Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Analyysi: Jussi Niinistö koukkasi yllätyssotaharjoituksellaan presidentin ohi

Puolustusministeri Jussi Niinistöllä oli kiire kertoa suuresta harjoituksesta ensin julkisuuteen ja vasta myöhemmin muille, kirjoittaa Yle uutisten politiikan toimittaja Maria Stenroos.

Sauli Niinistö ja Jussi Niinistö
Kuva: Lehtikuva
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime perjantaina puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) paljasti MTV:n Uutisextra-ohjelmassa, että Suomi on alkanut valmistella suurta kansainvälistä sotaharjoitusta, ja merkintä on jo alustavasti tehty puolustusvoimien harjoituskalenteriin.

Uutinen tämä oli myös ulkopolitiikan johdolle. Ylen tietojen mukaan harjoituksesta ei ollut puhuttu ulkopolitiikan johdon kesken, kuten on ollut tapana.

Asia oli uusi myös presidentti Niinistölle. Todella tuore.

- Ensinnäkin, puhuin siitä puolustusministerin kanssa tänään, presidentti Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan iltapäivällä.

**Suomalaiset sotilaat harjoittelevat jatkuvasti **Ruotsin ja Nato-maiden kanssa. Ohjeena harjoituksiin osallistumiseen on puolustuspoliittiinen selonteko. Isoista harjoituksista on kuitenkin keskusteltu myös presidentin johdolla turvallisuudesta ja puolustuksesta vastaavien ministereiden ja hallituspuolueiden puheenjohtajien porukassa - virallisemmin Utvassa.

Harjoittelun tarvetta sinänsä on pyöritelty puheissa. Puolustusministeri Niinistön yllätysharjoituksesta ei kuitenkaan ole tehty päätöstä eikä kyseisestä harjoituksesta ole edes keskusteltu.

Puolustusministeri kertoi Ilta-Sanomille aikovansa markkinoida harjoitusta Yhdysvaltain ulkoministerille James Mattisille huomisessa tapaamisessaan. Toinen Niinistö, presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö, taas puhui tiedotustilaisuudessaan vasta "mahdollisesta" harjoituksesta.

Sotaharjoituksesta tuli uutiskielessä saman tien suursotaharjoitus. Termi lainattiin Ruotsin Aurorasta, joka mediassa kulki suursotaharjoituksen nimellä. Jussi Niinistön mukaan tarpeen olisi saman kokoluokan kansainvälinen harjoitus, jossa opetellaan vastaanottamaan apua.

**Presidentti Niinistö kutisti **harjoituksen jonkin tulevan vuoden pääsotaharjoitukseksi.

Tarkemmin kuunnellen, myöskään puolustusministeri ei ole puhunut suursotaharjoituksesta vaan suuresta sotaharjoituksesta. On eri asia harjoitella suursotaa kuin järjestää suuri sotaharjoitus.

Puolustusministeri Niinistö on toteuttanut omaa ohjelmaansa vauhdikkaasti: Tiedustelulaki on pian eduskunnassa. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen mainetta ja asemaa kohotetaan esimerkiksi armeijan vanhoja aseita lahjoittamalla. Kehittäillä on oma suomalainen "jytkymiina", jolla olisi tarkoitus korvata poistetut jalkaväkimiinat. "Vapaussodan"- kuten puolustusministeri Niinistö vuoden 1918 sotaa kutsuu - perinnöstä on kierretty puhumassa pitkin Suomea. Ahvenanmaan demilitarisoinnista on keskusteltu kyseenalaistavaan sävyyn. Nyt puolustusministeri on lähtenyt lennokkaasti sotaharjoituskentälle.

Hallituskautta on mahdollisesti jäljellä vielä melkein kaksi vuotta. Vielä ehtii ideoita paukahdella.

Ylen tietojen mukaan suuri sotaharjoitus Auroran henkeen oli pelkästään Jussi Niinistön omaa toimeliaisuutta. Ulkopolitiikkaan yhdessä hallituksen kanssa johtava presidentti otti harjoitukseen varovaisen myönteisen kannan, ja tuskin on muilla ulkopolitiikan johtohenkilöillä periaatteessa on mitään tällaista harjoitusta vastaan. Marssijärjestyksestä voi olla pari sanaa sanottavana.

Oma keskustelunsa käydään siitä, onko suuren, noin 20 000 sotilaan kansainvälisen harjoituksen järjestäminen puolustuspoliittisen selonteon linjan mukaista. Ensimmäisenä sen ehti kyseenalaistaa entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.). Sosiaalidemokraateissa voi olla muitakin, joita ei houkuttele olla hyväksymässä suurta sotaharjoitusta seuraavan eduskunnan toimikaudelle.

Suosittelemme