Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Urheilujätti Nike harjoittaa miljardien eurojen verokikkailua

Jalkapallotähti Ronaldolla, koripalloilija Lauri Markkasella ja suomalaisella lenkkeilijällä voi olla jotain yhteistä: Niken urheilutossut - ja niiden myötä verosuunnittelu.

Niken urheilukenkiä esillä kaupassa.
Paratiisin paperit paljastavat maailmankuulun urheilujätin Niken verokikkailua. Kuva: Yle
Minna Knus-Galán
Avaa Yle-sovelluksessa

Niken urheilutossut ostava suomalainen kuluttaja tulee tietämättään osaksi aggressiivista verosuunnittelua. Nike käyttää hyödykseen erityisesti Hollannin armeliaita lakeja minimoidakseen verojen maksun.

Nike on näin saanut miljardien eurojen verohyödyn Euroopassa ja konsernin kotimaassa Yhdysvalloissa.

Nike on tyypillinen esimerkki monikansallisesta suuryhtiöstä, joka hyödyntää aggressiivisessa verosuunnittelussaan veroparatiiseja ja verosäädöksissä olevia porsaanreikiä.

Euroopassa Nike hyödyntää Hollannin lainsäädännön mahdollistamaa erikoista kumppanuusrakennetta, nk. CV-yhtiömuotoa. Euroopan unioni on jo kieltänyt verosuunnittelussa käytettävän yhtiömuodon, mutta vasta vuodesta 2022 alkaen.

Paratiisin paperit paljastavat ensi kertaa Niken verosuunnittelun monimutkaiset polut.

Uusi tietovuoto tuli saksalaiselle Süddeutsche Zeitungille, joka jakoi aineiston kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n kanssa. Suomesta veroparatiisivuotoa ovat tutkineet Ylen MOT ja A-studio.

Vuodon keskiössä on bermudalainen asianajotoimisto Appleby, joka on erikoistunut veroparatiisiyritysten perustamiseen ja monikansallisten yhtiöiden verosuunnittelun laatimiseen.

Applebyn asiakkaisiin kuuluvat Niken ohella muun muassa Apple ja Facebook.

Komissio langettanut jättisakkoja veronkierrosta

Julkisuudessa ovat aiemmin olleet muun muassa Starbucks, Google, Apple ja McDonalds. Euroopan komissio määräsi Applelle viime vuonna miljardin euron veromätkyt, koska sen mielestä yhtiö oli tehnyt Irlannin kanssa laittomia verosopimuksia. Komission selvitysten mukaan Applen veroprosentti oli 0,005 prosenttia vuonna 2014.

Brittiläisen laatulehden Guardianin entinen taloustoimittaja, Simon Bowers on erikoistunut monikansallisten yhtiöiden aggressiiviseen verosuunnitteluun ja tutkinut viime aikoina Nikea.

– Olin hieman yllättynyt Niken kohdalla, Bowers sanoo MOT:n Lontoossa tekemässä haastattelussa.

Bowers on seurannut ennen kaikkea teknologiayrityksiä, joiden koko arvo on immateriaalioikeuksissa, eli muun muassa brändeissä.

Simon Bowers
Guardianin entinen taloustoimittaja Simon Bowers on tutkinut suuryritysten aggressiivista verosuunnittelua muun muassa Paratiisin papereiden avulla. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

– Niken kohdalla puhumme kuitenkin fyysisestä tuotteesta eli lenkkareista. En ollut ikinä kuvitellut, että tämän tyyppinen yhtiö käyttää hyväksi näitä samoja rakenteita.

Paratiisin paperit osoittavat kuinka Nike on vuosia pumpannut tuotemerkistään Yhdysvaltojen ulkopuolelta saadut rojaltimaksut Bermudaan, missä yhtiöverotus on nolla prosenttia.

Vuonna 2014 Nike keksi vielä uuden verotempun, nyt Hollannin kautta.

Markkasen ja Ronaldon merkki

– Ensimmäiset koripallokengät, joita muistan käyttäneeni, olivat Niket, ja tänään liityn innolla viralliseen Nike-perheeseen, koripallotähti Lauri Markkanen twiittasi tämän vuoden heinäkuussa, kun hän oli solminut sponsorisopimuksen Niken kanssa (Kauppalehti).

Lauri markkanen pelaa koripalloa Niken tossut jalassa
Chicago Bulls -joukkueessa pelaavalla Lauri Markkasella on sponsorisopimus urheilujätti Niken kanssa. Kuva: Jonathan Daniel / Lehtikuva

Maailman suurin urheilukenkien valmistaja on rakentanut omaa brändiään maailmanluokan urheilutähtien avulla. Portugalilainen jalkapalloilija Ronaldo on pitkään ollut Niken tärkein keulakuva.

Nike on myös erittäin suosittu suomalaisten kuluttajien keskuudessa. Lenkkitossuja ja vaatteita myydään runsaasti Suomen suurimmissa urheilukauppaketjuissa.

MOT pyysi viime vuoden myyntitiedot suurimmilta urheiluliikkeiltä Keskolta, Team Sportilta, norjalaiselta XXL:ltä ja ruotsalaiselta Stadiumilta. Keskoon kuuluvat Intersport, Budget Sport, Kesport ja The Athlete’s Foot.

Yksikään liike ei suostunut antamaan tarkkoja lukuja. Kesko ilmoitti, että se tilaa Niken tuotteet Niken hollantilaisesta yhtiöstä, Nike European Operations Netherlands BV:stä. Myös Nike salaa maakohtaiset myyntinsä.

Oregonin osavaltiossa, Yhdysvalloissa päämajaansa pitävällä yhtiöllä on tytäryhtiö Suomessa, Nike Finland. Sen liikevaihto oli viime vuonna vaatimattomat 2,3 miljoonaa euroa ja liikevoittoa se teki noin 400 000 euroa.

Verokikkailua suomalaistenkin rahoilla Hollannin kautta

Kun suomalainen kuluttaja ostaa Niken tuotteen urheilukaupasta, kenkälaatikossa on yhtiön pääkonttorin osoitteen ohella toinen, tuntemattomampi hollantilainen yritys, Nike European Operations Netherlands BV. 

Tuohon yritykseen Nike kerää Euroopan eri maista saadut huikeat myyntivoitot. Konsernin tilinpäätöksestä selviää, että Euroopan ja Lähi-idän liikevaihto on 8,4 miljardia euroa.

Itse asiassa Suomessa ja Euroopan muissa maissa toimivat Niken tytäryhtiöt eivät suoranaisesti itse myy urheilutuotteita, vaan ne auttavat Hollannissa sijaitsevaa Nike-yhtiöitä myymään niitä.

Nikella on Hollannissa erikoinen kumppanuusjärjestelmä, jonne Niken tytäryhtiöiden kuten Suomen rojaltimaksut mutkan kautta päätyvät.

– Kumppanuusjärjestelmä on nimeltään CV ja se on erittäin kummallinen yrityshirviö, Bowers sanoo.

Sisäkuva Niken myymälästä Amsterdamissa.
Niken myymälä Amsterdamissa Hollannissa. Kuva: AOP

– Hollannin verottaja käsittelee sitä ulkomaisena yrityksenä ja ulkomaisten veroviranomaisten mielestä se on hollantilainen yhtiömuoto. Se siis häviää kokonaan verottajien ulottumattomiin.

Vuosien varrella Nike on kerryttänyt verottajien ulottumattomiin arviolta 10,3 miljardia euroa. Summa on suurempi kuin esimerkiksi Suomen opetus-, kulttuuri- ja puolustusmenot yhteensä.

Tästä summasta Nike on maksanut veroja alle kaksi prosenttia Yhdysvaltojen ulkopuolella ja nolla prosenttia Yhdysvalloissa.

Graafi
Kuva: MOT / ICIJ

Hollanti on ”epäsosiaalinen EU-maa”

Hollannista on vuosien varrella tullut suuryritysten suosikkimaa. Kansalaisjärjestö Tax Justice Networkin mukaan Hollanti kuuluu maailman suurimpiin keskuksiin, jonka kautta yhtiöt siirtävät voittojaan.

Veroparatiisin määritelmät ovat verojen minimointi ja salamyhkäisyys. Hollannin kohdalla molemmat täyttyvät.

Alex Cobham
Alex Cobham johtaa Oxfordista käsin veroparatiiseja tutkivaa ja oikeudenmukaisempaa verotusta ajavaa kansalaisjärjestöä Tax Justice Networkia. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

– Hollanti kuuluu EU:n epäsosiaalisimpiin jäsenmaihin. Heidän toimintansa riistää voittoja ja sen myötä verotuloja muista EU-maista, Tax Justice Networkin johtaja Alex Cobham sanoo MOT:n haastattelussa.

Cobhamin mukaan suuret, varsinkin yhdysvaltalaiset yritykset pumppaavat satoja miljardeja Hollantiin. Hollannilla on kuitenkin paljon parempi maine kuin esimerkiksi Irlannilla tai Luxemburgilla.

– Yhdysvaltalaisten suuryritysten todellinen veroprosentti on alle viisi, Cobham sanoo. 

– Suurin osa verojen välttelystä on kätketty salaisiin rakenteisiin, joita Hollanti tarjoaa.

– Hollanti petkuttaa kaikkia muita. On jo aika, että EU:n muut jäsenmaat sanovat: ’Meidän oletetaan tekevän yhteistyötä mutta te sabotoitte kaikkien verojärjestelmiä. Se ei ole hyväksyttävää’.

Hollannin veroviranomaiset kommentoivat tilannetta, että ”lain mukaan he eivät voi jakaa tietoa yksittäisistä veronmaksajista”.

Nike Finland ei vastannut MOT:n useisiin yhteydenottopyyntöihin. Sen sijaan Nike vastasi Hollannista sähköpostitse:

"Nike noudattaa verosääntöjä täydellisesti ja varmistaa äärimmäisen tarkasti, että verotuksemme ovat täysin linjassa liiketoimintamme, investointiemme ja työpaikkojen luomisen kanssa. Niken Euroopan pääkonttori on ollut Hollannissa jo vuodesta 1999. Se työllistää yli 2 500 henkilöä, jotka hoitavat Niken liiketoimintaa yli 75 maassa."

Euroopan unioni on jo vuosia ollut huolestunut CV-yhtiömuodosta ja todennut että kyseessä on lainvastainen valtiontuki. Järjestelmää pidetään epäoikeudenmukaisena verotukena suuryrityksille, joiden pienemmät kilpailijat eivät pysty kilpailemaan samoilla ehdoilla koska ne eivät saa näin merkittäviä verohyötyjä.

EU on kieltänyt CV-yhtiömuodon, mutta vasta vuodesta 2022 alkaen.

Lue myös:

Tietovuoto paljastaa Applen salaisuuden – amerikkalaisjätit ovat verojen välttelyn suurmestareita 

Valtion kehitysrahasto Finnfund on sijoittanut kahdeksan miljoonaa euroa veroparatiisiyhtiöön

Nordea myöntänyt miljardilainoja varustamoyhtiöille veroparatiisien kautta

Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa

Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby

Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Veroviranomaiset tutkivat U2-yhtyeen Bonon osittain omistamaa yhtiötä veroepäselvyyksistä Liettuassa

Tietovuodossa satoja suomalaisnimiä – miksi kaikkia ei julkaista? Seitsemän vastausta Paratiisin papereista

Suosittelemme sinulle