Finnfundin kahdeksan miljoonaa euroa on sijoitettu rahastoon nimeltä New Tropical Asia Forest Fund (TAFF). Sen on määrä toteuttaa metsähankkeita Indonesiassa, Malesiassa ja Laosissa.
Rahasto on rekisteröity kuitenkin Caymansaarille, joka on yksi maailman merkittävimmistä veroparatiiseista. Se toimii samoissa tiloissa kuin Paratiisin papereiden keskiössä oleva lakitoimisto Applebyn Caymansaarten toimisto.
Finnfundin varoilla on yleensä tarkoitus tukea kehittyvien maiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Useat tutkijat ja kansalaisjärjestöt pitävät kuitenkin veroparatiisien kautta tapahtuvaa pääomien siirtämistä suurena ongelmana kehittyville maille.
Tästä huolimatta Suomen Finnfund sekä monien muiden maiden kehitysrahoittajat hyödyntävät usein veroparatiiseja sijoitustoiminnassaan.
Syyskuussa 2017 kansalaisjärjestö Finnwatch syyttikin Finnfundia siitä, että rahasto olisi osallistunut ”aggressiiviseen verosuunnitteluun”. Finnfund kiisti väitteen.
Verovapaus 50 vuotta – vaikka lait muuttuisivat
Finnfund teki vuonna 2012 perustettuun rahastoyhtiöön 10 miljoonan dollarin eli silloisella kurssilla kahdeksan miljoonan euron sijoituksen. Paratiisin papereista löytyy rahastoyhtiön perustamiseen ja toimintaan liittyvät asiakirjat.
Finnfund itse ei luovuta asiakirjoja liikesalaisuuteen vedoten.
Finnfundin toimitusjohtajan Jaakko Kangasniemen mukaan Caymansaaria pidetään vain yhtiön ”kauttakulkumaana”.
– Caymansaaret on vakiintuneita maita, jossa on rahastosijoittajan kannalta ennustettavat järjestelyt, Kangasniemi vakuuttaa.
Kangasniemen mukaan rekisteröintimaassa ei ole tarkoituskaan maksaa veroja, vaan tulot virtaavat rekisteröintimaan läpi ja hankeyhtiöt ja sijoittajat maksavat veronsa omiin maihinsa.
Rahastoyhtiöt sijoittuvat usein maihin, joissa verotus on alhaista tai olematonta. Rahastot perustelevat tätä sillä, että veroparatiisiyhtiöiden avulla halutaan estää kaksoisverotuksen toteutuminen.
Etenkin pääomarahastoja on kuitenkin arvosteltu verosuunnittelusta. Yksi yleinen tapa on konsernin sisäisten lainojen käyttäminen tavalla, jolla pyritään keventämään yrityksen verotaakkaa maassa, jossa sen varsinainen toiminta tapahtuu.
Paratiisin papereista löytyy asiakirja, jonka mukaan Finnfundin rahoittamalle yhtiölle luvataan, ettei sen tarvitse maksaa veroja seuraavien 50
vuoden aikana. Asiakirjan mukaan lupaukseen ei vaikuta edes se, että lainsäädäntöä Caymansaarilla muutettaisiin.
Finnfundin lisäksi rahastoon on tehnyt sijoituksen myös Tanskan valtion kehityssijoitusyhtiö IFU.
”Sokeraavaa toimintaa”
Juha Sipilän (Kesk.) hallitus on muuttanut Suomen kehitysavun rakennetta selvästi. Perinteiseen kehitysapuun sekä kansalaisjärjestöjen rahoitukseen on tehty leikkauksia.
Painopistettä on siirretty yksityisen sektorin rahoitukseen. Tämä on tietänyt lisärahoitusta Finnfundille, joka toteuttaa hankkeitaan myös suomalaisten yritysten kautta.
Vuoden 2016 lopulla Finnfundin sijoitusten arvo oli lähes 400 miljoonaa euroa.
Paratiisin papereista paljastuu, että Finnfund on osallistunut kolmeen hankkeeseen, jotka ovat tehty TAFF-rahaston kautta. Rahasto on käyttänyt Applebyn palveluja.
Tutkija Alex Cobham pitää Finnfundin toimintaa pöyristyttävänä. Cobham työskentelee veroparatiiseja tutkivassa ja oikeudenmukaisempaa verotusta vaativassa kansalaisjärjestössä Tax Justice Networkissa.
– Tämä on todella sokeeraavaa toimintaa. Minua suututtaa, että asiat ovat vieläkin näin huonosti, Cobham sanoo Yle MOT:n haastattelussa.
– Finnfundin velvoite on kehittää köyhempiä maita ja parantaa näiden maiden asukkaiden elämää. Miten tämänkaltainen instituutio voi toimia samalla tavalla kuin muut sijoittajat, jotka riistävät verotuloja köyhistä maista? Toimintaa ei voi puolustaa millään tavalla.
Veroparatiisit iskevät etenkin köyhiin maihin
Kehitysmaat ovat veroparatiisitalouden suurimpia kärsijöitä. Verojen välttelyä tutkivan järjestön Global Financial Integrityn arvioiden mukaan kehitysmaista vuotaa laitonta pääomaa satojen miljardien eurojen edestä.
Suuri osa rahoista päätyy veroparatiiseihin. Veroparatiiseilla on keskeinen rooli myös korruptiossa.
– Jos tämä laiton pääomapako saataisiin tyrehdytettyä Afrikasta, kehitysapua ei enää tarvittaisi, ActionAid-järjestön verokampanjan koordinaattorina Luckystar Miyandazi sanoi kesällä Brysselissä kehitysyhteistyökonferenssissa.
Kehitysmaiden verotuskyvyn vahvistaminen on myös kirjattu Suomen hallitusohjelmaan. Finnfundin toimitusjohtaja Kangasniemi on samaa mieltä.
– Verotulothan ovat kehitysmaissa aivan älyttömän alhaiset. On aivan keskeistä, että toimitaan sekä kannattavasti että vastuullisesti, että verot todellakin maksetaan. Se on aivan keskeinen kysymys.
Alex Cobhamin mielestä olisi tärkeää, että Finnfund julkistaisi yhteistyökumppaniensa verotiedot.
– Niiden pitäisi olla täysin avoimia sen suhteen, minkälaista voittoa yhteistyökumppanit tekevät ja miten paljon niistä maksetaan veroja.
Finnfundin pitäisi myös olla selvillä siitä, maksavatko muut sijoittajat veronsa omiin maihinsa.
– Jos Finnfund on valmis julkistamaan nämä tiedot, silloin toiminnan voi hyväksyä.
Finnfundin toimitusjohtaja ei tiennyt miten paljon esimerkiksi Indonesian metsähankkeen yhteistyökumppanit maksavat veroja, mutta lupasi selvittää asiaa.
Myöhemmin MOT sai Finnfundilta sähköpostin:
– Olemme saaneet verotiedot TAFF:ilta, mutta emme voi valitettavasti antaa niitä julkisesti jakoon.
Yle julkaisee lähipäivinä lukuisia verkkojuttuja ja mm. kaksi MOT-ohjelmaa (6.11. ja 12.11.) kansainvälisen toimittajaryhmän yhteisen julkaisuaikataulun mukaisesti.
Tarkennus kello 16:52: Finnfund on osallistunut kolmeen hankkeeseen, jotka on tehty TAFF-rahaston kautta. Rahasto on käyttänyt Applebyn palveluja. Jutussa luki aiemmin, että Finnfund on osallistunut kolmeen hankkeeseen, jotka on tehty Applebyn kautta.
Lue myös:
Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby
Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta
Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa