Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Valtaosa miehistä on tyytymättömiä painoonsa – miehet ilkeilevät toisilleen lihomisesta

Miehet tempoilevat laihdutuskuurien kanssa kuten naisetkin. Pikaiset karkkilakot ja hullu lenkkeily eivät ole hyvä ratkaisu.

Mies esittelee pyöreää vatsaansa.
Kuva: AOP
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

”Onpas äijälle tullut pakkia!” Vitsinä heitetyt kommentit miesporukassa osuvat kipeästi monen miehen itsetuntoon. Taloustutkimuksen Ylen Vaakakapinalle vuosi sitten tekemän kyselyn mukaan lähes 72 prosenttia miehistä toivoisi olevansa laihempi.

– Meillä on aika vaativa kuva siitä, miltä näyttää hyvännäköinen mies. Se voi aiheuttaa ahdistusta ja tyytymättömyyttä, arvioi lihavuustutkija Patrik Borg.

Elämme ulkonäkökeskeisessä maailmassa. Jos naisen pitäisi olla laiha, niin miehellä pitäisi olla vähän lihasta, mutta ei läskiä. Miehistä noin seitsemän prosenttia toivoisi itselleen lisää painoa.

– Pitäisi olla raamikas yläosa ja jos sixpäkkikin näkyy niin sitten on hyvä, Borg kärjistää.

Esimerkiksi hoikkavartaloinen entinen pikajuoksija Heikki Soini on pahimmillaan kokenut, ettei hän laihana ole edes mies.

Kommentit satuttavat myös miestä

Terveyden kannalta katsottuna monella suomalaisella miehellä onkin syytä huoleen, sillä miehistä kaksi kolmasosaa on ylipainoisia.

Nykyiset elämäntavat tekevät painonhallinnasta monelle yhä vaikeampaa. Stressi, liiallinen työnteko ja unenpuute altistavat lihomiselle. Herkkuja ja pikaruokaa on tarjolla joka paikassa. Samaan aikaan ulkonäköpaineet ovat kovat.

Lisää ahdistusta aiheuttavat toisten miesten ilkeät kommentit ulkonäöstä tai painosta. Miesten kesken toisten ulkonäön kommentointi on sallitumpaa kuin naisten kesken. Muka vitsinä heitetyistä sanoista ei saisi pahastua.

– Eihän se niin mene! Kyllä miehistäkin kommentit tuntuvat tosi pahoilta. Jostain käsittämättömästä syystä osa miehistä luulee, että heillä on oikeus kommentoida toisten ulkonäköä, Borg sanoo.

Patrik Borg
Patrik Borg Kuva: Yle

Väärin laihdutettu!

Ulkonäkökeskeisyys ajaa monet miehet kuntosalille. Se ei välttämättä ole paras liikuntalaji pitkäaikaiseen hyvinvoinnin ylläpitoon.

– Maailmassa on posketon määrä mukavia liikuntalajeja, joita voisi harrastaa. On aika kuvaavaa, että ihmiset kuitenkin löytävät itsensä kuntosalilta kasvattamasta lihasta.

Vaakakapinan teettämän kyselyn mukaan painoonsa tyytymättömät miehet eivät kuitenkaan aloita laihduttamista yhtä usein kuin naiset. Toisaalta ne, jotka aloittavat, tekevät sen yhtä väärin kuin naiset: tempoilemalla.

– Kyllähän karkkilakko tai hulluna juokseminen laihduttavat. Niitä ei kuitenkaan jakseta pitkään, ja paino tulee takaisin.

Patrik Borg kutsuu tempoilua laihdutteluksi. Siitä jää usein vain paha olo. Jos painoa on kertynyt ja se vaivaa, asialle kannattaa tehdä jotain.

Ruokavalion parantamisen ja itselle mieluisan liikunnan harrastamisen lisäksi kannattaa parantaa nukkumista ja stressinhallintaa. Joustavuus ja lempeys itseä kohtaan auttavat tekemään muutoksista pysyviä.

– Se, että näkyykö sixpäkki vai ei, ei kuitenkaan ole elämän tärkein asia.

Lue myös:

Personal trainer Timo Haikarainen oli intissä porukan pullukka: "Muutoksen polku on valtavan hieno"

Onpa jätkä lihonut! Miesten saunailloissa naljaillaan – painon kommentointi sattuu

Enemmän liikuntaa, vähemmän kaljaa – näin miehet ajattelevat painonhallinnasta

Suosittelemme sinulle