.

Irlantilaisen U2-yhtyeen laulajan Bonon osin omistamaa yhtiötä tutkitaan verolainsäädännön rikkomisesta Liettuassa. Tutkinta liittyy vuonna 2007 tehtyyn kauppaan, jossa liettualainen ostoskeskus siirtyi ulkomaisen sijoittajaryhmän omistukseen.

Paratiisin paperit
Utenan ostoskeskus. Kuva: MOT / ICIJ

Asia käy ilmi 15min.lt -verkkojulkaisun tutkimuksista, jotka perustuvat Paratiisin paperit -nimellä tunnettuun tietovuotoon.

Bonon (oikealta nimeltään Paul David Hewson) yhtiö osti keskuksen vuonna 2007. Ostoskeskus sijaitsee koillis-Liettuassa pienessä Utenan kaupungissa. Vuonna 2010 Bonon ja muiden ulkomaisten sijoittajien omistama Nude Estates -yhtiö ilmoitti kolmen miljoonan euron tappioista.

Liettuan kartta jossa merkitty Utena.
Utena sijaitsee Liettuan itäosassa. Kuva: Yle

Tappio syntyi, koska ostokeskuksen arvoa yhtiön tilinpidossa alennettiin. Tämän jälkeen yhtiö ei ole maksanut voitoistaan veroa, koska se on jatkuvasti vähentänyt kirjanpidollista tappiotaan verotuksessa.

Verovirasto kiinnostunut

Liettualainen veroasiantuntija, Fidexperta-konsulttitoimistossa työskentelevä Rūta Bilkštytė pitää järjestelyä verolainsäädännön rikkomuksena. Hän katsoo, että yhtiö on välttänyt sen avulla lähes 50 000 euron verot. Lisäksi sillä olisi ollut mahdollisuus välttää vielä 400 000 euron edestä veroja.

Myös Liettuan veroviranomaiset ovat tapauksesta kiinnostuneita.

”Kiinteiden omistusten arvonalennus kuvatulla tavalla ei mahdollista tulevien verojen maksamatta jättämistä”, Liettuan verovirasto toteaa kirjallisessa lausunnossaan.

Myyjä ei tiennyt, kenelle myi

Ostoskeskuksen Bonolle ja kumppaneille myynyt rakennusyhtiö Eikan entinen toimitusjohtaja Robertas Dargis sanoo, että hän ei tiennyt, kenelle hän myi ostoskeskuksen vuonna 2007.

– Eikä! Dargis huudahtaa kuulleessaan Bonon olevan yksi keskuksen omistajista.

– Kukaan ei kertonut meille mitään [Bonosta] silloin aikanaan. Tiesin vain, että mukana oli irlantilaisia sijoittajia. Tai ehkä brittejä, jotain sellaista kuitenkin, Dargis muistelee

Paratiisin papereiden mukaan Bono on ollut mukana useissa ostoskeskukseen liittyvissä yhtiöissä, joiden kotipaikat ovat Maltalla ja Guernseyn saarella. Edustajansa Kathy McKiernanin mukaan Bono on yhtiöissä passiivinen vähemmistöosakas.

Bonon verojärjestelyt puhuttaneet aiemminkin

Ote dokumentista
Bonon eli Paul Hewsonin sijoitukset ostoskeskukseen kulkivat alunperin Maltan kautta. Liettuan viranomaiset selvittävät asiaa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Bono tunnetaan musiikin lisäksi hyväntekeväisyyskampanjoista. Hänen veronmaksuhalunsa ovat olleet esillä ennenkin. Muun muassa köyhien maiden velkojen armahtamista vaatineen rokkarin päätös siirtää bändinsä toiminta Hollantiin veroetujen vuoksi nostatti jopa mielenosoituksen vuonna 2011.

Kun U2:n verojärjestelyt nousivat uudelleen esiin vuonna 2015, Bono totesi, että järjestelyissä on kyse ainoastaan verotuksen järkeistämisestä.

U2 esiintyi Suomessa viimeksi vuonna 2010. Tuolloin yhtye myi kahtena peräkkäisenä iltana Helsingin Olympiastadionille peräti 106 000 lippua. Vierailun yhteydessä bändi muun muassa vertasi itseään (IS) Aleksis Kiven Seitsemään veljekseen.

Jutun tekoon ovat osallistuneet myös The Guardian sekä kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ.

Lue myös:

Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby  

Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa 

Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Tietovuodossa satoja suomalaisnimiä – miksi kaikkia ei julkaista? Seitsemän vastausta Paratiisin papereista

Kanadan pääministerin varainkerääjä on käyttänyt veroparatiiseja laajamittaisiin taloudellisiin operaatioihin 

Suosittelemme sinulle