Hyppää sisältöön

Pohjoismaat allekirjoittivat sopimuksen ilmavalvontatietojen vaihtamisesta

Sopimus allekirjoitettiin Helsingissä Kalastajatorpalla Suomen isännöimässä kokouksessa.

Pohjoismainen puolustusministerikokous.
Sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat Tanskan puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen, Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö, Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Annette Blencowe

Pohjoismaat syventävät yhteistyötään ilmavalvontatietojen vaihtamisessa. Valvontatietojen vaihtoa lisäävä niin sanottu Norecas-sopimus allekirjoitettiin tänään maanantaina Helsingissä Kalastajatorpalla puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) isännöimässä puolustusministereiden kokouksessa.

Niinistön mukaan sopimuksen tarkoitus on lisätä ilmavalvontatietojen vaihtoa rauhan aikana.

Sopimuksen käytännön järjestelyistä sopiminen vie Niinistön mukaan vuoden.

Allekirjoitustilaisuudessa olivat läsnä kaikkien Pohjoismaiden puolustusministerit Islantia lukuunottamatta, sillä maassa ei ole tällä hetkellä hallitusta. Islannilla oli kuitenkin edustaja mukana allekirjoitustilaisuudessa.

Suomi on toiminut pohjoismaisen puolustusyhteistyön puheenjohtajana tänä vuonna. Seuraavaksi puheenjohtajuuden saa Norja.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis vierailee parhaillaan Suomessa. Hän ottaa osaa Pohjoisen ryhmän puolustusministereiden täysistuntoon huomenna tiistaina. Tuolloin mukana ovat Pohjoismaiden puolustusministereiden lisäksi myös Baltian maiden, Alankomaiden, Iso-Britannian, Puolan ja Saksan edustajat.

Muokattu 16.43: Korjattu neljänteen kappaleeseen, että Islannissa ei ole tällä hetkellä hallitusta eikä näin ollen puolustusministeriäkään.

Suosittelemme sinulle