Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Paratiisin papereiksi nimetty massiivinen tietovuoto valaisee myös Englannin kuningattaren, U2:n keulahahmon Bonon ja monen muun tunnetun maailmantähden yhteyksiä veroparatiiseihin.

Paratiisin paperit
Jyri Hänninen,
Minna Knus-Galán
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtava uusi tietovuoto Paratiisin paperit paljastaa uusia yhteyksiä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon ja Venäjän johdon välillä. Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross on tehnyt miljoonabisneksiä Kremliä lähellä olevien liikemiesten kanssa.

Rossin liikekumppaneina ovat olleet muun muassa venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtšenko ja Venäjän presidentin vävy Kirill Shamalov.

Osa Rossin venäläisistä liikekumppaneista on asetettu Yhdysvaltain pakotelistalle.

Lue tästä lisää Wilbur Rossin Venäjä-yhteyksistä.

Vuodossa on mukana kaksi muutakin Trumpin hallinnon jäsentä eli ulkoministeri Rex Tillerson ja asunto- ja kaupunkikehitysministeri Ben Carson. Peräti kaksitoista Trumpin hallinnon tai vaalikampanjan jäsentä ja rahoittajaa on mukana nyt vuodetussa aineistossa.

Paratiisin paperit paljastavat ainakin yli 120 kansainvälisen poliitikon salaisia yhteyksiä veroparatiiseissa oleviin yhtiöihin. Mukana on useita nykyisiä ja entisiä valtionpäämiehiä ja ministereitä.

Kuningatar Elisabetilta miljoonia Caymansaarelle

Paratiisin paperit tietovuoto
Kuningatar Elisabetin omaisuutta hallinnoiva taho on tehnyt sijoituksia veroparatiiseihin. Kuva: MOT / ICIJ

Paratiisin papereiksi nimitetyssä vuodossa on tietoja myös muun muassa Englannin kuningattaren Elisabetin, U2-yhtyeen keulahahmon Bonon sekä laulaja Madonnan toiminnasta veroparatiiseissa.

Miljoonia euroja Britannian kuningashuoneen varoja on myös sijoitettu veroparatiisien kautta. Sijoitukset on tehnyt kuningashuoneen omaisuudesta vastaava Lancasterin herttuakunta. Nimestään huolimatta kyse on eräänlaisesta säätiöstä tai trustista.

Lue tästä juttu kuningatar Elisabetin sijoituksista.

Vuoto käsittää 13,4 miljoonaa asiakirjaa. Niiden sisältö tuo lisävaloa siihen, kuinka tietyt poliittiset ja taloudelliset päättäjät, korkeat virkamiehet, viihdemaailman tähdet ja kuninkaalliset ovat kietoutuneet veroparatiisitalouteen.

Asiakirjoissa on uutta tietoa myös kansainvälisten suuryritysten kuten urheiluvälinevalmistaja Niken, matkapuhelinvalmistaja Applen ja sosiaalisen median palvelun Facebookin harjoittamasta verosuunnittelusta.

Aineisto tuo esille satojen suomalaisten omistuksia veroparatiisiyhtiöissä. Eturivin suomalaisia poliitikkoja vuodossa ei kuitenkaan ole noussut esille.

Yle julkaisee lähiaikoina lukuisia aineiston pohjalta tehtyjä juttuja. Niissä käsitellään myös suomalaisten toimintaa veroparatiiseissa ja merkittävimpiä kansainvälisiä paljastuksia.

Kanadan pääministerin luottomies kiersi veroja

Paratiisin paperit tietovuoto
Kanadan pääministeri Justin Trudeaun (kuvassa) kampanjan rahankeruuta johtaneen Stephen Bronfmanin arvioidaan välttäneen veromaksua Kanadassa, Israelissa ja Yhdysvalloissa. Kuva: MOT / ICIJ

Kanadan suositun pääministerin Justin Trudeaun ystävä ja kampanjarahoituksesta vastannut liikemies Stephen Bronfman on kätkenyt kymmeniä miljoonia euroja caymansaarelaiseen trustiin.

Trusti on eräänlainen säätiön ja yrityksen yhdistelmä, jota voidaan käyttää myös omaisuuden kätkemiseen ja verosuunnitteluun.

Bronfman on rikas kanadalainen liikemies ja sijoittaja. Hän on sunnuntaina julkaistavien kanadalaisen TV-yhtiön CBC:n tutkimusten mukaan veroparatiisijärjestelyjen avulla välttänyt veroja Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Israelissa.

Lue tästä juttu Kanadan pääministerin luottomiehen toiminnasta.

Trudeaun kannalta tiedot ovat erittäin kiusallisia, sillä vuoden 2015 parlamenttivaalien kampanjassaan hän lupasi kiristää rikkaiden verotusta ja taistella veroparatiiseja vastaan. Bronfman on vastannut viime vuosina Kanadan pääministeripuolueen eli liberaalien varainkeruusta.

U2-laulaja Bonon salaiset sijoitukset Liettuassa

Bono
Liettuan viranomaiset tutkivat U2-yhtyeen laulajan Bonon osittain omistaman yhtiön veronmaksua. Kuva: Julien De Rosa / EPA

Paratiisin paperit kertovat myös popyhtye U2:n laulajan Bonon eli Paul David Hewsonin yhteyksistä veroparatiisitalouteen. Maailmankuulu laulaja ja ihmisoikeusaktivisti on sijoittanut veroparatiisiyhtiön kautta miljoonia euroja pieneen  liettualaiseen Utenan kylään. U2:n konserteissa käy keskimäärin enemmän väkeä kuin Utenassa on asukkaita.

Bono on sijoittanut Nude Estates Malta Limited -yhtiönsä kautta myös liettualaiseen kauppakeskukseen. Bono ei ole vielä vastannut ICIJ:n kysymyksiin miksi hän on tehnyt sijoituksia veroparatiisin kautta Liettuaan.

Maltan rekisterissä lähes 350 suomalaista

Paratiisin paperit tietovuoto
Maltan pääkaupunki Valletta on suosittu finanssikeskus. Maan löyhä finanssilainsäädäntö ja veroedut houkuttelevat ulkomaalaisia. Kuva: MOT / ICIJ

Uuteen vuotoon kuuluu myös yhdeksäntoista kaupparekisteriä pienistä ”salaisuusvaltioista” kuten Malta, Bermuda, Grenada, Guayana ja Vanuatu. Salaisuusvaltiot tunnetaan tiukasta pankkisalaisuudestaan, mahdollisuudesta perustaa anonyymejä yhtiöitä ja lepsusta finanssivalvonnastaan.

Kaupparekistereistä saadussa aineistossa kyse on lähinnä yritysten perustiedoista kuten johtajien ja osakkeenomistajien nimistä. Se ei sisällä yhtiöiden sisäisiä sähköposteja tai muuta materiaalia.

Suomalaisittain kiinnostavin aineisto koskee Maltaa. Pieneen EU-maahan perustetuissa yhtiöissä on mukana lähes 350 suomalaista nettipelaajista pankkiireihin ja yksityissijoittajiin.

Veroparatiisimaiden yksi myyntivaltti on salaisuuden kauppaaminen eli tietoja yhtiöistä tai niiden omistajista on yleensä hyvin vaikeaa tai lähes mahdotonta hankkia. Tämän vuoksi omistajatietojen saaminen alhaisen tai nollaverotuksen maissa toimivista yhtiöistä tuo arvokasta lisätietoa veroparatiisitaloudesta.

Veroparatiiseja hyödynnetään paitsi laillisessa verosuunnittelussa myös laittomassa toiminnassa, kuten rahanpesussa, korruptiossa tai veronkierrossa.

Yle ainoa mukana oleva suomalaismedia

Paratiisivuoto tuli Panaman papereiden tapaan saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille, joka puolestaan jakoi sen kansainvälisen toimittajaverkoston ICIJ:n kautta noin neljällesadalle toimittajalle eri puolilla maailmaa.

Panaman paperit ovat johtaneet hallitusten vaihdoksiin, ministerien eroihin, verotarkastuksiin, ratsioihin ja pidätyksiin.

Uusi vuoto käsittää 13,4 miljoonaa asiakirjaa, yhteensä 1,4 teratavua. Suomessa aineistoa on tutkinut ainoastaan Ylen MOT-toimitus yhteistyössä A-studion kanssa.

Paratiisin paperit infografiikka
Kuva: Yle

Lue millä periaatteilla Yle  julkaisee Paratiisin paperien sisältöä tästä.

Lakitoimistolla vakavia puutteita rahanpesun estämisessä

Vuodettu aineisto tulee kahdesta eri veroparatiisipalveluja tarjoavasta yhtiöstä: bermudalaisesta Applebysta-yhtiöstä ja singaporelaisesta Asiaciti Trustista.

Paratiisin paperit tietovuoto
Lakiasiaintoimisto Applebyn pääkonttori Bermudalla. Keskeisin osa vuotoaineistosta on tästä yrityksestä. Kuva: MOT / ICIJ

Appleby on maailman suurimpia veroparatiisipalveluita tarjoavia yhtiöitä. Se perustaa ja hallinnoi veroparatiisiyhtiöitä Bermudan ohella muun muassa Caymansaarilla, Brittiläisillä Neitsytsaarilla ja Britanniaan kuuluvilla Kanaalisaarilla.

Applebyn asiakkaina on suuryrityksiä ja rikkaita yksityishenkilöitä. Vuotoaineistossa on muun muassa yhtiöiden asiakirjoja, osakasluetteloita, sähköposteja sekä laina-, leasing- ja muita sopimuksia.

Panaman papereista tuttu lakitoimisto Mossack Fonseca oli jo ennen tietovuotoa huonossa maineessa. Sen asiakkaisiin kuului jopa tuomittuja rikollisia. Sen sijaan Appleby on ollut hyvämaineinen lakitoimisto, joka on saanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Tietovuodon haltuunsa saanut Süddeutsche Zeitungin toimittaja Bastian Obermayer sanoo Ylelle, että ”Appleby toimii puhtaammin kuin Mossack Fonseca, mutta silti näemme, että sillä on likaiset kädet”.

”Veroparatiisijärjestelmän ydinongelma on, että niin monet hämärämiehet käyttävät sitä. Kun teet bisnestä heidän kanssaan myös omat kätesi likaantuvat”, Obermayer sanoo.

Paratiisin paperit paljastavat, että myös Appleby-yhtiöllä on vakavia puutteita asiakkaiden tunnistamisessa. Asiakkaan tunteminen on keskeinen edellytys rahanpesun kitkemiselle.

Vuonna 2015 Bermudan finanssivalvonta löysi merkittäviä puutteita Applebyn rahanpesun riskiarviossa ja antoi yhtiölle sakot, joista ei kuitenkaan tiedotettu julkisesti.

Lue lisää Appleby-yhtiöstä.

”Tämä järjestelmä täytyy purkaa”

Vuotojen ansiosta kansalliset parlamentit ja Euroopan unionin tapaiset monikansalliset toimijat ovat ryhtyneet rajoittamaan veroparatiisien toimintaa.

Veroparatiiseja tutkivan ja oikeudenmukaisempaa verotusta vaativan kansalaisjärjestön Tax Justice Networkin mukaan verokeitaita hyödyntävät etenkin yhteiskunnan eliittiin kuuluvat.

”Monikansalliset yhtiöt ja erittäin rikkaat henkilöt - mukaan lukien monet poliitikot - ovat niin tottuneita järjestelmään, että ajattelevat sen olevan normaali ja oikeudenmukainen”,  asiantuntija Alex Cobham Tax Justice Networkista sanoo.

”Meidän pitää purkaa tämä järjestelmä”, Cobham sanoi Ylen Oxfordissa tekemässä haastattelussa.

Jos veroparatiisiyhtiöiden todellisia omistajia tai edunsaajia ei tiedetä, se mahdollistaa kyseenalaisen tai jopa rikollisen toiminnan.

”Anonymiteetistä ei ole mitään hyötyä. Siitä eivät hyödy markkinat, verottaja eivätkä hallitukset. Anonyymien yritysten toiminta syö toisten maiden verotuloja, horjuttaa hallintoa, nostaa korruptioriskiä ja haittaa markkinoiden toimintaa. Tämä vahingoittaa kotimaisia yhtiöitä, jotka pelaavat sääntöjen mukaan”, Cobham luettelee.

Yle julkaisee lähipäivinä lukuisia verkkojuttuja ja mm. kaksi MOT-ohjelmaa (6.11. ja 12.11.) kansainvälisen toimittajaryhmän yhteisen julkaisuaikataulun mukaisesti.

Lue myös:

Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby  

Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta

Tietovuodossa satoja suomalaisnimiä – miksi kaikkia ei julkaista? Seitsemän vastausta Paratiisin papereista

Veroviranomaiset tutkivat U2-yhtyeen Bonon osittain omistamaa yhtiötä veroepäselvyyksistä Liettuassa

Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa

Kanadan pääministerin varainkerääjä on käyttänyt veroparatiiseja laajamittaisiin taloudellisiin operaatioihin 

Suosittelemme