Hyppää sisältöön

Kanadan pääministerin varainkerääjä on käyttänyt veroparatiiseja laajamittaisiin taloudellisiin operaatioihin

Kanadan pääministeri Justin Trudeau nosti rehellisen veronmaksun keskeiseksi poliittiseksi viestikseen vaalikampanjassaan vuonna 2015.

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun läheinen ystävä, liikemies Stephen Bronfman on yksi tietovuodossa esiin tulleista talousvaikuttajista.
Kanadan pääministerin Justin Trudeaun läheinen ystävä, liikemies Stephen Bronfman on yksi tietovuodossa esiin tulleista talousvaikuttajista. Kuva: MOT / ICIJ

Tietovuoto Paratiisin paperit paljastaa, että Justin Trudeaun kampanjarahoituksen kerääjä ja läheinen ystävä on vuosia järjestellyt rahavirtoja veroparatiisien kautta.

– Meillä on varaa tehdä enemmän niiden ihmisten puolesta, joilla on vähemmän – ja tehdä vähemmän niiden hyväksi, joilla on jo enemmän, totesi Justin Trudeau vaalikampanjansa aikana.

Hän oli laittanut kampanjansa liikkeelle pyytämällä vanhaa ystäväänsä Stephen Bronfmania hoitamaan sen rahoituksen.

Stephen Bronfman
Tietovuodon aineisto paljastaa liikemies Stephen Bronfmanin välttyneen maksamasta veroja Kanadassa, Israelissa ja Yhdysvalloissa. Kuva: MOT / ICIJ

Kanadan tunnetuimpiin sukuihin kuuluva liikemies Stephen Bronfman nostikin nopeasti Trudeaun liberaalipuolueen talousvaikeuksista. Puolueen saamat lahjoitukset kaksinkertaistuivat kahdessa vuodessa.

Bronfman, 53, peri liberaalipuolueen varainkerääjän manttelin omalta kummisedältään, Leo Kolberilta. Kolber oli ollut vuosia puolueen keskeinen tukipilari. Hän oli myös hoitanut Bronfmanin suvun varallisuutta vuosikymmeniä, ja rikastunut samalla itse.

Trudeaun iskulauseet reilusta verojen maksusta ovat aiheuttaneet ihastusta maailmalla. Paratiisin paperit paljastavat kuitenkin, että Bronfman on kaikessa hiljaisuudessa auttanut Kolberin sukua siirtämään miljoonia Kanadan dollareita veroparatiiseihin, ja välttämään näin verojen maksamista Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Israelissa. Kanadalaisten veroasiantuntijoiden mukaan Bronfmanin toimet ovat saattaneet rikkoa verolakeja.

Veroparatiiseja käyttävät Bronfman, Kolber ja muut vetivät lobbauskampanjaa, jolla onnistuttiin estämään Kanadan veroviranomaisten yritys saada veroparatiiseissa toimivat trustit kuriin. Trusti on eräänlainen säätiön ja yrityksen välimuoto, jota Suomen lainsäädäntö ei tunne.

Bronfmania ja Kolberia edustava asianajaja kommentoi ICIJ:lle, että ”Mitään toimenpidettä ei ole tehty tai yhtiötä perustettu veronmaksun välttämiseksi."

Asianajajan mukaan kaikki toimet ”ovat aina olleet täydessä sopusoinnussa lakien ja vaatimusten suhteen”.

Kanadan voimahahmot

Stephen Bronfman on legendaarisen liikemiehen Samuel Bronfmanin pojan poika. Samuel oli venäläinen maahanmuuttaja, joka myi alkoholituotteita Yhdysvaltoihin kieltolain aikana. Hänen yhtiöstään Seagramsista rakentui miljardibisnes. Hän kuoli vuonna 1971 jättäen talousvaltakuntansa pojilleen Edgarille ja Charlesille. Bronfmanin suku on rakentanut tai ostanut muun muassa kiinteistöjätti Cadillac Fairviewn, Hollywoodin Universal studiot ja Manhattanin Seagram Buildingin. Suvulla on merkittäviä osuuksia MGM ja DuPont-yhtiöistä.

Stephen on Charles Bronfmanin poika. Stephen pitää rock-musiikista ja baseballista, ja hänestä piti tulla hiihtoammattilainen. Hän kuitenkin peri isältään suvun sijoitusyhtiön Claridgen hallinnan. Hän on sijoittanut kiinteistö-, ravintola- ja viihdealoille. Suvun perinteen mukaan Stephen Bronfman on ollut hyväntekijä, joka on lahjoittanut miljoonia dollareita mm. juutalaisten järjestöille sekä kasvatusta ja ympäristönsuojelua edistäviin tarkoituksiin.

Vuonna 2013 hän keräsi kaksi miljoonaa dollaria tukeakseen Justin Trudeaun nousua Liberaalipuolueen johtoon. Sen onnistuttua Trudeau nimitti hänet puolueen päävarainhankkijaksi, mikä johtikin Trudeaun nousuun maan pääministeriksi 2015.

Justin Trudeau seurasi pääministerinä isäänsä Pierre Trudeauta, joka aikoinaan nimitti Stephenin kummisedän Leo Kolberin Kanadan senaattiin. Kolberin kysyessä kuinka usein hänen piti osallistua senaatin istuntoihin, Trudeau oli todennut, että ”kunhan ilmestyt paikalla silloin tällöin”.

Kolberista tuli liberaalipuolueen varainkerääjä Pierre Trudeaun seuraajan John Turnerin aikana. Ympäri Kanadaa uutterasti liikkunut Kolber oli niin taitava rahankerääjä, että hän sai lempinimen ”laukkumies”.

Vuosien mittaan Kolberin ja Bronfmanien bisnekset limittyivät toisiinsa. Kolber siirsi Bronfmanin avustamana miljoonia dollareita Caymansaarilla toimivaan Kolber Trustiin.

Peruttuja verouudistuksia

Vuonna 1999 liberaalipuolueen johtama hallitus ajoi – voimakkaan julkisen painostuksen alla – verouudistusta, jonka tavoitteena oli sulkea veroparatiiseissa toimivat lain porsaanreikiä käyttävät trustit, joiden avulla varakkaat kanadalaiset saattoivat välttää verojen maksamista Kanadaan. Lakimiehet ja lobbarit kuitenkin kykenivät estämään hankkeen, josta liberaalipuolueen hallitus vetäytyikin marraskuussa 1999.

Toimittajille vuodetut asiakirjat osoittavat, että vuosien mittaan Bronfman ja Kolber ovat myöntäneet toisilleen korottomia lainoja, vaikka sellaisia ei pitäisi Kanadan lakien mukaan sallia. Kolber on myös pyrkinyt peittämään kaikki jäljet siitä, missä maailman kolkassa hänen trustinsa toimivat. Kanadalla on nimittäin oikeus verottaa yrityksiä, jos verottaja voi todistaa että trusteja johdetaan Kanadasta.

Kanadassa tulivat voimaan vuonna 2013 säädökset, jotka rajoittavat veroparatiiseihin perustettujen trustien toimintaa.

Kolberin ja Bronfmanin lakimiehet ovat vastanneet ICIJ:n tekemiin tiedusteluihin, että henkilö, ” … joka hallinnoi trusteja ja joka tekee kaikki sijoitukset ja muut päätökset on aina ollut Caymansaaren asukas tai trusti …. ”.

Vuonna 2007 Kolberin trusti uhkasi joutua Yhdysvaltain veroviranomaisten syyniin kun Kolberin Yhdysvalloissa asuva tytär oli merkitty trustin yhdeksi omistajaksi. Asia ratkaistiin poistamalla tyttären nimi omistajalistalta.

Tyttären toimeentulo järjestettiin siten, että hänen veljensä antoi hänelle ”henkilökohtaisia lahjoja”, joista ei tarvinnut maksaa veroja Yhdysvalloissa. Sisar on taiteilija ja kirjailija.

Stephen Bronfman ja Leo Kolber eivät ole halunneet kommentoida tietovuodon paljastuksia. Heidän lakimiehensä antaman lausunnon mukaan Kolberin trustit ”Eivät ole Kanadan verolakien alaisia” ja että ”Ne toimivat aina lakien ja vaatimusten mukaisesti”.

Trudeau pelaa kaksilla korteilla

Reilu vuosi sitten Panaman paperien paljastettua laajamittaista verosuunnittelua ja jopa veronkiertoa veroparatiisien kautta, Justin Trudeau ilmoitti lisänneensä valtion budjettiin 310 miljoonaa dollaria tukeakseen verojen välttelyn vastaista taistelua.

”Panaman paperit ovat osoittaneet, että on olemassa varakkaita henkilöitä, jotka ovat kyenneet löytämään keinoja välttääkseen maksamasta heille perustellusti kuuluvaa osuutta veroista”, Trudeau sanoi.

Justin Trudeau
Justin Trudeau lupasi vuoden 2015 vaalikampanjassaan taistella veroparatiiseja vastaan. Kuva: Michael Ukas / EPA

Vain pari kuukautta myöhemmin liberaalien johtama parlamentaarinen komitea kuitenkin esti tutkimukset, jotka olisivat kohdistuneet kirjanpitoyhtiö KPMG:hen. Se oli auttanut varakkaita kanadalaisia välttämään veroja Mansaarelle perustettujen yhtiöiden kautta.

Trudeau nimitti lisäksi samassa kuussa KPMG:n johtajan liberaalipuolueen varainhoitajaksi.   

Syyskuussa 2016 Bronfman isännöi tilaisuutta, jossa kerättiin varoja Trudeaulle. Kutsutuille luvattiin, että tilaisuus tarjosi mahdollisuuden ”solmia suhteita ja käydä avointa keskustelua hallituksemme kanssa.” Tilaisuus pidettiin Leo Kolberin kotona.

Tänä vuonna Trudeau julisti Saksassa: ”On aika maksaa veromme. Jos hallitukset palvelevat joidenkin erityisintressejä eivätkä heidät valinneiden kansalaisten etuja, menettävät ihmiset uskonsa.”

Artikkeli perustuu Paratiisin papereina tunnettuun tietovuotoaineistoon, joka annettiin saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille. Artikkelin ovat kirjoittaneet tutkivien journalistien kansainvälisen järjestön ICIJ:n toimittajat Ryan Chittum ja Harvey Cashore.

Artikkelin on toimittanut suomeksi Renny Jokelin.

Lue myös:

Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Tietovuodossa satoja suomalaisnimiä – miksi kaikkia ei julkaista? Seitsemän vastausta Paratiisin papereista

Veroviranomaiset tutkivat U2-yhtyeen Bonon osittain omistamaa yhtiötä veroepäselvyyksistä Liettuassa

Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa

Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby 

Suosittelemme sinulle