Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby

Maailman suurimpiin kuuluvalla veroparatiisipalveluita tarjoavalla yhtiöllä on asiakkainaan kansainvälisiä jättiyhtiöitä ja upporikkaita yksityishenkilöitä. Yhtiön mukaan sen toiminnassa ei ole mitään moitittavaa.

Nainen kävelee kadulla Appleby-toimiston ohitse.
Paratiisin papereiden vuodon tiedoista valtaosa on peräisin veroparatiisipalveluita tarjoavasta Appleby-yhtiöstä. Kuva: Hidefumi Nogami
Jyri Hänninen,
Minna Knus-Galán
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensin olivat Panaman paperit, nyt tulevat Paratiisin paperit.

Valtavat tietovuodot ovat koetelleet viime vuosina veroparatiisipalveluita tarjoavia yhtiöitä. Keväällä 2016 kymmenet mediat eri puolilla maailmaa kertoivat panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan synkistä salaisuuksista.

Paratiisin papereiksi nimetty tietovuoto kertoo toisen veroparatiisipalveluita tarjoavan yhtiön, Applebyn, asiakkaista ja toiminnasta.  Aineiston sai käsiinsä saksalaislehti Süddeutsche Zeitung, joka jakoi sen kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n tutkittavaksi. Suomesta aineistoon on pääsy vain Yle MOT-ohjelman ja A-studion toimituksilla.  

Applebyn ohella aineistoa on vuotanut pienemmästä toimistosta Asiaciti Trustista ja 19 kansallisesta kaupparekisteristä. Mitä Paratiisin paperit sisältävät?

Mikä on Appleby?

Paratiisin paperit tietovuoto
Applebyn pääkonttori on Bermudan veroparatiisissa. Kuva: MOT / ICIJ

Appleby on maailman suurimpia veroparatiisipalveluita tarjoavia yhtiöitä. Sen päämaja sijaitsee Bermudalla, mutta se toimii useissa muissakin veroparatiiseissa eri puolilla maailmaa.

Yritys tekee bisnestä tarjoamalla palveluja yksityishenkilöille ja yrityksille, jotka haluavat hyödyntää toiminnassaan veroparatiisien salaisia mekanismeja.

Applebyllä on lähes 500 työntekijää, mm. juristeja ja kirjanpitäjiä, ja sillä on pitkä historia. Yhtiö aloitti toimintansa jo 1890-luvulla, kun majuri Reginald Appleby perusti asianajotoimiston Bermudalle. 1950-luvulta lähtien yhtiö laajensi toimintaansa ja perusti toimistoja muun muassa Caymansaarille, Jerseylle, Hongkongiin ja Kiinaan.

Keitä yhtiö palvelee?

Applebyn asiakkaina on useita maailman suurimpia ja tunnetuimpia yrityksiä, jättipankkeja, rahastoja, työeläke- ja verkkopeliyhtiöitä sekä varakkaita yksityishenkilöitä.

Yhtiön asiakkaita ovat esimerkiksi Facebook, Apple ja Nike.

Mitä yhtiö tekee?

Appleby voi vain perustaa asiakkaalleen veroparatiisiin yhtiön, mutta ei sen jälkeen juuri puutu sen toimintaan. Monissa tapauksissa Appleby kuitenkin tarjoaa asiakkailleen ”täyden palvelun paketin” eli se hoitaa kaikki uuden yhtiön pyörittämiseen liittyvät hallintopalvelut, tekee sopimusten tai muiden toimintojen juridisen arvioinnin tai neuvoo miten asiakas voi rakentaa mahdollisimman ”verotehokkaan” omistusrakenteen.

Yhtiö on asiakkaidensa puolesta perustanut ja hallinnoinut tai ollut apuna hoitamassa muun muassa:

• Trusteja ja säätiöitä.  Trusti on Suomen laissa tuntematon omistajuuden muoto, joka muistuttaa säätiön ja yrityksen yhdistelmää. 

• Työntekijöiden bonusjärjestelmiin liittyviä järjestelyitä.

• Lentokoneiden ja huvijahtien rekisteröintejä ja omistusjärjestelyitä

• Rahastoja, mukaan lukien islamilainen sijoitustoiminta

• Aineettomien oikeuksien kuten tekijänoikeuksien ja tavaramerkkien hallinta

Miten Appleby toimii?

Paratiisin paperit tietovuoto
Vuotoyhtiön asiakkaina on muun muassa kansainvälisiä suuryrityksiä sekä vauraita yksityishenkilöitä. Kuva: MOT / ICIJ

Edellisen jättivuodon keskiössä oli panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca, jonka toimintatavat olivat monella tavoin kyseenalaisia. Mossack Fonseca ei esimerkiksi aina selvittänyt paratiisiyhtiöiden todellisia omistajia. Sen asiakkaisiin on kuulunut muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden jäseniä.

Appleby on selvästi vastuullisempi toimija. Paratiisin papereiden aineiston perusteella voi todeta, että yhtiö on yleensä vaatinut selvittämään todelliset osakkeenomistajat ja muut tarvittavat tiedot, jotta veroparatiisiyhtiöiden avulla on ollut vaikeampi harjoittaa rikollista toimintaa.

Appleby näyttää myös tarkastaneen onko yhtiöiden johtajilla tai omistajilla poliittisia kytköksiä eli ovatko he niin sanottuja poliittisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä (Politically Exposed Persons). Tätä vaativat useiden maiden viranomaiset.

Yhtiön asiakaskunnassa on  korkeassa asemassa olevia virkamiehiä ja kansainvälisillä pakotelistoilla olevia liikemiehiä.

Appleby on siten toiminut Mossack Fonsecaa selvästi eettisemmin ja noudattanut lakeja paremmin, mutta sekään ei selviä kaikesta puhtain paperein.

Vuotoaineiston perusteella näyttää siltä, että myös Appleby-yhtiöllä on vakavia puutteita asiakkaiden tuntemisessa ja tunnistamisessa, mikä on rahanpesun estämisen tärkein edellytys. Vuonna 2015 Bermudan finanssivalvonta löysikin merkittäviä puutteita Applebyn rahanpesun riskiarviossa ja antoi yhtiölle jopa salaiset sakot.

Miten yhtiö perustelee liikeideaansa?

Applebyn suhtautuminen veroparatiiseihin tai offshore-alueisiin, jota termiä finanssialalla käytetään, on  myönteinen.

Yhtiön Caymansaaren-yksikön johtajien kirjoitus paikallisessa lehdessä kuvastaa hyvin Applebyn ajattelutapaa. Artikkelissa todetaan, että veroparatiiseilla ei ollut mitään osaa vuoden 2008 maailmanlaajuisessa finanssikriisissä.

Yhtiön mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että veroparatiisit vähentäisivät eri valtioiden saamia verotuloja. Applebyn johtajien mukaan veroparatiisit ovat vain luonnollinen vastaisku hyvinvointivaltioiden ”sortoverotukselle”.

”OECD:n (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) hellimän myytin mukaan kansainväliset offshore-keskukset kannustavat verojen välttelyyn. Todellisuudessa hyvinvointivaltion raskas verotus kannustaa verosuunnitteluun, jonka takia pääomia siirretään offshore-keskuksiin. Loogisinta olisi, että tämän kehityksen estääkseen poliitikot alentaisivat omien maittensa sortoverotusta”, artikkelissa todetaan.

Artikkelissa viitataan myös muihin ”myytteihin”. Veroparatiiseja ei Applebyn mukaan käytetä rahanpesuun, Caymansaaren tapaisia maita pidetään turhaan veroparatiiseina ja tiukka pankkisalaisuus ei liity verojen välttelyyn.

Yhtiön näkemykset ovat räikeässä ristiriidassa veroparatiiseja koskevien tutkimusten kanssa.

Appleby: yhtiö ei ole syyllistynyt väärinkäytöksiin

Kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ lähetti Applebylle kirjallisesti yhteensä 63 kysymystä, jotka liittyivät yhtiöön, sen toimintatapaan ja asiakkaisiin.

Yhtiön vastauksen mukaan se ei ole syyllistynyt minkäänlaisiin väärinkäytöksiin. Appleby katsoo, että kysymykset eivät liity mihinkään, millä olisi ”yleistä yhteiskunnallista tai journalistista merkitystä”.

Yhtiö sen sijaan arvostelee ICIJ:n toimintaa, jota se luonnehtii ”kyseenalaiseksi”.

– On ilmeistä, että olette yksinkertaisesti saaneet suuren määrän Applebyhyn liittyvää varastettua aineistoa. Sen sijaan, että olisitte kunnioittaneet materiaalin luottamuksellista luonnetta, olette katsoneet oikeudeksenne tutustua siihen ja käyttää siitä mitä tahansa osia, joissa on mielestänne potentiaalisesti sensaatiomaisia aineksia, Appleby kirjoittaa vastineessaan.

Appleby kertoo aikovansa aloittaa tutkimukset siitä, kuinka ”rikollisin keinoin hankitut” tiedot ovat päätyneet ICIJ:n ja sen jäsenten haltuun.

Lue myös:

Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Tietovuodossa satoja suomalaisnimiä – miksi kaikkia ei julkaista? Seitsemän vastausta Paratiisin papereista

Veroviranomaiset tutkivat U2-yhtyeen Bonon osittain omistamaa yhtiötä veroepäselvyyksistä Liettuassa

Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa

Kanadan pääministerin varainkerääjä on käyttänyt veroparatiiseja laajamittaisiin taloudellisiin operaatioihin

Suosittelemme sinulle