Hyppää sisältöön

Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta

Kuningatar Elisabetin varojen hoidosta vastaava talousjohtaja sanoo, ettei sijoituksia tehty veroetujen takia.

Kuningatar Elisabet on johtanut Britanniaa vuosikymmeniä. Kuva: Srdjan Suki / EPA
Jyri Hänninen

Miljoonia euroja Britannian kuningashuoneen varoja on sijoitettu Caymansaarten ja Bermudan kautta, käy ilmi tietovuoto Paratiisin papereista.

Sijoituksesta on vastannut Britannian kuningattaren omaisuutta hoitava taho.

Tieto kuningattaren ja kuningashuoneen veroparatiisisijoituksista on poliittisesti arka aihe. Britanniassa on käyty viime vuosina kiivasta keskustelua veroparatiiseista sekä niiden aiheuttamista haitoista.

Kuningattaren edustajan mukaan sijoituksia ei ole tehty veroparatiisien verohyötyjen toivossa.

– Emme ole tietoisia, että offshore-rahastoihin sijoittamisesta olisi ollut mitään verohyötyjä. Sijoituskohteiden valintaan on vaikuttanut enemmän sijoituskonsulttiemme neuvot sekä varojen tehokas kohdentaminen, eivät verotukseen liittyvät asiat, sanoo kuningattaren edustaja sanomalehti Guardianille.

Paratiisin papereiden aineisto vuodettiin saksalaiselle Süddeutsche Zeitungille. Lehti taas luovutti tiedot kansainväliselle toimittajajärjestölle ICIJ:lle, jonka kautta Ylellä on pääsy aineistoon.

Myös Guardian on yksi Paratiisin papereissa mukana olevista medioista. Ylen artikkeli pohjautuu Guardianin tekemiin tutkimuksiin.

Satojen miljoonien omaisuus

Talouslehti Fortune on arvioinut kuningatar Elisabetin, 91, omaisuuden arvoksi yli 500 miljoonaa euroa. Käytännössä omaisuus on kuitenkin Duchy of Lancasterin eli Lancasterin herttuakunnan hallussa. Nimestään huolimatta kyse on lähinnä rahastosta tai trustista, jonka kautta hallinnoidaan kuningattaren ja kuningashuoneen omaisuutta.

Kuningashuoneen yksi yhtiö on perustettu Caymansaarille. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Trustijärjestelyä ei tunneta Suomen laissa. Kyse on eräänlaisesta yrityksen ja säätiön välimuodosta. Trusteja käytetään useissa maissa esimerkiksi omaisuuden hallintaan ja  perintöjärjestelyihin.

Duchy of Lancaster omistaa laajoja maa-alueita ja useita kiinteistöjä, mutta tekee myös sijoitustoimintaa.

Caymansaarien kautta tehdyt sijoitukset liittyvät juuri sijoituksiin. Lain mukaan herttuakunta on vapautettu veroista, mutta vuodesta 1993 lähtien se on maksanut veroja vapaaehtoisesti.

Sijoitusten tuottoja käytetään kuningashuoneen toimintaan. Varat ovat virallisesti kuningattaren, mutta hän ei voi käyttää niitä vapaasti mihin tahansa tarkoitukseen.

Monet kansalaisjärjestöt ja Ison-Britannian parlamentin jäsenet ovat vaatineet, että Britannian kuningasperheen rahankäytöstä kerrottaisiin avoimemmin. Paratiisin papereiden paljastukset voimistanevat vaatimuksia.

Veroparatiiseja hyödynnetään paitsi laillisessa verosuunnittelussa myös laittomassa toiminnassa, kuten rahanpesussa, korruptiossa tai veronkierrossa.

Paratiisin papereista löytyy asiakirjoja, joista ilmenee, että Britannian kuningasperheen varoja on sijoitettu veroparatiisin kautta. Sijoituksen on tehnyt "Duchy of Lancester", joka hallinnoi kuningattaren omaisuutta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Omistuksia kiistanalaisessa yhtiössä

Guardianin tutkimukset osoittavat, että kuningashuone on ollut Caymansaarten kautta välillisesti omistajana brittiyhtiössä, jota on arvosteltu voimakkaasti julkisuudessa. Vuonna 2005 herttuakunta teki 7,5 miljoonan punnan sijoituksen Caymansaarilta käsin toimivaan rahastoon Dover Street VI Cayman Fund LP.

Tämän sijoituksen kautta kuningashuone on ollut välillisesti omistajana brittiläisessä yhtiössä nimeltä BrightHouse. Se muun muassa vuokraa kodinelektroniikkaa kuten matkapuhelimia ja tarjoaa samalla asiakkailleen mahdollisuuden ostaa tuotteen itselleen.

Yhtiön palveluita käyttävät lähinnä vähävaraiset britit, joilla ei ole varaa maksaa koko kauppahintaa kerralla. BrightHousea on arvosteltu siitä, että se on perinyt asiakkailtaan maksujärjestelyistä 70–100 prosentin vuosikorkoja.

Duchy of Lancesterin talousjohtaja Chris Adcock kertoi Guardianille, että hän ei ole ollut tietoinen sijoituksesta BrightHouseen. Sijoitus on epäsuora eli välissä on useita rahastoyhtiöitä.

Guardianin mukaan BrigthHouse maksoi vuonna 2016 lähes 215 miljoonan euron voitoistaan veroja alle kahdeksan miljoonaa euroa. Alhaiseen verokertymään vaikuttaa konsernin sisäinen suurlaina, jonka BrightHouse on ottanut luxemburgilaiselta yhtiöltä.

Konsernin sisäisiä lainoja käytetään usein myös verosuunnitteluun eli lailliseen tapaan minimoida maksettavia veroja.

Miljoonasijoitus Bermudalle

Veroparatiisisaari Bermuda sijaitsee Atlantilla. Kuva: MOT / ICIJ

Guardianin mukaan kuningashuoneen varoja sijoitettiin vuonna 2004 viisi miljoonaa puntaa myös Bermudan kautta toimivaan rahastoon. Myöhemmin rahasto siirrettiin lähellä Ranskan rannikkoa sijaitsevalle Guernseyn saarelle. Se on Britannian erityisalue, jota pidetään veroparatiisina.

Adcock myönsi Guardianille, että Lancasterin herttuakunnan omaisuutta on sijoitettu myös ”muutaman muun ulkomaisen rahaston kautta”. Yksi näistä toimii Adcockin mukaan Irlannissa. Adcock ei kuitenkaan suostunut antamaan rahastosta tarkempia tietoja.

Lue myös:

Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby  

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Tietovuodossa satoja suomalaisnimiä – miksi kaikkia ei julkaista? Seitsemän vastausta Paratiisin papereista

Veroviranomaiset tutkivat U2-yhtyeen Bonon osittain omistamaa yhtiötä veroepäselvyyksistä Liettuassa

Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa 

Suosittelemme sinulle